2004010975 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljy takaisin nousuun, euro edelleen turvasatama

Julkaistu: 4.11.2004 9:03

Presidentti Bushin vaalivoiton osakemarkkinoille tuoma huuma jäi lyhyenlaiseksi. Öljyvarastoja koskevat tiedot käänsivät raakaöljyn hinnan uuteen nousuun joka söi tehokkaasti suurimman osan kurssinoususta. West Texas kallistui 49,5 dollarista 51 dollariin ja Brent 45 dollarista 46,2 dollariin tynnyriltä. Öljyn kallistuminen pysäytti myös Bushin budjettipolitiikasta huolestuneiden lainatuottojen nousun: kalliimpi öljy hillitsee talouden kasvun lietsomia yleisiä inflaatiopaineita enemmän kuin kasvattaa energiakustannusten inflatorista vaikutusta.

Vallivoiton huuma jätti varjoonsa Yhdysvaltojen palvelualojen vahvistuneen ISM-indeksin, erityisesti vahvistuivat palvelualojen tilauskanta ja työllisyys. Toinen yllättävän vahva tieto saatiin asuntolainamarkkinoilta, lainahakemustan määrä ylitti odotukset uusien asuntojen ostojen kantamana.

Japanin paluu vapaapäivältä vahvisti jeniä, dollari on ollut vaalituloksen jälkeen muutenkin heikoissa kantimissa ja jatkanee luisuaan viikonlopun lähestyessä. Huominen työllisyystilasto on kuitenkin ratkaisevassa roolissa sikäli kun Euroopan Keskuspankki ei tänään esitä vahvasta eurosta huolestuneita kannanottoja.

Osakemarkkinoilla amerikkalaisindeksit kävivät 1,5 prosentin nousussa ja pakittivat öljyn kallistumisen vuoksi vain 0,5 prosentin nousuun ennen kuin päätyivät noin prosentin verran lähtötasojensa yläpuolelle. Tokiossa Nikkei on vahvistunut 0,5 ja Topix 0,6 prosenttia vientiyritysten ennakoidessa Yhdysvaltojen kulutusjuhlan jatkumista Bushin verokevennyspolitiikan mukana. Hang Seng on ennallaan ja Kospi heikentynyt 1,2 prosenttia kallistuneen öljyn säikyttämänä. Eurooppa sopeutuu vahvempaan euroon ja etsii EKP:n johtokunnan lausunnoista viitteitä korkopolitiikan suunnasta. Rahamarkkinat eivät odota ohjauskoron muuttuvan ennen ensi kevättä, ja sittenkin vain mahdollisesti.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto nousi Bushin voiton myötä 2,56 prosentista 2,68 ja kymmenvuotinen 4,04 prosentista 4,16 prosenttiin. Kallistuva öljy käänsi suunnan, ja kaksivuotinen päätyi 2,58 ja kymmenvuotinen 4,08 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen pysyi 2,46 prosentin tienoilla ja kymmenvuotinen laski 3,92 prosentista 3,89 prosenttiin. Euroopan rahamarkkinoilla vuoden talletuskorko on painunut alle 2,30 prosentin ja vuoden euribor jäi eilen 2,34 prosenttiin.

Valuuttamarkkinoilla dollari kipusi eilen 106 jenistä 106,8 jeniin mutta palasi yöllä 106 jenin kautta 106,2 jenin tienoille. Euro on Bushin voiton jälkeen kivunnut 1,27 dollarin tienoilta yli 1,28 dollariin ja näyttää jatkavan pyrkimystä ylöspäin. viikonlopun alla eurotalletusten suosio rahan säilytyspaikkana perinteisesti nousee. Yhdysvaltojen huominen työllisyystilasto saattaa vauhdittaa euronnousua, mikäli työpaikkojen määrä jää odotettua pienemmäksi. Vaalien jälkeen työpaikkojen välitön merkitys on kuitenkin vähentymässä.

Päivän tilastoanti on niukanlainen. Yhdysvaltojen työvoimakustannus- ja tuottavuuslukemat jäävät huomisen työllisyysluvun varjoon vaikka niiden ennakoidaan osoittavan kustannusten nousseen tuottavuutta nopeammin. Euroalueelta on luvassa syyskuun tuottajahintaindeksi ja työttömyysaste.

Saksasta on luvassa tehdasteollisuuden tilauskanta. Saksan hallitus harkitsee yhden kansallisen vapaapäivän siirtoa viikonlopuksi maan talouskasvun edistämiseksi, mikä yhdessä Volkswagenin tehtailla löydetyn työehtosovun kanssa saattaa piristää euroalueen laahusankkuria.

Päivän päätapahtuma Euroopassa on kuitenkin EKP:n johtokunnan kokous, ei siksi että ohjauskoron odotetaan muuttuvan vaan siksi, että luvassa saattaa olla euron kurssia tai korkopolitiikkaa koskevia vihjeitä antava julkilausuma.

Tuoreimmat osastosta