2004010462 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinki vaisusti pakkaselle

Julkaistu: 27.12.2004 19:12

Helsingin pörssissä kaupankäynti päätyi vaisusti pakkaselle Nokian johdolla vuoden viimeisen pörssiviikon maanantaina. Euroopan suurissa pörsseissä vakuutusyhtiöiden ja matkatoimistojen kurssit olivat alamäessä, kun sijoittajat pelkäävät Aasian maanjäristyksen tuhojen aiheuttavan yhtiöille suuria kuluja. Pohjolan ja Finnairin kurssit päätyivät laskuun.

– Erittäin hiljainen päivä. Vaihto on varmaankin vuoden alhaisimmalla tasolla. Maanjäristystuhojen on spekuloitu vaikuttavan jälleenvakuutusyhtiöihin. Raporteista tulee kuitenkin sellainen vaikutelma, että kulut jäävät pieniksi, sillä vakuutettavat varallisuusarvot ovat siellä aika alhaisia. Turismiin liittyvät vakuutukset voivat aiheuttaa hallaa vakuutusyhtiöille, eräs välittäjä totesi.

Hex-yleisindeksi päätyi puoli prosenttia miinukselle 6 244 pisteeseen ja portfolioindeksi 0,2 prosenttia 3 318 pisteeseen. Vaihtoa kertyi vaivaiset 160 miljoonaa euroa lomaviikon johdosta.

Suomalaisten vakuutusyhtiöiden mukaan matkavakuutus korvaa tulvan vuoksi vakuutetuille aiheutuneet henkilö- ja omaisuusvahingot, mutta korvattavista summista ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Vakuutusyhtiö Pohjolan korvausjohtaja Olli Latola arvioi, että vakuutusyhtiöt saavat korvaushakemukset suunnilleen kuukauden aikana. Pohjolan kurssi painui 2,6 prosenttia.

Lentoyhtiö Finnairin kurssi luisui pari prosenttia vähäisellä vaihdolla. Finnairin tiedotusosaston päällikkö Usko Määttä arvioi, ettei Aasiaa kohdannut katastrofi aiheuta taloudellisia vahinkoja lentoyhtiöille. Matkanjärjestäjille tuhoilla voi olla suurempi merkitys. Thaimaaseen kymmenkuntaan kohteeseen matkoja järjestävä Aurinkomatkat kuuluu Finnair-konserniin.

Nokia peruutti prosentin 11,68 euroon, kun taas Sampo eteni saman verran. Metsäyhtiöistä Stora Enson R päätyi viime torstain päätöstasolleen 11,60 euroon, UPM painui 0,2 prosenttia 16,58 euroon ja M-realin B vahvistui 2,9 prosenttia. Viime viikolla roimasti kallistunut mediakonserni Alma Media jatkoi torstaista alamäkeään ja vaihdetumpi II-osake luisui 2,6 prosenttia 11,10 euroon.

Elintarvikeyhtiö Chipsin vaihtoa siivitti norjalaisyhtiö Orklan ilmoitus, että se voi ostaa Chipsin osakkeita Helsingin pörssissä suunnitellun ostotarjouksen tarjousaikana ja sitä ennen osakekohtaisella hinnalla, joka ei ylitä tarjousvastiketta 22,85 euroa osakkeelta. Chipsin A-osakkeen kurssi vahvistui 0,2 prosenttia 22,70 euroon.

Tuoreimmat osastosta