2004012887 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Syksyn lisäosingot tuovat sijoittajille miljoonasateen

Julkaistu: 5.11.2004 17:03

Yritykset jakavat tänä vuonna kolme neljäsosaa voitoistaan osinkoina

Suomalaisyritysten tänä syksynä jakamat ennätysmäiset lisäosingot tuovat miljoonapotteja myös monille yksityissijoittajille.

Parhaillaan käynnissä olevan lisäosinkokierroksen uskotaan vielä kiihtyvän, jolloin koko syksyn osinkopotti kohoaa peräti miljardiin euroon.

Eniten osakkeenomistajia rikastuttaa tänä syksynä lääkeyhtiö Orion, joka tuntuu jakavan lähes tuhkatkin pesästä. Sen omistajille heruu yhtiöstä tänä syksynä peräti 144 miljoonan euron osingot. Se on enemmän kuin yhtiö viime keväänä jakoi.

Syksyn osinkokuninkaaksi on nousemassa Orionin suuromistaja Jouko Brade, joka kerää yhtiöstä peräti seitsemän miljoonan euron osingot. Brade omistaa Orionia sekä suoraan että yhtiöidensä Brade Oy:n ja Medical Investment Trustin kautta.

Muutkaan osakkeenomistajat eivät ole joutuneet pettymään, sillä lisäosinkoja on herunut jo nyt lähes kaikilta niiltä yhtiöiltä, joilta niitä odotettiinkin. Yli miljoonan euron osingot saa yhdeksän sijoittajaa.

Kaikkiaan suomalaisyhtiöt jakavat tänä vuonna ulos peräti kolme neljäsosaa viime vuonna syntyneistä voitoistaan.

Orionin jälkeen suurin osinkopotti irtoaa vakuutusyhtiö Pohjolasta, 99 miljoonaa euroa. Lähes yhtä paljon heruu Keskosta. Konepajayhtiö Wärtsiläkin jakaa 62 miljoonaa euroa.

Ennätysmäinen lisäosinkoralli ei ole yllätys. Yhtiöiden on osattu odottaa jakavan ylimääräisiä pääomia pois, ennen kuin verouudistus muuttaa osinkotulon veronalaiseksi ensi vuonna.

Kaikkiaan osinkoja jaetaan tänä vuonna noin kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Miljoonaosinkojayhdeksälle sijoittajalle

Braden ohella ison osinkopotin korjaavia yksityissijoittajia ovat tänä syksynä myös suursijoittaja Erkki Etola ja muu Etolan suku sijoitusyhtiönsä Etra Investin kautta.

Etolat nettoavat lisäosinkoja 5,6 miljoonan euron edestä, joista valtaosa tulee Orionista ja pienempi potti elintarvikeyhtiö Raisiosta.

Kolmossijalle osinkorallissa nousee metsäkoneyhtiö Ponssen pääomistaja Einari Vidgren, joka ottaa yhtiöstään 3,4 miljoonan euron lisäosingot. Jo viime keväänä hän tyhjensi yhtiöstä tuplasti sen suuruisen potin.

Muutkin parinkymmenen suurimman osingonsaajan joukkoon yltävät sijoittajat ovat tuttuja nimiä. Joukossa on muun muassa miljoona euroa nappaava Fortumin hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs.

Hänen osinkovirtansa on peräisin Pohjolasta, jonka suurimmaksi henkilöomistajaksi hän nousi myytyvään investointipankki Conventumin Pohjolalle.

Muita suuria osingonsaajia tänä syksynä ovat muun muassa Orionia omistavat Into ja Jukka Ylppö, Conventumin entinen omistaja Juha Mikkonen, Juhani Maijala Lassila & Tikanojasta sekä Jouhkien suku.

Osa isojen lisäosinkojen saajista pääsi nauttimaan muhkeista tileistä jo keväällä.

Tupo hillitseehanojen avausta

Tähän mennessä lisäosinkoja on maksanut tai ilmoittanut jakavansa 22 yritystä yhteensä 684 miljoonan euron edestä. Lisää on vielä tulossa jopa kymmeneltäkin yhtiöltä, arvioi salkunhoitaja Hannu Angervuo Fides Asset Managementistä.

Hän uskoo syksyn lisäosinkopotin nousevan yhteensä miljardiin euroon.

– Osa yrityksistä panttaa vielä häveliäästi lisäosinkoilmoitustaan tupo-neuvottelujen päättymiseen asti. Suurosingot kun eivät välttämättä näyttäisi hyvältä neuvottelujen kannalta, Angervuo ennakoi.

Kolme neljäsosaavoitoista jaettu ulos

Yhtiöillä on aikaa suunnilleen itsenäisyyspäivään asti kertoa lisäosingoista, jotta ne ehditään jakaa vielä tänä vuonna.

Jo keväällä yhtiöistä herui osinkoja viidenneksen enemmän kuin viime vuonna eli 6,6 miljardin euron verran. Se nostaa vuoden osinkopotin jo nyt 7,3 miljardiin euroon.

Kun kevään ja syksyn osingot lasketaan yhteen, suomalaisyhtiöt tulevat tänä vuonna jakaneeksi omistajilleen osinkoina peräti 76 prosenttia voitoista, jotka ovat syntyneet viime vuoden tuloksesta. Luku perustuu Fidesin laskelmaan.

Vain neljännes voitoista on siten jätetty yhtiöihin.

Yleensä kansainväliset yhtiöt jakavat voitoistaan noin puolet omistajille, mikä on ollut keskimääräinen tahti Suomessakin viimeiset viitisen vuotta.

Tosin jo viime vuonna – ennen kuin verouudistuksesta oli tietoakaan – suomalaisyritykset jakoivat 66 prosenttia voitoistaan osinkoina eli 5,7 miljardia euroa.

Ensi vuonna luku palautunee 55 prosenttiin, Angervuo arvioi.

Osinkotuloja virtaamyös ensi vuonna

Hän uskoo, että ensi keväänä jaetaan osinkoja euromääräisesti suunnilleen saman verran kuin tämä vuonna eli 6,7 miljardia euroa. Mutta koska tulokset ovat parantuneet tänä vuonna noin 30 prosenttia, isompi osa voitoista jätetään yhtiöön.

– Osinkotulot eivät romahda ensi vuonnakaan, Angervuo sanoo.

Myös omien osakkeiden osto kiihtyy. Samoin investoinnit voivat lisääntyä.

– Yrityskaupat vilkastuvat varmasti ensi vuonna, kun yrityksille jää ylimääräistä rahaa, Angervuo ennustaa.

Hän muistuttaa, ettei useimmilla yrityksillä ole lainkaan nettovelkaa.

Tuoreimmat osastosta