200405973 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hillarytheilumaan

Julkaistu: 25.11.2004 15:29

Presidentti puuttuu olennaiseen. Laiton lakko ei ollut kyllin merkittävää, mutta kohta koittavat itsenäisyyspäiväkekkerit kirpaisevat.

Amerikkalaiset eivät tunnetusti kunnioita pukeutumisetikettiä. Hohtelevat iltahörsöt ja venyneet t-paidat viihtyvät samoissa bailuissa, ja eurooppalainen etiketti korisee henkitoreissaan klassisen cocktailpuvun hillityssä kaula-aukossa.

Millähän nimellä muuten hihattomien pukujen alta paljastuvia alleja kutsutaan USA:ssa? Ovatko ne barbarat? Vai ihmetelläänkö siellä, että kylläpä tuonkin hillaryt heiluvat?

Meillä sen sijaan pentit pullistelevat. Tarja Halosen jenkkistyle puree, mutta linnan itsenäisyyspäivän kutsujen nimittäminen pukujuhliksi on hivenen liioiteltua.

Neljäsosan elämäni itsenäisyyspäiväilloista olen viettänyt töissä verkkarit jalassa, käännellyt ja väännellyt epätoivoisena pitkiä helmoja laahaavaa kuvasaalista ja yrittänyt löytää koltuista jonkun suurta yleisöä kiinnostavan kulman. Nimittäin se, että leninki ulottuu maahan ja kimaltaa, ei vielä tee siitä iltapukua.

Sitten Maria Melinin aitojen liljojen ja takapuoliruusujen seurasi pitkä kuiva tappurainen kausi, joka ilahdutti varmaan jokaista baseball-lakkiin pukeutuvaa. Onneksi kansa valitsi eduskuntaan Marja Tiuran, jonka asujen huolellinen design kunnioittaa itsenäisyyspäivää ja antaa kansalle, mitä se haluaa: silmänruokaa.

Stylistien ja suunnittelijoiden on tosin lehtien palstoilla pakko kehua useimpia pukuja, että saisivat seuraavanakin vuonna vielä jonkun stailattavakseen.

Epäreilua, että miehillä on taas helpompaa. Tarvitaan vain frakkiin sopiva tuoksu. Ikuisella kalvinistilla, pääministeri Matti Vanhasella, se on tietysti Calvin Kleinin Eternity for Men. Vaihtoehtoisia kalvinistin tuoksuja ovat myös saman brändin Obsession, Escape, Contradiction ja Truth. Juuri tässä järjestyksessä.

Vaatekerrosten katselun sijaan itsenäisyyspäivänä pitää siis muistella, mitä linnaan kutsutut ovat vuoden aikana tehneet. Moni vieras on kiitollinen, jos hänen tekosiaan ei juhlailtana enää kaiveta kuihtuneista lööpeistä esiin, vaan keskitytään päällimmäiseen, kauniiseen kakkuun. Tai sitten ihmetellään, miksi eräskin rouva tuli linnaan toppatakissa, vaikka kokopitkä minkki tiemmä roikkuu kaapissa.

Empatiaa Satu Hassille, joka saattaa vielä junamatkalla päärmätä ilta-asuaan. Kekkosen aikaan ompelin koko juhlia edeltävän yön Palahallin kankaasta vaatetta, joka yllä kehtaisin linnan tungoksessa lähestyä vieraita lehtiö kädessä.

Viimeiset rahat olivat menneet mustiin avokkaisiin, kenkiin, joita jokainen parikymppinen tyttö tarvitsee kuin reikää päähän. Jos viimeisiään horjuva presidentti silloin olisi urahtanut, että delegoidaanpa kilpavarustelut aivan muualle, olisin heti viskannut neulan käsistäni ja ilmestynyt paikalle farkuissa.

Asioita kun nykyään ennen kaikkea delegoidaan, fokusoidaan ja priorisoidaan, kuten jokainen terminologian hupun päähänsä vetävä pomo ja myös uusi Olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo tietävät. Tähän asti nämä kaikki verbit ovat käytännössä työnjohdollisesti merkinneet sitä, että johtaja tuuppaa alaisilleen työt, joita ei viitsi tai ehdi tehdä itse.

Tätä me hei kaivataan nyt, kun AKT huomaavaisesti piti huolen siitä, että kansalaisten hapenottokyky kasvoi, rasvaprosentti laski ja taipumus sairastua kakkostyypin diabetekseen suorastaan romahti, kun piti marssia kilometritolkulla päästäkseen työpaikalle. Timo Räty pelasti kansanterveyden! Sadan vuoden kuluttua Jari Tervo ylistää häntä jo kuin Arvo Ylppöä.

Ylämäkien rivakka sauvakävely on muuten huippukonsti saada taas hillaryt haltuun.

Tuoreimmat osastosta