Herlinit jakavat omistuksensa Koneessa ja Cargotecissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Herlinit jakavat omistuksensa Koneessa ja Cargotecissa

Ilkka Herlin sanoo jaon tukevan yhtiöiden itsenäistä kehittämistä

Ilkka Herlin sanoo jaon tukevan yhtiöiden itsenäistä kehittämistä

Julkaistu: 6.4.2005 8:29, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Koneen edesmenneen johtohahmon Pekka Herlinin perilliset järjestelevät Kone-omistustaan uusiksi. Järjestelyssä hissit menevät pitkälti Antti Herlinille ja Cargotec muille suvun jäsenille. Järjestelyt tehdään kesä-heinäkuussa ja takaraja on heinäkuun puoliväli.

Herlinin suvun Kone-omistukset on parkkeerattu Security Trading- ja Holding Manutas -yhtiöihin. Näissä käyttää määräysvaltaa pääjohtaja Antti Herlin, jolle Pekka Herlin siirsi viime vuosikymmenen lopulla yhtiöiden osakkeita. Muut Kone-konsernin omistajat ovat Ilona, Niklas ja Ilkka Herlin. Lisäksi Konetta omistavat muun muassa Koneen säätiö, Toshiba ja eri yksityishenkilöt.

Koneen jakautumisessa syntyvät toukokuun loppuun mennessä pörssiyhtiöt Kone ja Cargotec, joka on koottu pääosin entisestä Partekista.

Security Trading ja Holding Manutas omistavat tällä hetkellä 30,8 prosenttia Koneen osakekannasta ja 66,3 prosenttia äänivallasta. Tiedotteen mukaan uudessa Koneessa yhtiöiden omistus on 21 prosenttia osakekannasta ja noin 62 prosenttia äänivallasta. Antti Herlinin osuus Security Tradingista nousee yli 90 prosentin.

Security Trading ja Holding Manutas eivät sen sijaan tule omistamaan Cargotecia. Tämän suurimmiksi omistajiksi tulevat Sijoitus-Wipunen, Mariatorp sekä D-Sijoitus. Kunkin omistusosuus Cargotecista on noin 10,3 prosenttia osakkeista ja 22 prosenttia äänivallasta.

Sijoitus-Wipusen pääomistaja on yli 90 prosentin osuudella Ilkka Herlin, Mariatorpissa pääomistaja on Niklas Herlin ja D-sijoituksen takana on Ilona Herlin.

Lisäksi nämä yhtiöt omistavat kukin uuden Koneen osakkeista noin 3,4 prosenttia ja äänistä 1,5 prosenttia.

Antti Herlinin henkilökohtainen omistusosuus Koneessa ja Cargotecissa on 0,21 prosenttia osakkeista ja 0,09 prosenttia äänistä.

Omistusjärjestelyä kuvataan myös myöhemmin julkistettavissa Koneen ja Cargotecin listalleottoesitteissä.

Ilkka Herlinin mukaan Konetta ei jaettu siksi, että suku voisi järjestellä omistuksensa tai ratkoa erimielisyytensä.

Sukuriita alkoi joku vuosi sitten, kun Pekka Herlin antoi ennakkoperinnöksi omistusyhtiöiden osakkeita Antti Herlinille. Sen jälkeen Ilkka Herlin erosi Koneen hallituksesta.

Myöhemmin yhtiökokous erotti Security Tradingin hallituksesta Ilkka Herlinin, Niklas Herlinin ja Ilona Herlinin. Lisäksi Ilkka Herlin sai potkut Security Tradingin toimitusjohtajan tehtävästä.

Ilkka Herlin ei halua ottaa kantaa kysymykseen, miksi Koneen vanha omistusmalli ei toiminut.

- Se (syy järjestelyyn) ilmenee tiedotteesta, toteaa Ilkka Herlin.

Tiedotteen mukaan toimenpiteet selkiyttävät omistusrakenteita Koneessa ja Cargotecissa. Uusi omistusrakenne tukee tiedotteen perusteella kummankin yhtiön itsenäistä kehittämistä.

Hän ei myöskään halua valaista, keitä tulee Cargotecin hallitukseen.

- Siitä tiedotetaan aikanaan. Asiasta päättää aikanaan yhtiökokous.

Tuoreimmat osastosta