200404696 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rakennusjoka raportoi

Julkaistu: 6.10.2004 12:01

Senaatti-kiinteistön pääkonttorista on tullut kansainvälinen pyhiinvaelluskohde. Ihmiset vaeltavat Helsingin Sörnäisiin ihmettelemään raportoivaa rakennusta ja elävää esimerkkiä taloinfon tehosoveltajasta.

Kun 30-luvulla rakennettu viljavarasto muuttui pari vuotta sitten toimistokäyttöön, Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Aulis Kohvakka sai idean erilaisten tietojen mittaamisesta ja kiinteistön kuvaamisesta.

Nettiliittymän avulla jokainen työntekijä voi katsella päätteeltään Lintulahdenkatu 5 -kiinteistöä koskevaa taloinfoa, kuten sähkönkulutusta ja ilman kosteutta.

Intranetissa he voivat klikata halutun kerroksen ja katsella työpisteen tarkkuudella talon käyttäytymistä. Huoneesta näkyvät esimerkiksi graafit tilojen käyttöasteesta ja takaisinmaksuajoista.

Tietohallinnosta vastaava Kari Alatalo herkistelee.

– Raportointijärjestelmä antaa talolle tuntoaistin. Indeksit kuvaavat, voiko talo hyvin vai huonosti.

Indeksit kuinpörssikurssit

Maallikon silmissä sähkönkulutuksen nyanssien esittämiset piirakoiden ja graafien avulla näyttää tietotekniseltä kikkailulta, mutta johtava asiantuntija Juha Muttilainen seuraa mittareita kuin pörssikurssien heilahteluja.

– Jos viiva näyttää ylöspäin, pitää alkaa olla huolissaan ja ryhtyä toimenpiteisiin. Jos käyrä menee alaspäin, tilanne näyttää hyvältä.

Hän vertaa talon tuottamia raportteja ja indeksejä liikkeenjohdon johtamiseen.

– On miljoonia lämpötilan mittaustapoja. Ohjelman avulla lämpötilasta saadaan kuvattua yksinkertainen karkea tieto. Se on vähän kuin että liikkeenjohdon ei tarvitse katsele kuitti- ja tositekasoista menojen kertymistä, vaan heille toimitetaan aineiston pohjalta laaditut raportit.

Haasteena Senaatti-kiinteistössä ei ole tiedon määrä, vaan se, mitä kiinteistössä pitäisi tiedonjyvästen perusteella tehdä. Miten esimerkiksi mittarit ja jäähdytysilmanvaihto voisivat korreloida keskenään.

Turha mutistalämpötiloista

Tarkoista mittareista on hyötyä arkisissa työympyröissä.

– Ihmiset saattavat valittaa, että työpaikalla lämpötila on laskenut. Sitten voi osoittaa intranetin indekseistä, että käyrä on pysynyt samana, Muttilainen viivaa.

Työntekijöihin päin tieto kulkee taloinfossa yhteen suuntaan.

– Intranetistä voi katsella, minkälaiset ovat ympäröivät olosuhteet, mutta sieltä ei voi käydä säätelemässä talon lämpötiloja.

Sörnäisten pääkonttori on tiettävästi ensimmäinen ja ainoa raportointia harrastava kiinteistö maailmassa. Suomesta se saa vuoden aikana virkaveljen, kun Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen Digitalo valmistuu Espooseen.

Vihreä palaa,homma hoidettu

Nettipohjainen asiointi on lisääntynyt kiinteistöalalla. Senaatti-kiinteistöissä on nettipohjaiset huoltokirjat ja senaattila.net-palveluportaali, jossa asukkaat voivat ilmoittaa huoltomiehille esimerkiksi, että käytävän lamppu on sammunut.

– Asukas voi netistä seurata prosessin kulkua liikennevaloja seuraamalla. Punainen valo tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole rekisteröinyt valitusta. Keltainen merkitsee, että huoltomies on reagoinut valitukseen ja korjaa lamppua. Kun vihreä valo palaa, asia on hoidettu.

Tuoreimmat osastosta