Isot pojat asialla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lenovolle tanakkaa tukea USA:sta

Julkaistu: 31.3.2005 11:53

Kiinalaisen tietokoneyhtiö Lenovon näkymät kirkastuivat, kun amerikkalaisen Texas Pacific Groupin vetämä sijoittajaryhmä osti Lenovon osakkeita 350 miljoonalla dollarilla. Texas Pacificin liike helpottaa Lenovon rahoitustilannetta IBM:n pc-yksikön hankinnassa ja tuo yhtiölle lisää katu-uskottavuutta.

Lenovon osakkeen kurssi nousi lähes seitsemän prosenttia Hongkongin pörssissä kauppojen julkistamisen jälkeen. Lenovon kurssi on tänä vuonna kohonnut 15 prosenttia, mikä tekee siitä Hang Seng -indeksin parhaiten menestyneen arvopaperin.

Nyt analyytikot arvelevat, että Lenovo tulee etsimään länsimaisia kumppaneita erityisesti rahoitusalalta. Nimen omaan tästä on kyse myös amerikkalaissijoittajien osakekaupoissa.

Suursijoittaja David Bondermanin Texas Pacific, General Atlantic Partners LLC ja Newbridge Capital LLC hankkivat omistukseensa 12 prosentin siivun Pekingissä pääkonttoriaan pitävästä yhtiöstä.

Vuonna 1993 perustetulla Texas Pacificilla on maine sellaisena sijoittajana, joka pyrkii tekohengittämään uutta puhtia jo hengästyneisiin brandeihin. Texas Pacific on vuosien saatossa elvyttänyt muun muassa Burger Kingiä ja Continental Airlinesia, Bloomberg kirjoittaa.

Texas Pacific on myös mukana Sonyn vetämässä konsortiossa, joka hankki omistukseensa elokuvayhtiö Metro-Goldwyn-Mayerin.

Lenovo kirii Aasian kasvumarkkinoilla

IBM kertoi viime vuoden loppupuolella myyvänsä kauan tappioita tehneen pc-yksikkönsä kiinalaisille noin miljardilla dollarilla.

Kaupan myötä Lenovo nousi maailman kolmanneksi suurimmaksi pc-valmistajaksi amerikkalaisten Dellin ja Hewlett-Packardin jälkeen.

Aasian ja Tyynenmeren alueen pc-markkinoiden ennustetaan kasvavan 8,3 prosenttia vuosina 2003-2008. Luvussa ei ole huomioitu Japania. Yhdysvalloissa alan kasvu jäänee kahteen prosenttiin ja läntisessä Euroopassakin vain 4,5 prosenttiin, IDC arvioi.

Texas Pacificin partneri Justin Chang uskoo, että Lenovo kykenee kasvamaan markkinoita nopeammin ja valtaamaan tällä tavoin osuuksia kilpailijoilta.