Presidenttien makkaramestari

Julkaistu:

Gero Geick valmistaa käsintehtyjä makkaroitayli 6 000reseptillä

Kyröläisen maatalon piharakennuksessa on Suomen kulinaarisen kentän ehkä parhaiten varjelluimpia salaisuuksia. Yksikään kyltti ei paljasta, että keskellä aavaa varsinaissuomalaista peltomaisemaa toimii Suomen pienin makkaratehdas. Sama tehdas tuottaa kuitenkin yli 6 000 reseptillä käsintehtyjä makkaroita maan huippuravintoloille sekä muun muassa lähetystöihin ja presidenttien ruokapöytään.

– Presidenteistä Ahtisaari söi enemmän makkaraa kuin Halonen. Kun Ahtisaaren poika meni naimisiin, ainoa tarjolla ollut liharuoka oli minun makkaraani. Tarja Haloselle olen tehnyt kalamakkaraa hauesta, katkaravuista ja lohesta, Gero Geick kertoo.

Gero Geick on nimeään kantavan yrityksen markkinointiosasto, tuotanto ja logistiikka. Hän on aitogermaani fleischermeister eli lihamestari, joka on opetellut ammattinsa Saksassa oppipojasta kisällin kautta mestariksi. Hän on ainoa lajiaan Suomessa, mutta toisaalta lenkki pitkässä ketjussa. Geick kertoo hymyillen, että saksalaisia lihamestareita on ollut Turun seudulla keskiajasta lähtien.

Joulumakkaraapiparimausteilla

Geick ei pysähdy hetkeksikään. Hän kertoo ammatistaan, mutta samalla hän jauhaa lihaa ja työntää täytettä siansuoleen. Parhaillaan valmistuu mausteista joulumakkaraa.

– Makkarasta tekee joulumakkaran mausteet, ja tietysti joulumieli, Geick kertoo ja taittelee pitkää makkarapötköä lenkeiksi.

– Ennen vanhaan joulumakkaraa tehtiin, kun sika oli teurastettu. Suomessa sitä ei ole maustettu kovin ihmeellisesti: maustepippuria, pippuria, suolaa, sipulia ja valkosipulia. Minun joulumakkarani on enemmän saksalaistyyppinen. Kuulostaa hassulta, että makkaraan laitetaan piparkakkumausteita, mutta sianlihalle se sopii, kuten tiedetään esimerkiksi kiinalaisesta keittiöstä. Ja maustetaanhan joulukinkkukin neilikoilla, hän juttelee ja työntää makkaraerän uuniin.

Geick on tehnyt aivan kaikkea, mitä makkaranystävät ovat osanneet toivoa: strutsimakkaraa, alligaattori- tai etanamakkaraa.

– Minä teen juuri sen makuista makkaraa kuin halutaan.

Perusraaka-aine on lähialueella tuotettu liha. Hän ei käytä kamaraa eikä lisäaineita. Kalamakkara syntyy fileestä.

Enemmän kysyntääkuin tuotantoa

Geickin makkaroille on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin hän pystyy valmistamaan. Geick tekee päivässä enimmillään 200 kiloa. Minimitilaus on kymmenen kiloa makkaraa.

– Etsin juuri uutta tilaa, sillä toiveena olisi aloittaa myös riistan välitys ravintoloille. Lisäksi samassa yhteydessä voisi olla pieni tilateurastamo. Parasta olisi jos löytyisi asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.

Tuotannon kasvatus ei ole Geickille kuitenkaan tavoite sinänsä. Ammattiylpeälle käsityöläiselle määrä tulee pitkällä laatuvaatimusten jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

    2. 2

      Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

    3. 3

      Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

    4. 4

      Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

    5. 5

      Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

    6. 6

      Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

    7. 7

      Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

    8. 8

      Virossa hallitus pui alkoholiveron korotuksen perumista – kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

    9. 9

      Kommentti: Kännykkäni pimeni puoleksitoista vuorokaudeksi – arki meni aivan sekaisin

    10. 10

      Olli Rehn: Kryptovaluutoissa selvä hintakupla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

    2. 2

      Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

    3. 3

      Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

    4. 4

      Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

    5. 5

      Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

    6. 6

      Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

    7. 7

      Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

    8. 8

      Black Friday on monille kaupoille vuoden kovin myyntipäivä – osa otti jo varaslähdön

    9. 9

      Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

    10. 10

      Virossa hallitus pui alkoholiveron korotuksen perumista – kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    2. 2

      Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

    3. 3

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    4. 4

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    5. 5

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    6. 6

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    7. 7

      Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

    8. 8

      Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

    9. 9

      Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

    10. 10

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    11. Näytä lisää