Tulos laski 24 prosenttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Morgan Stanleyn räpiköinti jatkuu

Julkaistu: 23.6.2005 7:00

Investointipankki Morgan Stanley jäi toisella neljänneksellä alle omien, vain yhdeksän päivää sitten antamansa tulosvaroituksen numeroiden. Tulosta murensivat pudonneet arvopaperikaupan luvut ja italialaisen Parmalatin aiheuttamat oikeuskulut.

Vasta viime viikolla antamassaan tulosvaroituksessa pankki ounasteli tuloksen putoavan viidenneksen aiemmin ennustetusta. Nyt kävi huonommin ja pudotus oli 24 prosenttia.

Pankki-, arvopaperikauppa- ja luottokorttitoimintaa harjoittavan yhtiön tulos laski toisella neljänneksellä 928 miljoonaan dollariin vuoden takaisesta 1 220 miljoonasta dollarista. Osakekohtainen tulos putosi 0,86 dollariin, kun se vuotta aiemmin oli 1,10 dollaria.

Reutersin haastattelemat analyytikot odottivat Morgan Stanleyltä keskimäärin 0,91 dollarin osakekohtaista tulosta.

Tulosta söi muun muassa 140 miljoonan dollarin kertaerä, jonka Morgan Stanley joutui korvamerkitsemään italialaista Parmalatia koskevia oikeudenkäyntikuluja varten. Vuonna 2003 konkurssiin mennyt meijeriyhtiö vaatii Morgan Stanleyltä korvauksia heikoista sijoitusneuvoista.

- Tulos oli muutaman pennin alle heidän oman tulosvaroituksensa, mikä on sinänsä kiinnostavaa. Kuitenkaan asialla ei ole hirvittävän suurta väliä, koska tiesimme etukäteen, että neljänneksestä tulisi Morgan Stanleylle vaikea, eräs analyytikko sanoo Reutersille.

Fuusioiden järjestelyistä lohtua

Liikevaihto painui yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta ja oli 6,04 miljardia dollaria. Luku peittosi Wall Streetin odotukset. Eräät analyytikot pitivät lukua jopa kelvollisena, kun otetaan huomioon vaikeat markkinaolot.

Yhdysvalloissa piristyneet yritysfuusiot kasvattivat investointipankin neuvonantopalveluja kymmenen prosenttia viime vuodesta.

Morgan Stanleyn osakkeen kurssi putosi 0,88 prosenttia eli 0,45 dollaria 50,52 dollariin New Yorkissa keskiviikkona. Kurssi on laskenut tänä vuonna yhdeksän prosenttia.

USA:n suurista investointipankeista Morgan Stanley on viime aikoina menestynyt heikoimmin.

- Omistamme mieluummin jotakin muuta investointipankkia, eräs UBS:n analyytikko kuittaa.

Pääjohtajan paikka vapaana

Morgan Stanley on ollut koko kevään ja alkukesän otsikoissa, ja useimmiten vääristä syistä. Yhtiön huippujohdossa on käynyt kato kilpailijoiden eduksi.

Monet katkerina lähteneet ovat onnistuneet ensimmäisessä tavoitteessaan eli pääjohtaja Philip Purcellin savustamisessa ulos pankista. Kapinalliset tunnetaan nimellä Ryhmä 8.

Purcell (61) lähtee viimeistään ensi maaliskuussa. Uuden ykkösmiehen etsintä on jo aloitettu.

Tuoreimmat osastosta