Torstaina on TJ Groupin kohtalonhetki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Torstaina on TJ Groupin kohtalonhetki

Kuvituskuva
Julkaistu: 9.1.2006 8:30, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Torstaina ratkeaa ohjelmistoyhtiö TJ Groupin ja sen pääomistajien kohtalo Helsingin käräjäoikeudessa. Jos syytteitä menee läpi, voivat myös piensijoittajat innostua vaatimaan korvauksia.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta vaatii ohjelmistoyhtiön entiselle toimitusjohtajalle Jyrki Salmiselle ja hallituksen ex-puheenjohtajalle Tuomo Tillmanille ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä sisäpiiririkoksesta ja tiedottamisrikoksesta.

TJ Groupilta puolestaan perätään 39 miljoonaa euroa rikoksesta hankitusta hyödystä ja 200 000 euron yhteisösakkoa. Myös TJ Groupin osakeannin aikanaan järjestänyt Evli-pankki on torstaina tuomiolla.

Mikäli syyttäjän vaateet menevät läpi, se tietänee loppua TJ Groupin mutkikkaalle taipaleelle. Yhtiön kassasta ei näet löydy varoja vaadittujen korvausten maksamiseen.

Oikeusoppineet ovat pitäneet rangaistusvaatimuksia kovina. Samalla on kuitenkin huomautettu myös hyötyjen olleen mittavia.

Salmisen ja Tillmanin epäillään johtaneen sijoittajia harhaan TJ Groupin osakeannissa keväällä 2000. Kaksikko tienasi yhteensä yli 130 miljoonan euron voitot myydessään osakkeitaan sijoittajille.

Miehet ovat kiistäneet kaikki syytökset. Myös TJ Groupin puolustus on pitänyt syytteitä perusteettomina ja määrällisesti ylimitoitettuna.

Salminen on yhä TJ Groupin hallituksen jäsen ja Tillman hallituksen puheenjohtaja. Molemmat omistavat yhtiöstä neljänneksen.

käräjistä on jo tähän mennessä kertynyt yli kolmen miljoonan euron lasku. Kalleimmat juristit kirjoittavat käräjöinnistä miljoonan euron laskun. Esimerkiksi viime kevään Sonera-käräjistä kertyi oikeudenkäyntikuluja "vain" runsaat puoli miljoonaa euroa.

Käräjöinti on rassannut myös TJ Groupia, joka antoi lokakuussa tulosvaroituksen. Yhtiö joutuikin kesken käräjien myymään kannattavimman osansa Key Partnersin Senteralle.

Syyskuun lopussa yhtiön varat olivat alle miljoona euroa ja omavaraisuusaste noin 17 prosenttia. TJ Groupilla oli tuolloin yli 19 000 osakkeenomistajaa.

Osakkeen arvo on ollut viime aikoina noin 6 senttiä.

Tuoreimmat osastosta