200404939 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ABB palkkaa Helsinkiin40 uutta tuotekehittäjää

Julkaistu: 1.11.2004 18:30

Taajuusmuuttajienkysyntä kasvaatoistakymmentäprosenttiavuodessa

ABB:n Suomesta johdettava Drives-liiketoiminta aikoo palkata vuoden kuluessa 40 uutta tutkijaa tuotekehitysosastolleen Helsinkiin. Nykyisin taajuusmuuttajien tuotekehitystöissä Pitäjänmäellä on noin 200 henkilöä, lähinnä diplomi-insinöörejä tai insinöörejä.

Drives-liiketoiminnan johtajan Pekka Tiitisen mukaan panostus Suomeen ei ole pois muilta yksiköiltä, vaan kyse on tuotekehityspanoksen lisäämisestä.

ABB on nopeuttanut taajuusmuuttajien mallien uudistamistahtia, ja tämä vaatii entistä enemmän kehityspanosta. Yhtiö on taajuusmuuttajien ylivoimainen markkinajohtaja maailmassa. Sen markkinaosuus oli 16 prosenttia vuonna 2002 ja on sen jälkeen edelleen kasvanut.

Taajuusmuuttaja säästää sähköä ja koneita

Taajuusmuuttajalla voi säätää sähkömoottorin pyörimisnopeutta tarpeiden mukaisesti. Etuna on laitteiden kestävyyttä parantava pehmeä käynnistys sekä energian säästö, kun koneet eivät pyöri aina täysillä.

Suurimmat hyödyt taajuusmuuttajista saadaan erilaisten pumppujen ja puhaltimien käytöissä. Niihin päätyy noin puolet ABB:n taajuusmuuttajista. Suomalaisten juurien vuoksi ABB Drives on erityisen vahva paperikoneita ohjaavissa taajuusmuuttajissa, sen markkinaosuus niistä on yli puolet.

ABB laskee, että sen toimittamat taajuusmuuttajat säästävät vuodessa 81 terawattituntia sähköä. Se vastaa Suomen koko vuotuista sähkönkulutusta. Kaikkiaan sähkömoottoreissa kuluu yli puolet maailman sähköstä, mutta vain viittä prosenttia moottoreista ohjaa toistaiseksi taajuusmuuttaja. Kasvuvaraa siis on rajusti.

Drives kuuluu ABB:n päädivisioonista automaatioteknologiaan. Drivesin 2 600 työntekijästä Helsingissä on noin 1 000. Pitäjänmäen tehtaan lisäksi tuotantoa on Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Taajuusmuuttajien kovan kysynnän kysynnän vuoksi Pitäjänmäellä myös tehtaan henkilöstö on kasvanut tänä vuonna noin 30 työntekijällä.

Tuoreimmat osastosta