200405862 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pienyhtiörahastot tuottoisimpia Yhdysvalloissa

14.10.2004 15:48

Sijoitusrahastoa valitessaan sijoittajat yleensä tarkastelevat rahastojen historiallisia tuottoja. Rahastoyhtiöt myös käyttävät mainonnassaan historiallisia tuottoja aina, kun takana on hyvä tuottojakso.

Usein sanotaan, että kymmenen vuotta on riittävän pitkä aika rahaston tuottokyvyn arvioimiseen. Erilaisten sijoitusmuotien vaihtelun vuoksi esimerkiksi yhdysvaltalaisten kymmenen vuoden tuotoltaan parhaiden rahastojen ryhmä elää jatkuvasti.

Vuonna 2000 kymmenen vuoden tuotoltaan parhaimpien rahastojen joukko olisi ollut täynnä teknologiaosakkeisiin sijoittavia rahastoja.

Teknokuplan puhjettua alkoi bio- ja lääketeollisuusalan hurja nousu. Lääketeollisuudella pyyhki hyvin koko 1990-luvun, joten muutama vuosi sitten tälle alalle sijoittavat rahastot olivat parhaita.

Tällä hetkellä pieniin yhtiöihin sijoittavat rahastot ovat kohentaneet asemiaan pitkän aikavälin tuottovertailuissa. Suurten kasvuyhtiöiden sijaan sijoittajat ovat suosineet pien- ja arvoyhtiöitä.

Yhdysvaltalaisen rahastoluokittajan Morningstarin nettipalvelun rahastovertailu nostaa kymmenen vuoden tuotolta parhaaksi rahastoksi Bridgeway Ultra-Small Company -rahaston. Sen vuotuinen tuotto on ollut yli 23 prosenttia.

Tämä rahasto ei enää ota vastaan uutta rahaa sijoitettavaksi. Rahaston pieni pääoma, 98 miljoonaa dollaria varmistaa, että se pystyy etsimään hyvin pienistä yhtiöistä tuottoisia sijoituskohteita.

Pitkän aikavälin tuottovertailujen kärjessä olevat rahastot ovat yleensä pieniä.

Yksi Yhdysvaltain rahastojen kiintotähti on indeksirahastoihin erikoistuneen Vanguardin suuri Health Care -rahasto. Rahastolla on hyvä salkunhoitaja, mutta ennenkaikkea pieni, vain 0,28 prosentin vuotuinen hoitopalkkio. Rahaston vuotuinen tuotto viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana on ollut 19 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden nousutrendi on nostanut osakerahastojen täyttämään tuottokärkeen yhden korkorahaston. GMO Emerging Country Debt III -rahasto sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtioiden joukkolainoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?