Ruokaasamppanjalla

Julkaistu:

Samppanjaa voi käyttää läpi koko aterian, mutta ruuan ja oikean juomalaadunyhdistäminen vaatii tarkkoja valintoja.
Samppanja juhlistaa hetken kuin hetken ja tuo ateriaan haettua lisäarvoa. Samppanja joko aloittaa tai päättää aterian.

Jos tuota jaloa juomaa ja vieläpä samaa merkkiä haluaa nauttia läpi koko aterian, tehtävä on hyvin haasteellinen niin keittiömestarille kuin sommelierillekin. Mikäli ateria rakennetaan samppanjan varaan välillä merkkiä vaihtaen, työ helpottuu huomattavasti.

Samppanjoissa on selkeästi niin sanottuja ruokasamppanjoita, jotka makumaailmansa, täyteläisyytensä tai jonkin muun ominaisuuden vuoksi vaativat rinnalleen ruokaa. On syytä kääntyä myyjän puoleen viiniä ostaessa, mikäli haluaa samppanjan sopivan ruokien kanssa tarjottavaksi. Ja minkä ruokien – se on tietenkin taas aivan toinen juttu.

Helpoimmin samppanjan kanssa yhdistettäviä raaka-aineita ovat nilviäiset, äyriäiset ja kala raakana, marinoituna, haudutettuna tai kevyesti paistettuna.

Linnuista yhdistämiskelpoisia ovat ehdottomasti ainoastaan vaalealihaiset linnut, kuten kana, viiriäinen ja fasaani.

Lihoista mieto vasikka ja sisäelimistä kateenkorva ovat varteenotettavia. Kasviksista sopivat lähestulkoon kaikki miedot kasvikset, kuten parsa, purjo, mustajuuri, porkkana, palsternakka ja fenkoli.

Rasvan käytössä on oltava tarkka; yleisesti ottaen mineraalinen ja hapokas samppanja saattaa kestää kevyttä voissa paistamista ja voikastiketta, mutta ei välttämättä kermaa kastikkeissa.

Lähdin itse hakemaan yhden viinitalon viineihin sopivaa ateriakokonaisuutta. Suomesta saa Laurent-Perrierin kolmea erilaista samppanjaa. Nautin viinit ja valmistin niille kumppaneiksi mieleeni juolahtaneita ruokalajeja.

Aloitin ateriani rutisevan kuivalla Ultra Brutilla. Sen maussa hallitsevina elementteinä ovat kukat, hedelmät, mineraalisuus, kuivuus ja kirpeys. Tämän vuoksi juoman kanssa maistuvat äyriäiset, sushi, raaka liha ja kiinalainen ruoka.

Valitsin lautaselle sushia, raakaa kampasimpukkaa ja ohuen raakalihapihvin eli carpaccion. Täydensin makua rosépippurilla ja parmesanjuustolla.

Jatkoin siirtyen Laurent Perrier Brutiin, joka on myös kuiva, tasapainoinen ja raikkaan hapokas. Se kestää jo kala- ja äyriäisruokien lisäksi vaaleaa lihaa ja lintua.

Padassa kypsennetyn fasaanin lisäkkeeksi valmistin tryffeli-perunasosetta ja keitettyä bataattia. Voin kanssa tulee olla tarkka, sillä liika voisuus perunasoseessa saattaa muuttaa liikaa viinin makua. Patafasaanin kanssa tarjotaan kermakastiketta. Myös sen rasvaisuutta tulee vähentää.

Olen aikoinani Reimsissä valaistunut samppanjan ja juuston mahdollisesta yhdistämisestä. Tämän vuoksi halusin löytää Laurent Perrierin Brutiin sopivat juustot.

Mieleeni juolahti valkohomeinen lampaanmaitojuusto Brebiou sekä hyvin erilainen nuorehko parmesan. Maistoin samaisia juustoja myös Laurent Perrier Cuvée Rosé Brutin kanssa, ja yhdistelmä oli hyvin toimiva. Viini sopisi myös hyvin valmistamani fasaanin kanssa.

Rosésamppanjan marjaisuus saattoi minut kokeilemaan valkosuklaan ja vadelman yhdistelmää jälkiruoaksi. Viini kaipaa rinnalleen myös kypsää murotaikinaa, joten rakensin jälkiruoan murotaikinatartalettiin pursotettuun valkosuklaavaahtoon ja vadelmiin.

Alkupalalautanen

12 kalatäytteistä sushia

6 raakaa kampasimpukan lihaa

120 g härän sisäfileetä

2 rkl majoneesia

parmesanlastuja

rosépippuria

merisuolaa

¤ Leikkaa kampasimpukka ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa filee kuudeksi viipaleeksi ja hakkaa ne hyvin ohuiksi esimerkiksi kahden pakastepussin välissä. Aseta kampasimpukkaviipaleet lautasille ja ripottele päälle murskattua suolaa ja rosépippuria. Laita hyvin ohuet fileepihvit lautasille ja pursota päälle majoneesia. Ripottele päälle parmesanlastuja. Laita sushit lautasille ja tarjoa heti.

Padassa kypsennettyä fasaania ja tryffeliperunasosetta

3 patavalmista fasaania

1 sipuli

1 porkkana

valkopippureita

laakerinlehti

persiljaa

voita paistamiseen

3 rkl voita

3 rkl jauhoja

1,5 dl kuohukermaa

6 kuorittua perunaa

1 dl maitoa

3 rkl voita

10 g tryffelimurskaa

suolaa

1 pieni bataatti

¤ Ruskista fasaanit ja laita ne pataan. Lisää vettä niin, että fasaanit melkein peittyvät. Kun vesi kiehuu, kuori vaahto ja lisää kuoritut, paloitellut sipuli ja porkkana sekä mausteet. Peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes koivet irtoavat ja linnut ovat kypsiä. Siivilöi liemi ja keitä kokoon kunnes jäljellä on puoli litraa lientä. Sekoita keskenään voi ja jauhot ja murenna kiehuvan liemen joukkoon. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä kymmenisen minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla.

Irrota fasaaneista rinnat ja koipilihat. Keitä perunat kypsiksi ja soseuta siivilän läpi. Lisää joukkoon kiehuva maito, voi, mausteet ja tryffelisilppu. Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä kuutiot kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Tarjoa fasaanin lihat kermakastikkeen, tryffeliperunasoseen ja bataattikuutioiden kanssa.

Juustoja

120 g parmesanjuustoa

120 g Brebiou-juustoa

Vadelma-valkosuklaatartaletti

300 g murotaikinaa

200 g valkosuklaata

1 dl kuohukermaa

150 g vadelmia

1 dl vadelmahilloa

¤ Painele taikina kahteentoista tartalettivuokaan ja paista 190-asteisessa uunissa kypsäksi. Kumoa vuoista ja anna jäähtyä. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele varovasti suklaan joukkoon. Laita vadelmahilloa tartaletteihin. Anna suklaan hetki kovettua ja pursota se sitten tartaletteihin. Laita vadelmat suklaamoussen päälle.

Ohjeista 6 annosta

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

    2. 2

      Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

    3. 3

      Black Friday on monille kaupoille vuoden kovin myyntipäivä – osa otti jo varaslähdön

    4. 4

      Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

    5. 5

      Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

    6. 6

      Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

    7. 7

      Finanssivalvonta varoittaa: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riski

    8. 8

      Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

    9. 9

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    10. 10

      Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

    2. 2

      Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

    3. 3

      Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

    4. 4

      Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

    5. 5

      Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

    6. 6

      Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

    7. 7

      Black Friday on monille kaupoille vuoden kovin myyntipäivä – osa otti jo varaslähdön

    8. 8

      Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

    9. 9

      Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

    10. 10

      Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    2. 2

      Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

    3. 3

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    4. 4

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    5. 5

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    6. 6

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    7. 7

      Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

    8. 8

      Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

    9. 9

      Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

    10. 10

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    11. Näytä lisää