Lisää potkuja? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jättitappio häämöttää Sanyon tilikauden päässä

Julkaistu: 28.9.2005 7:12

Japanin kolmanneksi suurin elektroniikkayhtiö Sanyo voi joutua kirjaamaan maaliskuussa päättyvällä tilikaudellaan valtavan, jopa 200 miljardin jenin eli 1,8 miljardin dollarin tappion. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin yhtiön kesällä julkistama 92 miljardin jenin tappioennuste.

Asiasta kertoi japanilainen Nihon Keizai -lehti, jonka mukaan Sanyo on arvioinut varastotappionsa reippaasti alakanttiin. Myös työvoiman supistamistarve on huomattavasti suurempi kuin kesällä annettu 15 000 työntekijän pääluku.

Sanyon uusi johto sanoi kesällä, että irtisanomisten ja säästöjen ohella yhtiö supistaa voimakkaasti kulutuselektroniikan tuotteiden ja puolijohteiden tarjontaa tulevina vuosina.

Sanomalehti Yomiuri ounastelee, että Sanyon johto saattaa jopa kiihdyttää irtisanomisohjelmaansa kahdella vuodella niin, että väen vähennystavoitteet saavutetaan jo vuoden 2006 lopussa eikä kolmen vuoden päästä.

Tänään Sanyon edustaja ilmoitti, että yhtiö pitää Tokiossa tiedotustilaisuuden, joka liittyy irtisanomisten aikatauluun.

Hän ei suostunut ottamaan kantaa Nihon Keizain ynnäyksiin suurtappioista, Reuters kirjoittaa.

Japanin kolmanneksi suurin kulutuselektroniikan valmistaja julisti heinäkuussa, että se vähentää maailmanlaajuisesti 15 000 työntekijää, sulkee ja myy tehtaitaan ja yrittää puolittaa velkaantumisasteensa.

Yhtiö lupasi kertoa lokakuussa tarkempia tietoja saneerausohjelmasta, jonka avulla se aikoo palauttaa kannattavuutensa kolmessa vuodessa.

Nihon Keizai arvelee, että Sanyo mättää rahaa kaikkein kannattavimpiin toimintoihinsa kuten akkujen ja paristojen valmistukseen sekä teollisuuden koneiden tuotantoon. Audiovisuaalisten laitteiden ja kulutuselektroniikan tappiollista tuotantoa Sanyo karsii karkeimmalla kädellä.

Sony varoitti, Matsushita säästää

Sanyo ei ole suinkaan ainoa kovan onnen japanilainen elektroniikkayhtiö, jonka edessä on raju saneeraus. Televisioiden ja muiden digitaalisten laitteiden vimmattu hintakilpailu pakottaa myös Sonyn ja Matsushita Electric Industrialin kipeisiin irtisanomisiin.

Sanyon tilannetta pahentaa sekin, että yhtiö menetti yhden sirutehtaansa Japaniin iskeneessä maanjäristyksessä tilikaudella 2004.

Aamulla Tokiossa Sanyon osakkeen kurssi oli 2,3 prosentin alamäessä 300 jenin tuntumassa.

Tuoreimmat osastosta