Luomua ketjussa

Julkaistu:

Puhtaan ruuan aate muuttuu franchising-bisnekseksi. Luomuravintolaketjut etenevät Euroopassa samalla tavalla kuin hampurilaisimperiumit aikoinaan.

Yritän sahata suupaloja artisokalla ja ilmakuivatulla kinkulla täytetystä valtaisasta voileivästä, josta puolet valuu reunattomalta lautaselta pöydän kautta syliin.

Olen lounaalla orgaanisen ruoan ravintolana itseään mainostavassa Le Pain Quotidienessä Brysselin keskustan tuntumassa. Niin on moni muukin kaltaiseni keski-ikäinen terveelliseltä kuulostavaan ruokaan hurahtanut kuluttaja.

Vinosti vastapäätä istuu suomalainen pariskunta, joka on tullut kahville ja leivokselle. Euroopan komissiossa työskentelevät Anu ja Jukka Savo kertovat käyvänsä joka toinen viikonloppu Le Pain Quotidienessä.

– Orgaaninen ruoka ei ole meille itseisarvo. Ruoan pitää maistua hyvältä, sanoo Anu Savo.

Le Pain Quotidien eli suomeksi jokapäiväinen leipämme on Euroopan ensimmäisiä luomuruokaan erikoistuneita ravintolaketjuja, joka on levittäytynyt Belgiasta Ranskaan, Sveitsiin, Italiaan, Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Lähi-itään.

Franchising-ketjun vuonna 1999 perustanut Alain Coumont johtaa edelleen yritystä, jonka pääpaikka on pysynyt Belgiassa. Coumont ehti asua välillä Yhdysvalloissa, jonne hän on perustanut useita ravintoloita aina New Yorkiin ja Los Angelesiin asti.

Le Pain Quotidienillä on verkostojohtaja Sophie Slabbinckin mukaan koko ajan uusia laajentumissuunnitelmia.

– Haluamme vahvistaa toimintojamme markkinoilla, joissa olemme jo läsnä. Avaamme uusia ravintoloita esimerkiksi Britanniassa.

– Pohjoismaat ovat myös kartallamme, mutta meillä ei ole vielä konkreettisia suunnitelmia tulla esimerkiksi Suomeen, Slabbinck sa-noo.

Ravintolakulttuurin luvattuun maahan Belgiaan on noussut Le Pain Quotidienen jälkeen orgaanisen ruoan ravintoloita kuin hukkakauraa luomupellolle. On Exkiä, Tout Bonia ja Pulpia, jotka toimivat Le Pain Quotidienen tavoin franchising-periaatteella.

Exki on belgialainen pikaruokaketju, joka aikoo laajentua ensi vuoden aikana kaikkiin suuriin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Exki toimii tällä hetkellä Brysselin ja Antwerpenin lisäksi Torinossa Italiassa.

Exkin ovat perustaneet suurten vähittäiskauppaketjujen holding-yhtiöt Ackermans&van Haren ja Compagnie Nationale a Portefeuille, mutta nämä myivät yrityksen elokuussa 2003 yhtiön toimivalle johdolle.

Ketjujen toimintatavat poikkeavat toisistaan. Exki ja ranskalainen Pulp tarjoavat etukäteen valmistettuja annoksia, jotka asiakas valitsee noutotiskiltä. Bonissa ja Le Pain Quotidienessä ruoka valmistetaan tilauksesta.

Pikaruokalat haluavat McDonald’sin liikeideaa mukaillen, että asiakkaat vaihtuvat nopeasti. Ne antavat lisäksi alennuksia asiakkaalle, joka vie ruoan mukanaan.

Le Pain Quotidienen toimintatapa on erilainen.

– Meillä on rauhallinen ja kodikas ympäristö, jossa toivomme ihmisten viihtyvän pitkään, tulivatpa he sitten yksin tai perheidensä kanssa, sanoo Slabbinck.

Ravintolan keskeinen elementti on suuri mäntypöytä, jonka ääressä täysin tuntemattomat ihmiset joutuvat vaihtamaan ainakin pakolliset säätiedot keskenään.

– Haluamme, että ihmiset eivät ole yksin ruokaillessaan, Slabbinck kertoo.

Vaikka luomuruokaketjujen hinnat vaihtelevat, kaikissa hintataso on kuitenkin selkeästi korkeampi kuin tavallisissa ruokapaikoissa.

Esimerkiksi Le Pain Quotidienessä salaatti maksaa 8,80 eurosta 12,40 euroon ja voileivät 4,50 eurosta 8,10 euroon. Laskun hinta nousee reippaasti, kun siihen lisätään juomat. Puristettu tuoremehu maksaa kolme euroa ja pieni vesipullo 1,80 euroa.

Yritysten kohderyhmänä ovatkin hyvin toimeentulevat ja korkeasti koulutetut kuluttajat, jotka ovat valmiita uhrauksiin terveytensä puolesta.

Korkeat hinnat eivät kuitenkaan takaa, että kaikki luomuravintoloiden raaka-aineet olisivat lähtöisin torjunta-aineettomilta pelloilta tai ilman apulantaa viljellyillä rehuilla eläimiään ruokkivilta tiloilta.

– Pyrimme Belgiassa ja Ranskassa siihen, että pääosa tuotteistamme olisi orgaanisia tai luonnollisia. Etsimme pieniä tuottajia, jotka valmistavat raaka-aineet perinteisillä tavoilla. Yhdysvalloissa kaikki on jo pääosin luomua, vakuuttelee Slabbinck.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

    2. 2

      Wahlroos latasi palkan­korotuksista: ”Paperi­kone menee kiinni”

    3. 3

      Tutkija: ”Suuret ikäluokat rahoittavat aikuisten lasten elämää”

    4. 4

      5 keinoa selviytyä hometalon kanssa – ”Mies puolusti taloa sanomalla, että myyjä on pappi”

    5. 5

      ”Puolalaisen putkimiehen” rahoista väännetty koko päivä

    6. 6

      EU voi antaa kovan iskun mänty­öljylle – vaikuttaisi 200 työn­tekijän tehtaaseen Lappeen­rannassa

    7. 7

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    8. 8

      Kulutusluottoa ottaneesta asiakkaasta tulee helposti lypsylehmä – ”Voi olla järkevämpää päästää velkansa ulosottoon”

    9. 9

      HOK-Elannon ex-päällikköä epäillään 800 000 euron lahjusten ottamisesta

    10. 10

      Valiokunta linjasi: Turvemailta korjattu puu kestävää bioenergiaksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

    2. 2

      Maiden eläkejärjestelmät vertailtiin – näin Suomi sijoittui

    3. 3

      Wahlroos latasi palkan­korotuksista: ”Paperi­kone menee kiinni”

    4. 4

      Tero Sarkkinen, 46, käyttää yrityskaupasta saamiaan rahoja enkelisijoituksiin – ”Samoilla rannekelloilla tässä mennään”

    5. 5

      Kulutusluottoa ottaneesta asiakkaasta tulee helposti lypsylehmä – ”Voi olla järkevämpää päästää velkansa ulosottoon”

    6. 6

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    7. 7

      5 keinoa selviytyä hometalon kanssa – ”Mies puolusti taloa sanomalla, että myyjä on pappi”

    8. 8

      Tutkija: ”Suuret ikäluokat rahoittavat aikuisten lasten elämää”

    9. 9

      Veikko Salli, 81, loi roskiksista menestysbisneksen – ”Olen urallani moneen kertaan suistunut ja ylös noussut”

    10. 10

      HOK-Elannon ex-päällikköä epäillään 800 000 euron lahjusten ottamisesta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

    2. 2

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    3. 3

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    4. 4

      Työttömyystuki yli 8 600 e/kk – ”Heitä on muutama Suomessa”

    5. 5

      ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

    6. 6

      Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

    7. 7

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    8. 8

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    9. 9

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    10. 10

      Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

    11. Näytä lisää