200401652 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tylyjäherätyksiä

Julkaistu: 8.11.2004 16:35

Viime viikko toi Suomen taloudelle ja ulkopoliittiselle johdolle poikkeuksellisen tylyjä varoituksia. Amerikkalaisäänestäjät upottivat odotukset George Bushin vaalitappiosta ja siitä, että Yhdysvaltojen johto kiinnittäisi vastaisuudessa enemmän huomiota muun maailman mielipiteisiin. Tiedot uusista irtisanomisista puolestaan korostivat edellisen tupokierroksen epäonnistumista, ja viikon lopulla valuuttamarkkinat lisäsivät tämänvuotisen tupokierroksen haasteita.

Varsinkin metsäteollisuuden on viimeistään nyt opeteltava varautumaan dollarin arvon heikentymiseen kohti talouden perustekijöiden mukaista tasoa. Tilastojen mukaan Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin kauppa olisi ollut elokuussa päättyneellä 12 kuukauden jaksolla tasapainossa, jos eurolla olisi saanut keskimääräisen 1,21 dollarin sijasta noin kaksi dollaria.

Presidentti Bushin äänimäärä kertoo että amerikkalaiset kannattavat presidenttinsä linjaa. Aiemmin hyvinkin maltillinen USA toimii siis jatkossa enemmän kuin normaali supervalta – omien etujensa mukaisesti – ja huomioi tärkeimpienkään liittolaistensa näkemyksiä vain jos ne ovat sopivia.

Jos EU ei ala luoda yhtenäistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa USA voi jatkossakin piitata sen jäsenten näkemyksistä yhtä paljon kuin Irakin kysymyksessä.

George W. Bush johtaa Yhdysvaltoja vielä neljä vuotta, ja ”Supervallan Legitiimien Intressien” kunnioitus palanneekin piakkoin Suomen ulkopoliittiseen liturgiaan. Suomen ulkopoliittinen painoarvo ja uskottavuus ovat kuitenkin vähentyneet maan ulkopoliittisen johdon toistuvati moitittua Yhdysvaltoja.

EU-integraatioonkin on hankala turvautua kun Suomi on viime vuodet lähinnä väistellyt integraation edistämistä.

Ulkopolitiikan ongelmia akuutimpi ja vakavampi herätyssoitto saatiin kuitenkin taloudesta. Parikin etusivua moitti irtisanomisia tuloneuvottelujen vaikeuttamisesta, vaikka irtisanomistarpeen aiheuttaakin työn virheellinen hinnoittelu edellisen tupokierroksen tuloksena. Virheen korjaaminen tämän vuoden neuvotteluissa olisi vaikeaa, vaikka euron arvo ei toisikaan vientialoille uusia ongelmia. Dollarin luisun jatkuessa merkitsevät ylimitoitetut palkkaratkaisut vastaisuudessakin irtisanomisia vientialoille.

Työn hinnoitteluvirheiden välttäminen vaatii yrityskohtaisempaa, tulossidonnaista palkkamallia, ja valmiutta muutokseen näyttää vähitellen kertyvän. Matka talouden kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaaviin konkreettisiin toimiin on kuitenkin pitkä, eikä ajoissa ehtimisestä ole takeita vaikka Suomi onkin perinteisesti pystynyt rajuihinkin muutoksiin tarpeen vaatiessa.

Tuoreimmat osastosta