Dollarin tuomiopäivä?

Julkaistu:

Yhdysvaltain vaihtotaseen vaje kipusi 5,7 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta vuoden 2004 toisella neljänneksellä. Silti dollarin arvo on edelleen suhteellisen korkea: alle 20 prosenttia alhaisempi kuin valuutan korkeasuhdanteen aikoihin vuoden 2001 alussa ja reaaliarvoltaan yli kymmenen prosenttia korkeampi kuin 1990-luvun alusta vuosikymmenen puoliväliin.

Yhdysvaltain vaihtotaseen vajeen jatkaessa kohoamistaan viimeisen puolen vuosikymmenen aikana kansainväliset taloustieteilijät ovat asettuneet jonoon ennustamaan tuhoa: Yhdysvaltoihin sijoitettujen varojen tuotto on suhteellisen alhainen, mikä tarkoittaa, että jossakin vaiheessa dollarimääräisten arvopaperien haltijat tajuavat – todennäköisesti kaikki yhtä aikaa – että valuutan arvon massiivisen romahduksen riski ei enää ole riittävästi kompensoitu. Kun portfoliosijoittajat alkavat myydä dollarimääräisiä arvopapereitaan, seurauksena on paniikki, joka johtaa dollarin arvon romahdukseen ja laukaisee tämän vuosisadan ensimmäisen suuren maailmanlaajuisen rahoituskriisin.

Fred Bergsten Institute of International Economics -tutkimuslaitoksesta kutsuu tätä tilannetta ”kyteväksi katastrofiksi”. Kuinka alas dollarin on pudottava? Ensimmäinen historiallinen nyrkkisääntö on kymmenen prosenttia dollarin arvosta jokaista bruttokansantuotteeseen sisältyvää kestämätöntä vaihtotaseen vajeprosenttia kohden. Toinen historiallinen nyrkkisääntö on, että laskussa olevilla valuutoilla on taipumus ampua yli : lähestyttäessä pohjaa kansainväliset valuuttakeinottelijat vaativat huomattavaa riskipreemiota, koska he pelkäävät valuuttaromahduksen sysäävän liikkeelle jotakin vielä pahempaa.

Koska dollarin ennakoitu romahdus ja kriisi sitten on edessä? Bergstenin mukaan pian.

Bergstenin arvio on kuitenkin todennäköisesti väärä. Edesmenneellä Rudiger Dornbuschilla oli tapana sanoa, että kestämättömät tilanteet ovat yleensä kestäneet kauemmin kuin markkinoiden rationaalisuuteen ja tasapainoon uskovat taloustieteilijät ovat kuvitelleet mahdolliseksi – ja sen jälkeen niillä on ollut taipumus romahtaa nopeammin kuin kukaan olisi uskonut. Hänen mukaansa valuutan yliarvostus käy läpi viisi eri vaihetta.

Ensin suurempiin voittoihin tähtäävät lyhyen aikavälin keinottelijat tai investointiensa turvallisuudesta ylenmääräisesti huolestuneet sijoittajat nostavat valuutan arvon kestämättömän korkealle.

Toisessa vaiheessa trendienhaistelijat jatkavat valuutan ostamista, koska sen tuotto on ollut niin hyvä lähimenneisyydessä, ja ajavat näin valuutan yliarvostuksen sellaiselle tasolle ja sellaisiin ajallisiin kestoihin, joita oikeaoppiset taloustieteilijät eivät pysty selittämään.

Kolmannessa vaiheessa korkeasti oppineet taloustieteilijät, jotka ovat ymmällään yliarvostuksen pitkäkestoisuudesta, kehittelevät teorioita siitä, mikä tekee tilanteesta tällä kertaa erilaisen ja miksi yliarvostus on kenties tällä kertaa sittenkin kestävää.

Neljännessä vaiheessa markkinakeinottelijat, jotka ovat innostuneet ”uuden talouden” teorioissa kehitellyistä perusteluista valuutan epätavallisen hyvälle lähimenneisyyden tuotolle, jatkavat valuutan ostamista ja pitävät sitä näin talouden perusperiaatteet ylittävällä tasolla vielä kauemmin.

Viidennessä vaiheessa innokkaiden ostajien ja trendejä haistelevien sijoittajien tarjonta ehtyy, ja seurauksena on romahdus, joka muistuttaa Ponzin skeeman luhistumista.

Kuuden viime kuukauden aikana Yhdysvaltain dollarin tämänhetkinen sykli on siirtynyt kolmosvaiheeseen. The New York Times -lehden toimittaja Louis Uchitelle lainaa huipputerävää amerikkalaista taloustieteilijää Catherine Mannia, joka kommentoi ”Yhdysvaltain ja sen kauppakumppaneiden – – vastavuoroista riippuvuussuhdetta”. Mannin mukaan tämä suhde saattaa ”kestää vielä hyvän tovin”, koska ”Yhdysvallat ja sen tärkeimmät kauppakumppanit hyötyvät vallitsevasta tilanteesta”.

Japani, Kiina ja muut vientivetoiset Itä-Aasian taloudet pyrkivät todellakin innokkaasti pitämään dollarin arvon suhteellisen korkeana, ja niiden keskuspankit ovat kasanneet lähes kaksi biljoonaa dollarimääräisiä varallisuusarvoja. Kiinan hallitus pitää dollarimääräisiin arvopapereihinsa liittyvää pääomatappioiden riskiä vähemmän tärkeänä kuin lähestulkoon täydellisen työllisyyden ylläpitämistä Shanghain kaltaisissa rannikon teollisuuskaupungeissa. Joka tapauksessa valtaapitävät kommunistioligarkit ovat jo tottuneet vauraaseen elämäntapaan. Siksi he eivät missään nimessä halua massatyöttömyyttä ja katumellakoita vaarantamaan asemaansa.

Mutta jos kansainväliset valuuttakeinottelijat haistavat dollarin alkavan alamäen lähes väistämättä tuottamien voittojen aromin nenässään, edes kaikki Aasian keskuspankit yhdessä eivät pysty pitämään dollarin arvoa ylhäällä. Tähän pystyy vain Yhdysvaltain keskuspankki, eikä ole kovin todennäköistä, että se uhraisi amerikkalaisten työntekijöiden työpaikat vahvan dollarin alttarille.

Kaikesta huolimatta edessämme saattaa olla pehmeä lasku, olipa se sitten hidas tai nopea: viimeisen suuren syklinsä aikana vuosina 1985–1987 dollari menetti 40 prosenttia arvostaan ilman minkäänlaista paniikkia, merkittäviä konkursseja tai sijoittajien vaatimuksia huomattavasta dollaririskipreemiosta korvaukseksi laskevassa valuutassa määritettyjen varallisuusarvojen hallussapidosta. Historiallinen nyrkkisääntö kuitenkin on, että nopean ja kovan laskun todennäköisyys on tällä hetkellä yli 25 prosenttia, ja se kasvaa koko ajan.

J. Bradford DeLong on kansantaloustieteen professori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssa ja Yhdysvaltain entinen apulaisvaltiovarainministeri.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rakennuslehti: Hallitus perui Ara-asuntojen tulorajojen tarkistukset – ”Kaikkien kannustinloukkujen äiti”

  2. 2

   Orpo: Työvoima­viranomaisille myönnetään lisää resursseja jo alkuvuodesta

  3. 3

   7 asiaa, joista syntyy riitaa parisuhteessa – terapeutti kummeksuu sitä, että usein mies maksaa laskut

  4. 4

   Sipilä puolusti aktiivimallia ja vertasi yrittäjiä lampaisiin – Toimitusjohtajan tilitys: ”Ei ole työtä, jota joku vain tulee tekemään ja lähtee pois”

  5. 5

   Suomen suurimmat yritykset hurjassa vedossa – kohta palkataan lisää väkeä

  6. 6

   Te-toimistojen työntekijäliitto: Henkilöstöä syyllistetään aktiivimallista

  7. 7

   Haluatko lapsellesi korkeammat ansiotulot ja koulutuksen? Yhdellä asialla lapsuudessa iso merkitys

  8. 8

   Valitsitko asuntolainaasi lyhyen euriborin? Katso, paljonko olet voinut säästää

  9. 9

   Vihreiden ja keskustan paikallispoliitikot laativat yhdessä kansalaisaloitteen: yli 67 000 vaatii sopeutumiseläkkeen poistamista

  10. 10

   Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi rakennusjättien yhdistymisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   7 asiaa, joista syntyy riitaa parisuhteessa – terapeutti kummeksuu sitä, että usein mies maksaa laskut

  2. 2

   Sipilä puolusti aktiivimallia ja vertasi yrittäjiä lampaisiin – Toimitusjohtajan tilitys: ”Ei ole työtä, jota joku vain tulee tekemään ja lähtee pois”

  3. 3

   Tulosvaroitus syöksi Metson osakkeen rymylaskuun

  4. 4

   Suomen suurimmat yritykset hurjassa vedossa – kohta palkataan lisää väkeä

  5. 5

   Haluatko lapsellesi korkeammat ansiotulot ja koulutuksen? Yhdellä asialla lapsuudessa iso merkitys

  6. 6

   Maailman suurimman lento­koneen valmistus uhkaa loppua

  7. 7

   OP: Asiakkaiden tilien rahakadon syy on yhä mysteeri – tietomurrosta ei ole kyse

  8. 8

   Valtio tukee työttömiä miljardeilla euroilla – eniten rahaa menee työmarkkinatukeen

  9. 9

   OP:ssa häiriö: Asiakkaiden tileiltä veloitettu uudelleen ostoksia – pahimmillaan tili miinukselle

  10. 10

   Alkoholilaki laittoi tuoppien hinnat laskuun – Ravintolayrittäjä: ”Tuskin on kenenkään etu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oletko sinä ammatissa, jonka eläkeikä yhtäkkiä nousi? Katso lista

  2. 2

   Suomalaiset ovat kiintyneet pahvisiin koodiläpysköihinsä – 20 vuotta, eikä edes Nordea uskalla vielä luopua

  3. 3

   Ismo, 50, vaihtoi toimistotyöt Lapin erämaihin – traaginen turma keväthangilla jätti haavan sieluun

  4. 4

   Nyt pääministeri Sipilä kommentoi kuohuntaa aiheuttanutta aktiivimallia: ”Työttömän näkökulmaa tässä on haettu”

  5. 5

   Kokkeja ei saa enää vähimmäispalkalla töihin – näin paljon ammattikunta tienaa

  6. 6

   Kelan tutkijan kirjoitus hämmentää: Rankaiseeko aktiivimalli työtöntä aktiivisuudesta? Tästä on kyse

  7. 7

   Työttömiä on jäänyt pois vapaapalokuntien toiminnasta – liiton mukaan syynä aktiivimalli

  8. 8

   Antti, 90, pyöritti vuosikaudet hotellia yksin – ulosotto huutokauppaa nyt ”harmaahapsen haamuhotellia”

  9. 9

   Katso, missä kunnissa asuntojen hinnat nousevat ja missä laskevat

  10. 10

   Autokauppiaalle syyte kiskonnasta: Lainan vuosikorko 1 355 prosenttia!

  11. Näytä lisää