200403552 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rollosta kehitetään vanhusten apua

Julkaistu: 20.10.2004 10:37

Pallon muotoinen robotti Rollo osaa vyöryä käskettyyn suuntaan ja vaikka sammuttaa television. Automaatio avuksi -hankkeessa Rollosta kehitetään turvalaitetta vanhuksille ja liikuntavammaisille.

Tavoitteena on opettaa Rollo muistuttamaan asukasta ottamaan lääkkeensä, välittää tekstiviestejä, valvoa kodin lämpötilaa tai esimerkiksi mitata sisäilmasta häkää. Asukkaan käskiessä Rollo voisi käydä esimerkiksi keittiössä sammuttamassa lieden.

Jos asukas ei liiku, voisi Rollo ottaa yhteyden esimerkiksi kotihoitajaan, etsiä asukkaan ja välittää videokuvaa asukkaasta hoitajalle. Normaalisti asukkaan tila näkyisi hoitajalle liikennevaloina, jos valo on vihreä, kaikki on kunnossa, ja jos punainen, niin jotain on pielessä.

Rollo on oikeastaan vain käyttöliittymä. Varsinainen äly on palvelimella, johon Rollo on yhteydessä langattomasti. Palvelimelta on verkkoyhteys ulkomaailmaan sekä asuntoon asennettuihin liikkeentunnistimiin.

– Mielestämme laitteen pitää olla sellainen, että sen kanssa halutaan olla. Testeissä Rollo on ollut hyvin pidetty, kertoo projektipäällikkö Panu Harmo Teknillisestä korkeakoulusta.

– Teknisiltä ominaisuuksiltaan ja ohjattavuudeltaan Rollo on huonompi kuin nelipyöräinen robotti, mutta on tärkeää, että ihmiset hyväksyvät laitteen.

Vaikka kuori on kunnossa, on sisällä vielä paljon kehitettävää. Järjestelmän ylläpitoon tarvitaan kaksi diplomi-insinööriä, robotin puheohjaus ei toimi, ja robotin paikantaminen asunnossa ja liikkuminen sijaintitiedon avulla toiseen huoneeseen on työn alla.

– Seuraavaksi rakennamme toiminnon, jolla robotti menee ihmisen luokse. Ihminen on todennäköisesti siellä, mistä tunnistimet viimeksi havaitsivat liikettä, kertoo Harmo.

Liikkuvat keittiön kaapit

Ikäihmiset ovat se väestönryhmä, jolle älykkäistä ratkaisuista todennäköisesti olisi eniten hyötyä. Kotona asumista halutaan tukea mahdollisimman pitkään, ja arkea helpottavaa tekniikkaa kehitetään Suomessakin useissa projekteissa. Yksinkertaisimpia laitteita ovat nousevat ja laskevat keittiön kaapit, työtasot ja lavuaarit.

Automaatio avuksi on osa laajempaa Tulevaisuuden senioriasuminen -projektia, johon osallistuvat useat korkeakoulut, kunnat ja yritykset. Näiden lisäksi tutkimusta rahoittaa Tekes. Automaatio avuksi -hanke päättyy ensi talvena, mutta Harmo toivoo, että työ jatkuu erillisissä hankkeissa.

Kehitettyjä ratkaisuja esitellään ja testataan Toimivassa koti -esittelytilassa Helsingissä, joka on avoinna yleisölle. Paikan päällä kävijät voivat myös saada opastusta kodin sisustamiseen esteettömämmäksi ja helppokäyttöisemmäksi.

Toimiva koti: Käpyläntie 13, Helsinki, on avoinna keskiviikkoisin klo 10-18 ja tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 10-16

Tuoreimmat osastosta