Moody´s pohtii - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Samsungille luvassa valtiota parempi luottoluokka

Julkaistu: 27.5.2005 11:00

Etelä-Korean elektroniikkateollisuuden lippulaiva Samsung Electronics Co. saattaa maan toisena yhtiönä yltää valtiotakin korkeampaan luottoluokitukseen. Moody´s pitää Samsungin ulkomaisia lainoja erittäin vakaina. Moody´s päättää luokan mahdollisesta korotuksesta kesän aikana.

Tällä hetkellä Samsungin ulkomaiset lainat on luokitettu A3-tasolle eli yhtä korkealle kuin Etelä-Korean valtion lainat. Korkeammalle on luokitettu vain energiayhtiö Kepco (Korea Electric Power Corp.).

Maan suurimman sähköyhtiön Kepcon luokitus ohitti Etelä-Korean valtion luokituksen toukokuun 25. päivänä, jolloin Moody´s korotti arviotaan yhtiön lainoista.

Moody´sin johtajiin kuuluva Naoki Takahashi sanoo Bloombergille, että Samsungin luokitusta harkitaan vielä ja että korotuspäätös voidaan tehdä kolmen kuukauden kuluessa.

Analyytikoiden mielestä mahdollinen luokan parannus tekisi Samsungin osakkeista vieläkin houkuttelevampia sijoittajille.

Samsungilla on suurin pörssiarvo korealaisyhtiöistä. Se on Intelin jälkeen maailman toiseksi suurin sirunvalmistaja ja Nokian ja Motorolan jälkeen maailman kolmanneksi suurin kännykkäyhtiö. Lcd-näytöissä vain LG Philips LCD on Samsungin edellä.

Viime vuonna Samsungin voitto oli 10,8 miljardia dollaria eli suurempi kuin Microsoftilla, Bloomberg muistuttaa.

Harvinaista, silti mahdollista

Moody´sin toimitusjohtaja Brian Cahill pitää hallitusta korkeampia luottoluokkia harvinaisina, joskin silloin tällöin yritykset nousevat kotivaltioitaan korkeammalle.

Näin on käynyt esimerkiksi malesialaisen öljy-yhtiön Petroliam Nasional Bhd:n, Indonesian PT H.M. Sampoernan ja PT Indosatin tapauksissa.

Korkea luottoluokka kuvaa yhtiön kykyä maksaa velkansa ja saattaa laskea rahoituskustannuksia.