Lc-näyttöjä viidella miljardilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LG Philips LCD ja HP mammuttisopimukseen

Julkaistu: 8.6.2005 7:00

Maailman suurin nestekidenäyttöjen valmistaja, korealais-hollantilainen LG Philips LCD on tehnyt tietokoneyhtiö Hewlett-Packardin kanssa jättimäisen sopimuksen litteiden näyttöjen toimituksista HP:n sylimikroihin ja pöytäkoneisiin.

Sopimuksen arvo on kolmen vuoden aikana viisi miljardia dollaria, yhtiöt kertoivat tiistaina.

Soulissa toimivan LG Philips LCD:n edustaja Lee Bang Soo sanoo, että sopimuksen myötä Hewlett-Packardista tulee kertaheitolla yhteisyrityksen merkittävin asiakas. HP on maailman toiseksi suurin pc-valmistaja.

Viime ajat ovat olleet LG Philipsille vaikeita. Yhtiö ylsi koko viime tilivuonna 8,3 miljardin dollarin myyntiin. Tammi-maaliskuussa yhtiö kuitenkin teki ensimmäisen tappiollisen osavuosituloksensa; alan raju kilpailu ja reipas ylikapasiteetti murensivat litteiden näyttöjen hintoja.

Tappioistaan huolimatta LG Philips LCD ohitti alkuvuonna Samsung Electronicsin ja nousi maailman ykköseksi litteiden näyttöjen toimituksissa. LG Philips aikoo tänä vuonna investoida 4,6 miljardia dollaria tehtaidensa modernisointiin ja kapasiteetin nostamiseen.

LG Philips arvelee litteiden näyttöjen hintaeroosion hellittävän, mitä pidemmälle vuosi etenee. Viime vuoden loppuneljänneksellä hinnat laskivat 19 prosenttia ja tammi-maaliskuussa kymmenen prosenttia. Kuluvalla neljänneksellä laskuvauhti pysyy yksinumeroisissa prosenteissa, yhtiö uskoo.

LG Philips LCD on Soulissa sijaitsevan LG Electronics Inc:n ja amsterdamilaisen Royal Philips Electronics NV:n yhteisyritys, josta hollantilaisyhtiö omistaa 45 prosenttia.

Yhteisyritys on erityisen vahva yli kymmenen tuuman litteiden näyttöjen markkinasegmentissä, ja juuri näitä Hewlett-Packardin uskotaan haluavan.

Tutkimuslaitokset herttaisen yksimielisiä elpymisestä

Tutkimusyhtiöt kuten Gartner Inc. ja DisplaySearch pitävät Hewlett-Packardin omistautumista litteisiin näyttöihin selkeänä merkkinä siitä, että lcd-ala alkaa viimeinkin elpyä. Tutkimusyhtiöt ehättivätkin jo toukokuussa korottaa näkemyksiään lcd-toimituksista, Bloomberg kirjoittaa.

Markkinoita tutkiva ISuppli ennustaa yli kymmenen tuuman paneeleiden kysynnän kasvavan jopa 38 prosenttia tänä vuonna.

Gartner puolestaan näkee pc-bisneksen piristymisen vetävän perässään myös litteiden näyttöjen valmistajia. Viime kuussa Gartner nosti ennustettaan myös puolijohdeteollisuudelle samasta syystä.

DisplaySearch arvioi toukokuussa, että lcd-tuotteiden keskimääräiset hinnat kääntyvät nyt kuluvalla neljänneksellä nousuun vuoden kestäneen laskusuhdanteen jälkeen.

Osakkeet nousuun, lisää rahaa tuotantoon

Laskussa lähes koko pörssipäivän laahanneen LG Philipsin osakkeen hinta pomppasi melkein viisi prosenttia 54 000 wonin ennätykseen vain puoli tuntia ennen Soulin pörssin sulkemista tiistaina. Osaketta siivitti juuri tullut tieto HP:n sopimuksesta.

Philipsin osake kallistui vajaan prosentin 21,19 euroon Amsterdamissa tiistaina.

Tulevaisuuteen luottava LG Philips investoi tänä vuonna tuotantolaitoksiinsa noin 60 prosenttia enemmän kuin Samsung ja yli kaksi kertaa niin paljon kuin japanilainen Sharp.

Myös Samsung uskoo lcd-toimitustensa kasvavan litteiden televisioiden kysynnän kohentumisen ansiosta. Sharp puolestaan on maailman suurin lcd-televisioiden valmistaja.