Pääjohtaja Stringer: - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Syksy tuo Sonylle uuden strategian

Julkaistu: 22.6.2005 15:01

Suuntaansa hakeva elektroniikka- ja viihdejätti Sony Corp. saa uuden strategian syyskuun loppuun mennessä, pääjohtaja Howard Stringer lupasi yhtiökokousväelle tänään Tokiossa. On todennäköistä, että Stringer karsii konsernin tuotevalikoimaa ja oksastaa heikoimpia rönsyjä kokonaan irti.

Yhtiökokouksen äänestyksessä tänään pääjohtajaksi hyväksytty Sir Howard Stringer sanoi puheessaan, että konsernin johto kartoittaa kesän kuluessa Sonyn operaatiot ja tekee esityksen niistä toimista, joilla kannattavuus maksimoidaan.

Analyytikkoiden mielestä Sir Howard ja niin ikään tänään toimitusjohtajaksi äänestetty Ryoji Chubachi ovat mahtavan haasteen edessä; kaksikon pitää löytää keinot Sonyn kaksi vuotta tappiota tehneen elektroniikkadivisioonan elvyttämiseksi. Kulutuselektroniikan alan hintaeroosio ei ainakaan helpota parivaljakon tehtävää.

Elektroniikkadivisioonaa on jo aiemman johdon aikana kuristettu kolmen vuoden ja 330 miljardin jenin eli noin kolmen miljardin dollarin säästöohjelmalla. Tuhansien työpaikkojen häviämisestä huolimatta säästöt eivät ole purreet odotetulla teholla, Bloomberg huomauttaa.

Tv-tuotanto vaatii nopeinta ensiapua

Niinpä moni analyytikko arvelee, että Stringerin on otettava käyttöön vieläkin karkeammat keinot kulujen karsimiseksi tilanteessa, jossa toisaalta kotimaiset kilpailijat Sharpin johdolla ja toisaalta Aasian halpamaiden yritykset haukkaavat markkinoita Sonylta.

Eräs ilmeisimmistä remontin kohteista on Sonyn televisioita valmistava yksikkö, joka teki viime tilikaudella 25,7 miljardin jenin liiketappion. Perinteisten kuvaputkitelevisioiden kysyntä laskee ja lcd-mallien hinnat putoavat, joten Stringer tarvitsee hyviä neuvoja ja nopeasti.

Aikoinaan Walkmanistaan tunnettu Sony on lisäksi jämähtänyt jälkijunaan mp3-soittimissa, kun Applen iPod ja iTunes yhdessä muiden kilpailijoiden tuotteiden kanssa ovat jättäneet Sonyn kauas markkinoiden kärkisijoilta.

Kulukirveen heilutus Japanissa vaikeaa

Keskiviikon yhtiökokouksessa Howard Stringer myönsi, että saneeraus Japanissa on ihan erilaista ja paljon vaikeampaa kuin Yhdysvalloissa.

Aiemmin Sonyn Pohjois-Amerikan johtajana toiminut Stringer valvoi niin kutsuttua Project USA -hanketta, jolla Sony USA:n toiminnot tervehdytettiin – tosin kovalla hinnalla, sillä lähtöpassit sai 9 000 työntekijää.

- Tiedän, etten voi käyttää kirvestä Japanissa. Mutta tästä huolimatta tarvitsemme muutosta. Maailma on muuttunut ja meillä on enemmän kilpailijoita kuin koskaan aikaisemmin, Stringer kertoi osakkeenomistajille.

Sonyn osakkeen kurssi kohosi tänään puoli prosenttia 3 890 jeniin eli Tokion pörssin Nikkei -indeksin kanssa samaa tahtia.