Stora Enso saneeraa itsensä uuteen tuloskuntoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enso saneeraa itsensä uuteen tuloskuntoon

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.4.2005 12:52, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Metsäjätti Stora Enso aikoo trimmata itsensä lähivuosina kovaan kuntoon. Yhtiö aloittaa kulukuurin, jolla metsästetään 300 miljoonan euron tuloskohennusta vuoden 2007 puolivälistä alkaen. Euroopan saneerausohjelmaan kuuluvat heikosti menestyvien tehtaiden alasajot ja myynnit sekä henkilöstövähennykset.

Erityistä huomiota kiinnitetään jatkuviin kustannussäästöihin. Yhtiön mukaan parantamisohjelma tulee lisäämään tehokkuutta muun muassa tuotannossa, myynnissä, logistiikassa, hankinnoissa ja hallinnossa.

Stora Enson alkuvuoden tulos jäi analyytikkojen ennusteista. Yhtiö petrasi alkuvuonna tulostaan 83,6 miljoonaan euroon. Liikevaihtoaan se kasvatti 3,15 miljardiin euroon.

Analyytikot odottivat yhtiöltä noin 95 miljoonan euron tulosta. Liikevaihtoennuste liikkui 3,2 miljardissa eurossa.

Stora Enson tulos kuitenkin petraantui hieman viime vuoden vastaavasta jaksosta, jolloin yhtiö teki 79,5 miljoonan euron tuloksen ja hieman yli kolmen miljardin euron liikevaihdon.

Toimitusjohtaja Jukka Härmälä uskoo vuoden alussa Euroopassa nousseiden painopaperin hintojen pysyvän. Mainontaan käytettävien paperilaatujen kysynnän hän arvioi pysyvän hyvänä.

- Päällystetyn ja päällystämättömän hienopaperin kysyntä on paranemassa, mutta ylituotannon takia päällystämättömän hienopaperin arkkihinnoissa on laskupaineita. Tiettyjen päällystettyjen hienopapereiden hinnankorotuksia on kuitenkin ilmoitettu, Härmälä toteaa osavuosikatsauksessa.

Pakkauskartonkien kysyntä on hänen mukaansa pysynyt vakaana Euroopassa. Joidenkin kuluttajapakkauskartonkilaatujen hintoja on korotettu. Aaltopahvipakkausten hinnoissa on sen sijaan laskupaineita.

- Puutuotteiden kysyntä paranee hieman ja hintojen odotetaan pysyvän vakaina, Härmälä linjaa.

Pohjois-Amerikassa mainontaan käytettävien paperilaatujen kysyntä jatkuu Stora Enson toimitusjohtajan mukaan hyvänä. Aikakauslehtipaperin ja päällystetyn hienopaperin hintojen odotetaan nousevan edelleen vuoden toisella neljänneksellä.

Pohjois-Amerikan kannattavuuden parantamisohjelma etenee suunnitelman mukaisesti, Härmälä toteaa.

Tuoreimmat osastosta