Työpaikat säilyvät Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Setec ottaa vauhtia maailmanvalloitukseen

Älykorttivalmistaja Setecin uusi omistaja Gemplus aikoo suomalaisten avulla päästä etulyöntiasemaan maailman kasvavilla passimarkkinoilla. Setecin uusi omistaja Gemplus pääsee kiinni Venäjän teleoperaattoreihin ja pankkeihin.

26.4.2005 13:11

- Suomalaisilla on älykortteihin ja henkilön tunnistamiseen liittyvää teknistä osaamista, jota muilla ei ole. Tätä on erityisesti biometrinen tunnistaminen, joka tulee kaikkiin passeihin, Gemplusin toimitusjohtaja Alex Mandl suitsuttaa Taloussanomissa.

Setec kehittää pioneerina uudenlaista passia, jossa se upottaa polykarbonaattimuoviin älysirun ja biometrisen tunnistamisen.

Setec ja Gemplus täydentävät Mandlin mielestä toisiaan.

Setecin pääalaa ovat passit, jotka tuovat kaksi kolmasosaa yrityksen myynnistä. Luxemburgilainen Gemplus on markkinajohtaja teleoperaattoreiden sim- eli liittymäkorteissa.

Tuotanto pysyy Vantaalla

Setecin avulla Gemplus pääsee syvemmälle Venäjän markkinoille. Setecin asiakkaita ovat venäläiset teleoperaattorit ja pankit. Setec on parin viime vuoden aikana kasvattanut Venäjän toimituksensa kahteen miljoonaan euroon.

- Meillä on toimintaa Venäjällä, mutta se on vaatimatonta, Mandl näkee kasvavat markkinat.

Mandl suunnittelee Gemplus-konsernissa Setecin rooliksi henkilön tunnistamiseen liittyvän teknologiakehityksen ja passiosaamisen.

Vantaan parisataa työpaikkaa eivät ole uhattuina. Uusi omistaja vihjaa, että kansainvälisten markkinoiden lisääntyminen voi poikia lisää töitä Suomen passinvalmistajille.

Uusi omistaja ei aio lopettaa korttivalmistusta Suomesta. Mandl sanoo Setecin tuovan uusia komponentteja Gemplusin kortteihin. Suomalaista osaamista on julkisen avaimen salausmenetelmä, joka yleistyy korteissa.

Capman paisutti salkkua

Setec siirtyy uudelle isännälle noin 66 miljoonan euron kauppahintaan. Pääomasijoitusyhtiö Capman laskee saavansa sijoituksensa kuusinkertaisena takaisin.

Capmanin teknologiatiimin vetäjä Petri Niemi hehkuttaa kansainvälisen kumppanin avaavan suomalaiselle ohjelmistoyrityksille kansainväliset markkinat.

- Vaikka Setec on maailman paras biopassien valmistaja, pienen ohjelmistotalon on vaikea päästä Suomesta käsin kansainväliselle markkinoille. Myynnin olisi pitänyt olla yli kymmenen kertaa suurempi, jotta yritys olisi voinut rakentaa kattavan jakelukanavan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?