Teollisuus jatkaa nykyistä vauhtia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuuden luottamusindikaattori romahti joulukuussa

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) suhdannetiedustelun mukaan teollisuuden luottamusindikaattori laski +1:een joulukuussa. Marraskuun lukemaa +12:ta tarkistettiin +10:een. Lukeman romahduksesta huolimatta teollisuus on yhä pitkäaikaisessa keskiarvotasossa.

27.12.2005 13:10

– Teollisuuden luottamusindikaattorin notkahdus johtuu tuotanto-odotusten vaimenemisesta syksyn myönteiseen tasoon verrattuna. Tuotannon odotetaan silti hieman kasvavan. Indikaattoria painoi myös varastojen kasvu, EK:n vastaava ekonomisti Penna Urrila arvioi tiedotteessa.

Suomen marraskuinen lukema oli suhteellisesti EU:n kärkeä yhdessä Itävallan kanssa. Heikoimmin teollisuudella meni marraskuussa Britanniassa ja Kreikassa.

EK:n mukaan teollisuuden suhdannekuva on joulukuussa edelleen kohtuullinen, vaikka luottamusindikaattori notkahti marraskuusta. Rakentamisen luottamusindikaattori ylsi korkeimmalle tasolleen viiteen vuoteen. Myös palvelujen luottamusindikaattori eteni ylöspäin.

Rakentamisen luottamusindikaattori jatkoi vahvistumistaan ja kohosi joulukuussa korkeimmilleen tällä vuosituhannella. Luottamusindikaattori oli nyt +23, kun se oli marraskuussa +15, kun tarkistuksessa lukemaa korjattiin pistettä alkuperäistä ylemmäksi. Pitkäaikainen keskiarvo rakentamisessa on +6.

Rakentamisen tilauskirjoja kuvattiin normaalia vahvemmiksi. Myös henkilöstön kasvun uskotaan jatkuvan kausitasoitetusti mitaten.

Palvelujen pisteluku oli +34, kun se edelliskuussa oli tarkistuksen jälkeen myös pistettä korkeammalla eli +20. Pitkäaikainen keskiarvo palveluissa on +16.

EK:n mukaan myynnin kasvu nopeutui ja odotukset lähikuukausille ovat valoisat. Palveluyritykset luonnehtivat suhdanteitaan hieman normaalia paremmiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?