S-ryhmä haluaa oman pankin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-ryhmä haluaa oman pankin

Kuvituskuva
Julkaistu: 9.9.2005 12:30, Päivitetty 16.8.2006 15:38

S-ryhmä selvittää pankin perustamista. Pankki on pohdinnassa, koska kahden vuoden takainen lakimuutos on viemässä osuuskaupoilta rajoittamattoman oikeuden säästötilien tarjontaan. Laissa on siirtymäaika, mutta käyttelytileillä se päättyy keväällä 2008. Tuolloin osuuskaupat voivat ottaa korkeintaan 6 000 euron sijoituksia yhdeltä henkilöltä.

Suurempia muutoksia on luvassa 2013, jolloin asiakastilisijoituksille on tulossa 3 000 euron yläraja. Osuuskappojen tileillä on runsaat 630 miljoonaa euroa.

- Pankki ei ole itsetarkoitus, mutta se on edellytys, jos aiomme laajentaa rahoituspalveluja, SOK:n johtaja Jukka Salminen sanoi.

Hänen mukaansa tulossa olevien rajoitusten vuoksi ryhmässä joudutaan miettimään luottolaitosoikeuksien hakemista. Asuntolainoitukseen ryhmä ei olisi lähdössä, mutta rahoituspalvelujen laajennan tarjoaminen toisi uusia mahdollisuuksia esimerkiksi autokauppojen rahoitukseen. Jo nyt ryhmä tarjoaa autorahoitusta.

- Ryhmän pääomahuollolle oma pankki ei ole välttämätön, mutta se helpottaisi asiakastilien hallintaa, Salminen selvitti.

Salmisen mukaan keskusteluja on käyty myös yhteistyöstä eri pankkiryhmien kanssa. Selvitykset pyritään saamaan valmiiksi ensi vuoden alussa.

Jos S-ryhmä perustaa pankin, asiakkaat saisivat rahoilleen myös talletussuojan. Talletussuoja on 25 000 euroa. Oman asunnon myynnistä saataville talletuksille on korkeampi suoja.

Nyt osuuskuntien tileillä ei ole tällaista suojaa. Se olisi yksi syy, miksi lakia haluttiin täsmentää: pankkitalletukset ovat pankkien yksinoikeus eivätkä muut voi edes käyttää sanaa talletus.

Lakimuutoksella tarjottiin myös osakeyhtiömuotoisille kauppiaille ja muille yrityksille mahdollisuus asiakastileihin. Niille kertyviä varoja voi käyttää vain yrityksestä tehtäviin ostoksiin.

Tuoreimmat osastosta