Järistys ei raunioita Pakistanin taloutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järistys ei raunioita Pakistanin taloutta

Julkaistu: 10.10.2005 8:30, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Pakistanissa lauantaina sattuneella maanjäristyksellä on korkeintaan lyhytaikainen vaikutus maan talouskasvuun, valtiovarainministeriön virkamies arvioi tuoreeltaan.

- Budjetin tavoitteita joudutaan rukkaamaan uusiksi, mutta hyvän talouskasvun ansiosta Pakistanin entistä korkeammat verotulot riittävät paikkaamaan shokin vaikutukset, valtiovarainministeriön sijoitusneuvonantaja Asfaque Hasan Khan sanoi uutistoimisto Reutersille.

Pakistanin bruttokansantuotteen kasvuksi on ennustettu seitsemän prosenttia tänä vuonna. Maa on talouden liberalisoinnillaan ja yksityistämispolitiikallaan houkutellut uusia ulkomaisia sijoituksia. Viime vuonna talouden kasvuvauhti oli 8,4 prosenttia.

Silti köyhyys on jatkuva vaiva suurimmalle osalle väestöä. Kolmasosa noin 150 miljoonasta pakistanilaisesta joutuu tulemaan toimeen alle dollarilla päivässä.

Pakistanilainen sijoitusekspertti Arif Habib ennustaa, että lyhyellä sihdillä ihmishenkien menetykset ja maanjäristykset aiheuttamat valtavat aineelliset tuhot painavat myös osakemarkkinoita. Hän uskoo kuitenkin muun muassa pankki-, energia- ja rakennusalan osakkeiden toipuvan järistyksestä nopeasti.

Tänä vuonna Karachin pörssin keskeinen indeksi on kohonnut 32 prosenttia. Viime vuonna kurssit nousivat 39 prosentin vauhdilla.

Pakistanin vuotuinen inflaatiovauhti on pyörinyt hieman alle kymmenessä prosentissa. Tälle vuodelle Pakistanin hallitus ennustaa 3,8 prosentin budjettialijäämää. Viime vuonna alijäämä oli 3,3 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta