Saneerauksiin kyllästynyt STTK hoputtaa yt-remonttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saneerauksiin kyllästynyt STTK hoputtaa yt-remonttia

Julkaistu: 10.11.2005 11:21, Päivitetty 16.8.2006 15:38

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään mielestä yt-lakia pitää uudistaa kiireesti, jotta myös henkilöstön ääni saadaan kuuluviin. Uudistamistarpeesta kertoo kuulemma se, että yritykset ovat tehneet tänä vuonna erinomaista tulosta, mutta rajuille henkilöstösaneerauksille ja yt-neuvotteluille ei näy loppua.

- Voidaan kysyä, ovatko irtisanomisperusteet ajan tasalla. Yt-neuvottelut ovat monilla työpaikoilla vain kulissi, eikä henkilöstön mielipiteitä ja vaikutusmahdollisuuksia edes haluta kuunnella, Mäenpää kritisoi.

Yhteistoimintalain uudistamista valmistelevan komitean on hänen mukaansa päästävä tulokseen, jonka seurauksena se remontoidaan perusteellisestii.

- On saatava aikaan muutoksia, jotka oikeasti parantavat henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia, Mäenpää vaatii.

STTK korostaa, että yt-neuvottelut eivät voi alkaa, ennen kuin henkilöstölle on annettu riittävät tiedot neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja taustoista. Uudelleensijoitus- ja koulutusvaihtoehdot on selvitettävä ennen kuin yritys tekee lopulliset päätöksensä.

- Neuvottelujen tavoitteena on aina oltava työpaikan säilyttäminen. Vasta jos tässä ei onnistuta, on turvauduttava työllisyys- ja muutosturvan tarjoamiin keinoihin, Mäenpää sanoo.

Tuoreimmat osastosta