Mobilcomin perustajan vaimon vähemmän vaatimaton valitus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

France Telecomille 5,4 miljardin euron korvausvaatimukset

France Télécomille on esitetty Kielin kihlakunnanoikeudessa yhteensä 5,4 miljardin euron vahingonkorvausvaatimukset. Taustana on ranskalaiskonsernin irrottautuminen saksalaisesta Mobilcom-teleoperaattorista vuonna 2002.

11.1.2006 11:47

Korvausvaatimukset on esittänyt Mobilcomin perustajan Gerhard Schmidin vaimo Sybille Schmid-Sindram. Hän vaatii ranskalaisilta omiin nimiinsä aikanaan perustetulle ja saksalaisyritystä omistaneelle sijoitusyhtiölle Millenium GmbH:lle 1,8 miljardin sekä itse teleyritykselle Mobilcomille 3,6 miljardin euron vahingonkorvauksia.

Rouva Schmid-Sindram viittaa France Télécomin lupauksiin Mobilcomin enemmistöomistajana vuosina 2000-2002. Ranskalaiset olivat luvanneet sijoittaa jopa 10 miljardia euroa umts-verkon rakentamiseen, mutta vetäytyivät myöhemmin koko hankkeesta.

Mobilcom oli saanut ranskalaisten tuella huudettua elokuussa 2000 Saksan valtion umts-luvan 8,5 miljardilla eurolla. Se ei olisi kuitenkaan kyennyt selviytymään omin voimin huutokaupan kuittaamisesta, vaan selvisi siitä vain ranskalaisten otettua saksalaisten 7,2 miljardin velat kontolleen.

Saksalaisten ja ranskalaisten jälkipelissä niin Mobilcomin perustaja kuin France Télécomin johtajakin menettivät pallinsa yrityksissä. Saksalaisyrityksen Gerhard Schmidin omien osakkeiden pörssiarvo oli parhaimmillaan miljardiluokkaa, mutta mies ajautui vuonna 2003 yksityiseen selvitystilaan.

Mobilcomilla alkoi umts-fiaskon jälkeen alamäki, jossa yritys oli jo lähellä konkurssia. Valittaja Schmid-Siundram näkee yrityksen pörssiarvon romahduksen syypääksi ranskalaisten irtoamisen sovituista sitoumuksista.

Hän vetoaa saksalaisen osakelain pykälään, jonka mukaan haitallisista toimenpiteistä vastuussa olevan osakkaan on hyvitettävä muille osakkaille aiheuttamansa vahingot. Asiantuntijoiden mukaan valittajalla ei tällä perusteella ole kuitenkaan suuriakaan mahdollisuuksia voittaa juttua ranskalaisyritystä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?