200405707 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yleiskone ranteessa

Julkaistu: 22.12.2004 15:29

Anteeksi, mutta mitä kello on? Hetki, kyllä tästä ajankin näkee, mutta voisin ensin kertoa Nasdaq-indeksin ja antaa myrskyvaroituksen.

Kartta ja kompassi, korkeus-, lämpö- ja sykemittari, barometri, kalenteri ja GPS, personal trainer ja hälytys- ja ajanseurantajärjestelmä. Ainakin kaikki nämä ja villi määrä muita hämmentäviä toimintoja yhdessä kimpaleessa muovia ja elektroniikkaa.

Miesten yleiskone, ranteessa. Nykymiehen välttämättömyys.

Eipä näitä monitoimikoneita enää edes kelloiksi kutsuta. Ei tietenkään, koska aika ja ajan näyttäminen on sivuseikka. Nämä sporttiset kellot ja rannetietokoneet ovat seikkailu-, urheilu- ja navigointi-instrumentteja.

Muotoilultaan laitteet ovat hämmästyttävän yhdenmukaisia. Hopeanvärinen kuori, soikea näyttö ja massiivinen, viritetty musta ranneke.

Sivuprofiili on hyvinkin vankan blinin paksuinen, eikä laite millään mahdu paidan kalvosimen alle. Näkyy hyvin, vaikka ei pitäisikään.

Monet yleiskoneiden toiminnoista ovat ihan järjellisiä. Urheilunharrastaja haluaa tietysti seurata kuntonsa kehitystä tarkasti, personal trainer ranteessa on luotettavampi kuin oma muisti. Kompassit ja GPS-laitteet pitävät retkeilijät oikeilla poluilla.

Vuoristossa on syytä tietää missä on ja missä korkeudessa, oikeassa vuoristossa jopa tärkeää.

Yhtä monet toiminnot ovat aikamoista aikuisviihdettä ja palaverinäpräämistä. Katsos vaan, ilmanpaine putoaa, neukkarin lämpötila on noussut jo kolme astetta, ja nyt olen hengittämättä 12 sekkaa.

Oletteko huomanneet, mikä määrä seikkailijoita ja extreme-urheilijoita meillä on ympärillämme työpaikoilla? Aina valmiina parantamaan suoritustaan, pitämään yllä optimaalista vauhtia ja kohtaamaan arvaamattomia vaaratilanteita: lasikuutioita, maisemahissejä, tulosvaroituksia.

Varmasti juuri siksi niin moni mies pitää seikkailuinstrumenttiaan ranteessa työssäkin, puvun kanssa, ulkomaillakin. Valpas ja rakas tyylitietoinen naapurimme ehätti jo huomaamaan erään yhteisen johtajamme hieman harkitsemattoman kellovalinnan. Pilkkasi oikein kahdella kuvalla.

Seikkailuinstrumentit ovat hienoja laitteita omassa ympäristössään, vapaa-aikana, vaelluksilla, treeneissä, fleeceissä ja gore texeissä, mutta hitusen väärässä paikassa Armanin, Brionin tai Cerrutin hihansuussa.

Toivotaan nyt kuitenkin, ettei miesten seikkailuinstrumenteista tule seuraavia valkoisia tennissukkia, vaikka näitäkin on niin mukava käyttää. Pitäkää varanne, miehet!

Tuoreimmat osastosta