Kun kaiken takana on viini

Julkaistu:

Tämän menun rakentamista helpottaa, että Frescobaldin viinivalikoima Suomessa on suuri
Oheinen menu on tehty italialaisen tunnetun viininvalmistajan Suomessa Alkossa myynnissä oleviin viineihin. Olen tehnyt useita viinilähtöisiä menuita ja tällä kertaa työ oli rakenteellisesti helppo, koska kyseisen talon viineistä Alkon valikoimasta löytyy niin valko-, puna- kuin jälkiruokaviinikin.

Frescobaldi on ollut yksi Italian merkittävimmistä viinintuottajista jo yli 600 vuoden ajan. Varsinkin 1900-luvulla talo on pystynyt rikkomaan traditioita kehittäessään jatkuvasti uusia viininvalmistukseen liittyviä menetelmiä. Merkittävää on yhteistyö toisen suuren viininvalmistajasuvun, amerikkalaisen Beringerin kanssa. Talojen yhteisiä "lapsia" ovat viinit Luce ja Lucente.

Pomino on laadukas yleisviini, joka sopii nautittavaksi vaikka alkuruoasta pääruoan kautta juustoon. Viini sopii hyvin täyteläisen ja jopa hieman mausteisen ruoan kanssa. Miedot ja liian kevyet ruoat se jyrää. Parhaimmillaan viini on kanan ja muiden vaalealihaisten lintujen ja possun seurassa, ja sopii tietenkin täyteläiselle kalalle.

Aloitin Frescobaldi-menun kalalla. En lähtenyt liian kauas kalaan, vaan päädyin tuttuun loheen. Viinin kumppani tarvitsee ryhtiä, joten hiillostin kalan kevyesti. Makua täydentämään valitsin fenkolin ja omenan. Punasipuli, sinappi, balsamico ja manteliöljy tuovat ruokaan lisää ulottuvuutta ja pehmentävät lohen hiilen makua.

Koska valikoimassa on kolme punaviiniä, päätin käyttää niitä kaikkia aloittaen miedoimmasta. Perinteinen alkuruoan jälkeen tarjottava väliruoka Italiassa on risotto. Maistaessani Rèmolea, tuli mieleeni paljon erilaisia raaka-aineita. Tästä voi todeta, että kyseisen viinin raaka-ainekori on hyvin täysi: lintua, pikkuriistaa, possua, juustoja ja keskivahvaa maksaa. Päädyin maksaan. Nuoren naudan maksa ei peitä viinin makua. Lisää täyteläisyyttä tuo pekoni. Risoton paahdettu pistaasi ja parmesanjuusto täydentävät yhdistelmän.

Castiglioni on keskitäyteläinen ja tasapainoisen pehmeä punaviini. Siitä tulee halu saada sisältä verinen pihvi lautaselle. Jotta tavalliseen naudan sisäfileeseen saa hieman hienostuneisuutta, kääräisen paksut tournedosit parmankinkkuviipaleisiin ennen kuin paistan ne pannulla voissa. Mustapippuri ja erilaiset pavut sekä punaviinikastike täydentävät yhteensopivuuden.

Olen nauttinut yhden maultaan ja viinisopivuudeltaan parhaista lounaistani Nipozzanon linnassa. Olen onnellisessa asemassa, koska minulla on ollut mahdollisuus vierailla monilla viinitiloilla. Kyseisten tilojen viinejä nauttiessa tulee aina haikea olo. Pidän Nipozzanon ryhdikkyydestä ja täyteläisestä mausta. Viini on parhaimmillaan karitsan ja naudanlihan kumppanina. Nipozzano on myös saanut minut toipumaan usein niin kovin rankoista työviikoista niin kutsuttuna ”perjantaipullona".

Valitsin kuitenkin menurakennetta seuraten kumppaniksi juuston. Viinitarhuri on vaikea juusto yhdistää viiniin. Koska juustoa kellaroimisen aikana harjataan punaviinillä, saa se tästä hyvin omintakeisen maun. Hedelmä parantaa tiukan juuston ja viinin liittoa. Tuoreen luumun mahdollinen karvaus poistetaan tekemällä niistä hilloke.

Vinsanto nautitaan perinteisesti mantelipikkuleipien, cantuccien seurassa. Viinissä on myös persikan ja aprikoosin häivähdys. Yhdistin nämä maut nektariinin muodossa ja valmistin piiraan niistä ja voisesta hasselpähkinätaikinasta. Piiraan tarjosin haaleana kermavaahdon kera.

Oheista menua kannattaa kokeilla joko oheisten reseptien pohjalta tai sitten analysoida viinit itse ja rakentaa oma kokonaisuus.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    2. 2

      3 perhettä kiisteli homepommista, keskimmäinen joutui maksajaksi – ”Tuomioiden takana on paljon inhimillistä kärsimystä”

    3. 3

      Kommentti: Pitäisikö ”työn välttelijöiltä” viedä tuet? Ei mitään hyötyä

    4. 4

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    5. 5

      Kuusi Persianlahden maata ottaa käyttöön 5 prosentin arvonlisäveron – syynä öljyn hinnan lasku

    6. 6

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    7. 7

      Mikko Kuitunen halusi perustaa firman, jonne ei potuta mennä töihin – ”Suomessa esiintyy liikaa vääränlaista vallanhimoa”

    8. 8

      Metson tulos heikkeni yllättäen – tilauksissa selvä kasvu

    9. 9

      Ex-mainosmies: Kaikki keinot sallittuja

    10. 10

      Kysely: Työpaikat eivät kykene muutokseen, työntekijät väittävät – pomot täysin toista mieltä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    2. 2

      Kommentti: Pitäisikö ”työn välttelijöiltä” viedä tuet? Ei mitään hyötyä

    3. 3

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    4. 4

      Mikko Kuitunen halusi perustaa firman, jonne ei potuta mennä töihin – ”Suomessa esiintyy liikaa vääränlaista vallanhimoa”

    5. 5

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    6. 6

      3 perhettä kiisteli homepommista, keskimmäinen joutui maksajaksi – ”Tuomioiden takana on paljon inhimillistä kärsimystä”

    7. 7

      Kokkilan kesätyö vastaavana mestarina päättyi onnettomuuteen – ”Meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta”

    8. 8

      Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

    9. 9

      Kuusi Persianlahden maata ottaa käyttöön 5 prosentin arvonlisäveron – syynä öljyn hinnan lasku

    10. 10

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

    2. 2

      Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

    3. 3

      Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

    4. 4

      Ala käy kuumana ja tekijöille tarvetta: keskiansiot yli 4100 e/kk – pääsy­vaatimuksena yksi koe

    5. 5

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    6. 6

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    7. 7

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    8. 8

      Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

    9. 9

      Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

    10. 10

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    11. Näytä lisää