Renminbin aliarvostuksenmäärää on mahdoton laskea

Julkaistu:

Kiina on sitonut valuuttansa juanin eli renminbin dollariin, minkä vuoksi se on halventunut tuntuvasti dollarin arvon laskiessa. Tämä on tehnyt kiinalaisista tuotteista entistäkin edullisempia muun muassa Yhdysvaltain markkinoilla. Yhdysvaltalaispoliitikot ovatkin pitäneet asiasta kovaa melua ja valittaneet kiinalaisten saavan valuuttakurssista epäreilua kilpailuetua.

Dollarin alamäelle ei ole odotettavissa nopeaa tasaantumista ennen kuin Yhdysvaltojen kauppa- ja vaihtotaseen vajeet ja liittovaltion budjettivaje lakkaavat kasvamasta. Vajeiden tasoittumista on turha odotella, ja pelkästään vajeen kasvun pysäyttäminen edellyttää että dollari heikentyy edelleen.

Dollari siis halpenee ensi vuonnakin ja renminbin sen mukana. Joutuuko Kiina vihdoin revalvoimaan aliarvostetun valuuttansa? Ei välttämättä, sillä ekonomistit muistuttavat, että Kiinan kauppatase on lähes tasapainossa, eikä se siten ole hirveästi niskan päällä verrattua kauppakumppaneihinsa. Kiinan kauppataseen ylijäämä on ollut viime vuodet vain prosentin, pari bruttokansantuotteesta.

Yhdysvaltalaispoliitikkojen argumentoinnilla ei siten ole koivin vankkaa pohjaa. Taloustieteilijät ovat myös huomauttaneet, että globalisoituvassa maailmassa kahdenvälisiin kauppatasapainoihin ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota.

Taloustieteilijät ovat kirjoittaneet metreittäin tutkielmia Kiinan valuuttapolitiikasta. Yhtä mieltä ollaan siitä, että renminbin on aliarvostettu, mutta aliarvostuksen määrä vaihtelee paperista riippuen muutamasta prosenttia 40 prosenttiin.

Haarukka johtuu osittain siitä, että Kiinan talous on hyvin omanlaisensa, tilastotiedot ovat puutteellisia, joten valuutan aliarvostuksen määrää on mahdoton laskea.

Erään koulukunnan mukaan Kiinan pitäisi revalvoida kertarysäyksellä ja sitoa taas sen jälkeen valuuttansa dollariin. Mutta kun kukaan ei tiedä kuinka paljon pitäisi revalvoida. Ja jos revalvointia ei markkinoilla pidetä tarpeeksi suurena, ongelmat vain moninkertaistuvat, kun markkinoilla odotetaan toista revalvaatiota ja valuuttavirrat Kiinaan vain kasvavat.

Voi olla, että revalvoitaisiin liikaa, jolloin vaikkapa kiinteistöihin sijoitetut rahat siirtyisivät ulkomaille. Tässä skenaariossa suurten kaupunkien, kuten Shanghain, kiinteistömarkkinat olisivat sekaisin.

Toisen koulukunnan mukaan Kiinan pitäisi sitoa valuuttansa valuuttakoriin, johon otettaisiin mukaan ainakin euro ja jeni. Monet asiantuntijat kannattavat tätä vaihtoehtoa, mutta tiedetään myös, että valuuttakorien hallinta on hankalampaa kuin sidos yksittäiseen valuuttaan.

On myös ehdotettu, että kiinalaiset päästäisivät valuuttansa kellumaan joko vapaasti tai tietyssä vaihteluvälissä. Tässä vaihtoehdossa ongelmana on se, että Kiinan rahoitussektori ei ole tähän valmis. Pankit ovat suurissa vaikeuksissa, ja rahoitusmarkkinat ovat kehittymättömät. Yrityksille ei ole esimerkiksi tarjolla instrumentteja, joilla ne voisivat suojautua kurssivaihteluja vastaan.

Teollistuneiden maiden kilpailukyky ei myöskään korjaannu Kiinaan vaaditulla revalvaatiolla. Kiinalaisten palkat pysyvät matalina, vaikka ne nousivat 20 prosenttia.

Renminbin aliarvostuksesta kannattaa kantaa huolta ennen kaikkea sen takia, että kun odotetaan revalvaatiota, valuuttavirrat kääntyvät Kiinaan ja markkinoille tulee liikaa likviditeettiä. Tällöin kiinalaispankit myöntävät halpoja lainoja, ja tätä myöten talouden ylikuumenemisen riski kasvaa.

Maailman johtavat Kiina-asiantuntijatkaan eivät siis tiedä, muuttaako Kiina valuuttakurssisidostaan puolen vuoden kuluttua tai vasta hamassa tulevaisuudessa, mikä on tietysti tarkoituskin: Jos tiedettäisiin, että Kiina revalvoi kahden kuukauden päästä, rahoitusmarkkinat olisivat jo silloin ennakoineet ja toteuttaneet revalvaation.

Yksi valistunut arvaus tulee markkinoilta, jossa ennustetaan, että renminbin arvo on vahvistunut seitsemän prosenttia suhteessa dollariin vuoden kuluessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rakennuslehti: Hallitus perui Ara-asuntojen tulorajojen tarkistukset – ”Kaikkien kannustinloukkujen äiti”

  2. 2

   Orpo: Työvoima­viranomaisille myönnetään lisää resursseja jo alkuvuodesta

  3. 3

   7 asiaa, joista syntyy riitaa parisuhteessa – terapeutti kummeksuu sitä, että usein mies maksaa laskut

  4. 4

   Sipilä puolusti aktiivimallia ja vertasi yrittäjiä lampaisiin – Toimitusjohtajan tilitys: ”Ei ole työtä, jota joku vain tulee tekemään ja lähtee pois”

  5. 5

   Suomen suurimmat yritykset hurjassa vedossa – kohta palkataan lisää väkeä

  6. 6

   Te-toimistojen työntekijäliitto: Henkilöstöä syyllistetään aktiivimallista

  7. 7

   Vihreiden ja keskustan paikallispoliitikot laativat yhdessä kansalaisaloitteen: yli 67 000 vaatii sopeutumiseläkkeen poistamista

  8. 8

   Valitsitko asuntolainaasi lyhyen euriborin? Katso, paljonko olet voinut säästää

  9. 9

   Haluatko lapsellesi korkeammat ansiotulot ja koulutuksen? Yhdellä asialla lapsuudessa iso merkitys

  10. 10

   Sanoma myy naistenlehtensä Belgiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   7 asiaa, joista syntyy riitaa parisuhteessa – terapeutti kummeksuu sitä, että usein mies maksaa laskut

  2. 2

   Sipilä puolusti aktiivimallia ja vertasi yrittäjiä lampaisiin – Toimitusjohtajan tilitys: ”Ei ole työtä, jota joku vain tulee tekemään ja lähtee pois”

  3. 3

   Tulosvaroitus syöksi Metson osakkeen rymylaskuun

  4. 4

   Suomen suurimmat yritykset hurjassa vedossa – kohta palkataan lisää väkeä

  5. 5

   Haluatko lapsellesi korkeammat ansiotulot ja koulutuksen? Yhdellä asialla lapsuudessa iso merkitys

  6. 6

   Maailman suurimman lento­koneen valmistus uhkaa loppua

  7. 7

   OP:ssa häiriö: Asiakkaiden tileiltä veloitettu uudelleen ostoksia – pahimmillaan tili miinukselle

  8. 8

   Alkoholilaki laittoi tuoppien hinnat laskuun – Ravintolayrittäjä: ”Tuskin on kenenkään etu”

  9. 9

   Valtio tukee työttömiä miljardeilla euroilla – eniten rahaa menee työmarkkinatukeen

  10. 10

   OP: Asiakkaiden tilien rahakadon syy on yhä mysteeri – tietomurrosta ei ole kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oletko sinä ammatissa, jonka eläkeikä yhtäkkiä nousi? Katso lista

  2. 2

   Suomalaiset ovat kiintyneet pahvisiin koodiläpysköihinsä – 20 vuotta, eikä edes Nordea uskalla vielä luopua

  3. 3

   Ismo, 50, vaihtoi toimistotyöt Lapin erämaihin – traaginen turma keväthangilla jätti haavan sieluun

  4. 4

   Nyt pääministeri Sipilä kommentoi kuohuntaa aiheuttanutta aktiivimallia: ”Työttömän näkökulmaa tässä on haettu”

  5. 5

   Kokkeja ei saa enää vähimmäispalkalla töihin – näin paljon ammattikunta tienaa

  6. 6

   Kelan tutkijan kirjoitus hämmentää: Rankaiseeko aktiivimalli työtöntä aktiivisuudesta? Tästä on kyse

  7. 7

   Työttömiä on jäänyt pois vapaapalokuntien toiminnasta – liiton mukaan syynä aktiivimalli

  8. 8

   Antti, 90, pyöritti vuosikaudet hotellia yksin – ulosotto huutokauppaa nyt ”harmaahapsen haamuhotellia”

  9. 9

   Katso, missä kunnissa asuntojen hinnat nousevat ja missä laskevat

  10. 10

   Autokauppiaalle syyte kiskonnasta: Lainan vuosikorko 1 355 prosenttia!

  11. Näytä lisää