Hiljainen viikko aluilla, valuutat vellovat entistä voimakkaammin

Julkaistu:

Euro käväisi jälleen uudella haamurajalla Suomen eilisen vapaapäivän aikana. Yhdysvaltojen perjantainen marraskuun työvoimatilasto alitti kaikki toiveet ja kahden edellisenkin kuukauden tietoja syntyneiden työpaikkojen määrästä tarkistettiin alas. Kolmen viimeisen kuukauden aikana syntyneiden työpaikkojen keskimäärä laski lokakuun 207 000 työpaikasta 178 000 paikkaan. Samalla työviikon keskimääräinen pituus laski 33,8 tunnista 33,7 tuntiin. Toisin sanoen Yhdysvaltojen orastanut piristyminen on jälleen kerran jäänyt toivottua lyhyemmäksi, ja elvytyspolitiikan työllistävät vaikutukset toivottua heikommiksi. Se, että työpaikkojen määrä kasvoi odotettua voimakkaammin juuri presidentinvaalien alla esitetyissä tilastoissa on luonnollisesti vain sattuma, samoin kuin kokonaistuotantolukuja kaunistanut inflaation hidastuminen.

Raakaöljyn hinta on säilynyt jotakuinkin ennallaan Saudi Arabiassa sattuneesta terrori-iskusta huolimatta. Myöskään baskiterroristien Espanjassa toteuttama moninkertainen isku on jäänyt vähälle huomiolle ainakin arvopaperi- ja valuuttamarkkinoilla. Ilman euroa vaikutukset pesetan arvoon ja Espanjan korkotasoon olisivat olleet todennäköisesti suurempia.

Tunnelmat markkinoilla ovat entistä hapuilevampia vuoden lopun lähestymisen vähentäessä sijoittajien ja salkunhoitajien halua enää isommin muutella positioitaan. Voittojen kotiuttamista saattaa vielä esiintyä sopivasti bonussesongin alla, mutta muuten tunnelmat ja odotukset alkavat kohdistua jo ensi vuoteen. Federal Reserven johtokunnan ensi viikkoinen kokous on viimeinen isompi tapaus markkinoiden kalenterissa. Fedin uskotaan jatkavan ohjauskoron varovaista hissaamista kohti Yhdysvaltojen inflaatiovauhdin tasoa, ja jättävän myös tilannearvionsa erittäin maltilliseksi hillitäkseen Yhdysvaltojen korko- ja osakemarkkinoiden reaktioita dollarin alamäkeen.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen osakkeet olivat eilen hienoisessa laskusuunnassa. Dow Jones heikkeni 0,4 ja S&P 500 0,1 prosenttia Nasdaqin pinnistäessä 0,15 prosentin nousuun. Perjantain liikkeet jäivät hyvin niukoiksi. Aasiassa heikko dollari on painanut osakekursseja, Nikkei on laskenut tänään prosentin ja perjantaista laskua on kertynyt 1,8 prosenttia. Topix on laskenut tänään 0,9 ja perjantaista 1,5 prosenttia, Hang Seng 0,4 ja 0,1 prosenttia. Eniten on kärsinyt Kospi, laskua tänään 1,2 ja perjantaista lukien 2,5 prosenttia. Eurooppa hakee suuntia edelleen euron kehityksestä, joskin joulukaupan edistyminen tuo oman mausteensa tilanteeseen. Britanniassa joulumyynti ei ole käynnistynyt odotetun voimakkaana, vaan kuluttajat lykkäävät erityisesti kalliimman kulutuselektroniikan hankintojaan ja odottelevat mahdollisia erikoistarjouksia pyhien lähestyessä.

Korkomarkkinoilla perjantain työllisyystilasto painoi lainatuotot syöksyyn. Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto painui 3,05 prosentista 2,9 prosenttiin ja on vaihdellut eilen 2,9 ja 2,93 prosentin välillä. Kymmenvuotinen putosi perjantaina 4,4 prosentista 4,25 prosenttiin ja laski eilen 4,23 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen tuotto on laskenut perjantain 2,42 prosentista 2,29 ja kymmenvuotinen 3,84 prosentista 3,71 prosenttiin. Rahamarkkinoilla vuoden talletus tuottaa 2,20 prosenttia, kun eilinen euribor asettui 2,26 prosenttiin.

Valuuttamarkkinoilla dollari romahti perjantain 103,5 jenistä 102 jeniin eilisaamuna, ja on sen jälkeen käväissyt 103,3 jenissä ennen paluuta 102,5 jenin tienoille. Japanin keskuspankki jatkaa lupauksiaan väliintulosta tarpeen vaatiessa, muttei ainakaan myönnä toimineensa vielä. Euro kipusi perjantaina 1,33 dollarista 1,34 dollariin ja on vaihdellut 1,34 ja 1,345 dollarin välillä. Samalla yhteisvaluutta on kivunnut yli 137,7 jenin ja käynyt 138,5 jenissä. Eurotalletukset houkuttelevat pääomaa edelleen turvaan, nyt jo jopa vuodenvaihteen yli ulottuviin talletuksiin.

Viikon tilastoanti jää laihanlaiseksi. Yhdysvalloista ei ole luvassa muita korkeimman tärkeysluokan tietoja kuin perjantainen tuottajahintaindeksi. Euroalueen tärkein tieto on todennäköisesti Saksan talouselämän odotusten ZEW-indeksi tänään, ja perjantaina on luvassa euroalueen heinä-syyskuun vaihtotase ja OECD:n ennakoiva suhdanneindikaattori. Japani kertoo huomenna heinä-syyskuun kokonaistuotantonsa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  2. 2

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  3. 3

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  4. 4

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  5. 5

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  6. 6

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  7. 7

   Ajatushautomo: Brittien elintasoa uhkaa pisin heikkeneminen 60 vuoteen

  8. 8

   Kommentti: Ekonomistien näkemykset eroavat kovasti – ja nyt sen näkee kuka vain

  9. 9

   Syksyn yhteishaun tulokset julki: näihin ammattikorkeakouluihin oli vaikeinta päästä

  10. 10

   Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa nousi ennätykseen – toimitusjohtajia jo 9

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  2. 2

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  3. 3

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  4. 4

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  5. 5

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  6. 6

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  7. 7

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  8. 8

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  9. 9

   Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

  10. 10

   Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  3. 3

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  4. 4

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  5. 5

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää