200405362 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähkön kallistuminen leikkaa kysyntää

Julkaistu: 7.10.2004 19:17

Sähkön hinnan nousu vähentää sen kysyntää, mutta tarkkaa tietoa ei ole, kuinka paljon.

Talvella 2002–2003 rajusti kallistunut sähkö pienensi kulutusta Norjassa 4,9 prosenttia ja Ruotsissa prosentin. Suomessakin paperiteollisuus pidensi jouluseisokkejaan kotimaassa ja lisäsi tuotantoa muualla.

Teollisuuden kysynnän lyhytaikaisen hintajouston mahdollisuuksia kuvaavat kantaverkkoyhtiö Fingridin sopimukset häiriöreservistä teollisuusyritysten kanssa. Viime kesänä Fingrid sai yli kaksinkertaistettua häiriöreservinsä yli tuhanteen megawattiin. Niin paljon tehoa on siis kytkettävissä lyhytaikaisesti pois verkosta, jos tarjonta ei riitä kulutushuippujen tai tuotanto-ongelmien aikana.

Pitkäaikainen kysynnän hintajousto tarkoittaisi tehtaiden sulkemista kalliin sähkön vuoksi. Siitä ei Suomessa ole vielä kokemusta.

Kotitalouksien kysynnän reagoimista sähkön hinnan muutoksiin tunnetaan heikoimmin. VTT:n professorin Seppo Kärkkäisen mukaan Kainuussa 1990-luvulla tehty tutkimus kertoi, että sähkön hinnan kaksinkertaistaminen leikkasi kulutuksesta 10–20 prosenttia.

Nyt VTT on käynnistänyt uuden tutkimuksen Turku Energian ja Fingridin kanssa. Tutkimus perustuu Turku Energian Markkinasähkö -tuotteeseen, jossa sähkön hinta vaihtele tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin hintojen tahdissa. Tästä ryhmästä löytyy kuluttajia, jotka voivat kalliiden tuntien kulutustaan pienentämällä leikata sähkölaskuaan.

Turku Energian pari vuotta sitten lanseeraaman markkinasähkön on valinnut myyntijohtaja Pekka Aggen mukaan muutama sata kuluttajaa.

Tuoreimmat osastosta