Loppuvuosi ratkaisee sijoittajan verotuksen

Julkaistu:

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva verouudistus vaikuttaa sijoittajan verotukseen. Myyntien ajoituksella voi saavuttaa merkittäviäkin veroetuja.

Sijoittajan verovuosi katkeaa vuoden vaihteeseen. Oman säväyksensä suunnitteluun tuo ensi vuoden alussa voimaan astuva verouudistus. Tämän tietää myös esimerkkisijoittajamme Erkki, joka miettii kuumeisesti omaisuuden myyntien ja lahjoitusten ajoitusta puhtaasti verotuksellisesta näkökulmasta.

Erkki on piensijoittaja, jolle on kertynyt monenmoista omaisuutta. Hänen osakesalkustaan löytyy aikaa sitten ostettuja metsäosakkeita sekä miinuksella olevia tekno-osakkeita. Lisäksi hänellä on rakettimaisesti pörssissä muutaman vuoden sisällä nousseita arvo-osuuksia.

Erkki on kuullut, että vuoden 2005 alusta yksityishenkilöiden luovutusvoittojen laskennassa käytettävään hankintameno-olettamaan on tulossa muutos. Hankintameno-olettamaa voidaan käyttää luovutusvoiton laskennassa silloin, kun todellinen hankintahinta on hyvin pieni myyntihintaan nähden.

Vähintään kymmenen vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama alenee ensi vuoden alusta 40 prosenttiin. Vielä tänä vuonna vastaava hankintameno-olettama on 50 prosenttia.

Muutosta kompensoi kuitenkin se, että pääomatulojen verokanta putoaa vuoden vaihteessa prosenttiyksiköllä 29 prosentista 28 prosenttiin.

Käytännössä muutokset tarkoittavat sitä, että kymmenen vuoden hankintameno-olettamaa sovellettaessa luovutusvoiton verotus nousee ensi vuonna 16,8 prosenttiin myyntihinnasta. Tänä vuonna vero on 14,5 prosenttia myyntihinnasta.

Erkki miettii, onko veromuutoksilla vaikutusta hänen verotukseensa. Kannattaisiko hänen myydä metsäyhtiön osakkeet tänä vai vasta ensi vuonna?

Erkki tekee laskelman. Hän on ostanut 1 000 kappaletta metsäyhtiön osakkeita 1980-luvulla euroiksi muutettuna 1euron kappalehinnalla. Tänä päivänä osakkeiden arvo on jo 10 euroa kappaleelta. Voittoa hänelle näyttäisi kertyvän 9 euroa osakkeelta. Todellisen ostohinnan sijaan Erkki käyttää kuitenkin hankintameno-olettamaa.

Jos Erkki myy metsäyhtiön osakkeet tänä vuonna, hän maksaa myyntivoittoveroa 50 prosentin hankintameno-olettaman mukaan 1 450 euroa. Ensi vuonna veron määrä olisi 40 prosentin olettaman mukaan laskettuna 1 680 euroa. Koska tänä vuonna myytäessä verosäästöä kertyy 230 euroa, eikä osakkeiden kurssikehityskään ole varmaa, Erkki päättää toteuttaa kaupan vuoden 2004 aikana.

Myyntitappioiden verovähennys vaikuttaa Erkin myyntipäätökseen. Hän on vuonna 2001 myynyt tappiolla teknoyhtiön osakkeita, eikä myyntivoittoa ole vielä kertynyt tappiollisten kauppojen jälkeen. Ellei Erkki möisi tänä vuonna voitollisia osakkeita, hän menettäisi vuonna 2001 syntyneiden tappioiden vähennysoikeuden.

Myyntitappiot ovat vähennettävissä ainoastaan luovutusvoitoista tappion syntyvuonna ja kolmena sitä seuraavana kalenterivuotena.

Erkki miettii ostavansa samaiset tekno- ja metsäosakkeet takaisin heti ensi vuoden puolella. Samalla hän kuitenkin muistaa, että vuodenvaihteen molemmin puolin tapahtuvat saman osakelajin osakekaupat ovat verottajan suurennuslasin alla ja että perättäiset myynnit ja ostot voidaan katsoa veronkierroksi. Siksi Erkki päättää ostaa myöhemmin muita kuin aiemmin myymiään osakkeita.

Erkillä on osakesalkussa myös rakettimaisesti nousseita, muutama vuosi sitten hankittuja arvo-osuuksia. Näiden osakkeiden myyntiä Erkki siirtää ensi vuoden puolelle.

Alle kymmenen vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama ei muutu ensi vuonna, vaan se pysyy 20 prosentissa. Koska myyntivoittojen veroprosentti putoaa yhdellä prosenttiyksiköllä, alle kymmenen vuotta omistettujen osakkeiden myynti on ensi vuonna edullisempaa kuin tänä vuonna.

Joulun lähestyessä Erkki miettii, josko hän lahjoittaisi Minttu-tyttärelleen osan osakesalkkunsa sisällöstä. Fiksuna sijoittajana hän karsii tappiolliset osakkeet lahjoituksen ulkopuolelle. Niitä hänen ei kannata lahjoittaa, sillä lahjoituksen myötä Erkki menettäisi mahdollisuuden tappioiden hyödyntämiseen omassa verotuksessaan.

Toisaalta ensi vuoden alusta voimaan astuvan lakimuutoksen myötä myös tappioiden siirtäminen eteenpäin on rajoitetusti mahdollista. Tappioiden siirtäminen voi olla järkevää, mikäli Erkille ei olisi odotettavissa ensi vuonna luovutusvoittoja, mutta Mintulle sitä vastoin voittoja kertyisi.

Tappioiden siirtämisen mahdollistaa uusi säännös, jonka mukaan lahjana saatujen osakkeiden hankintahinta lasketaan lahjoittajan hankintamenosta, jos omaisuuden edelleen luovutuksesta on kulunut alle vuosi. Osakkeet ovat tässä poikkeus, sillä muun lahjana tai perintönä saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa vahvistettu arvo.

Erkki muistaa kuitenkin jälleen veronkiertopykälien olemassaolon ja pidättyy tappioiden siirtämisestä Mintulle. Hän lahjoittaa Mintulle voitollisia osakkeita ja muistuttaa, ettei tämä myy lahjana saatuja osakkeita eteenpäin ennen kuin vuosi on kulunut lahjoituksesta.

Vapaaehtoisten eläkevakuutuksen kohtuullisen hyvätuloinen Erkki on ottanut ja maksanut ensimmäisen maksun 5.5.2004, joten vielä tänä ja ensi vuonna Erkin maksamiin eläkemaksuihin sovelletaan nykyisiä verosäännöksiä.

Erkki saa vähentää vuosina 2004 ja 2005 ansiotuloistaan enintään 8 500 euron vuotuiset eläkevakuutusmaksut. Tämän lisäksi Erkki saa vähentää vielä tänä vuonna puolisonsa puolesta maksamia eläkemaksuja ansiotuloistaan aina 2 500 euroon saakka.

Erkki päättää maksaa tänä vuonna vapaaehtoisia eläkemaksuja lain salliman maksimimäärän omasta ja puolisonsa puolesta. Hän vähentää maksut ansiotuloistaan, jolloin verovaikutuskin on suurempi. Erkki kuitenkin muistaa, että aikanaan eläkettä nostettaessa nyt maksettu sijoitus verotetaan tuottoineen ansiotulona.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  2. 2

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  3. 3

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  4. 4

   Kommentti: Ekonomistien näkemykset eroavat kovasti – ja nyt sen näkee kuka vain

  5. 5

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  6. 6

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  7. 7

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  8. 8

   Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa nousi ennätykseen – toimitusjohtajia jo 9

  9. 9

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  10. 10

   5 talousasiaa, jotka ymmärretään täysin pieleen – yksi asia ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  2. 2

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  3. 3

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  4. 4

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  5. 5

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  8. 8

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  9. 9

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  10. 10

   Maailman ensimmäinen hyönteis­leipä myyntiin perjantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  2. 2

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  3. 3

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  4. 4

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  5. 5

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  10. 10

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  11. Näytä lisää