Tuotannon siirto ulkomaille esteenä työllisyyden paranemiselle

Julkaistu:

Hallituksen tavoitteena on työttömyyden supistaminen 100 000 hengellä vaalikauden loppuun mennessä. Aikaa tähän on 2,5 vuotta.

Edellytykset työllisyyden oleelliselle paranemiselle murenivat tosin jo viime vuonna, kun kotimaiset investoinnit romahtivat ja teollisen tuotannon siirto halpatyövoiman maihin alkoi kiihtyä.

Tuotannon siirto Suomesta on kohdistunut ensisijaisesti elektroniikka-teollisuuteen. Muilla teollisuuden aloilla siirtymä on tapahtunut lähinnä ulkomaista tuotantokapasiteetia lisäämällä.

Suomalaisten yritysten teollisista investoinneista viime vuonna enää noin neljännes suuntautui kotimaahan. Investointien määrä väheni 15 prosenttia edellisvuodesta, vaikka maailmantalous koheni lievästi.

Aiemmin kasvun moottorina toimineessa elektroniikkateollisuudessa kotimaiset investoinnit vähenivät viime vuonna jopa neljänneksellä.

Teollisuuden investointiaste onkin pudonnut sodanjälkeisen ajan pohjalukemiin. Kiinteiden investointien osuus jalostusarvosta jää tänä vuonna alle 12 prosentin, kun tuotantokapasiteetin säilyttäminen edellyttäisi vähintään 15 prosentin tasoa.

Jos nousukausi nyt pääsee alkuun, on teollisuuden väistämättä lisättävä oleellisesti investointejaan 2–3 vuoden kuluessa. Merkit viittaavat siihen, että ulkomaille suuntautuvien investointien suhteellinen osuus edelleen kasvaa. Kotimaisilla investoinneilla ei kohenneta työllisyystilannetta oleellisesti.

Yksityisen palvelusektorin työpaikat ovat viime vuosina lisääntyneet muutamalla tuhannella työpaikalla vuodessa, ja kehityksen ennustetaan jatkuvan. Tästä ei ole työllisyystilanteen pelastajaksi, koska julkisen sek-torin eväät työpaikkojen lisää-miseksi on käytety loppuun.

Päinvastoin kustannuspaineet ajavat kunnat ja valtion te-hostamaan viime vuosina pö-höttymään päässyttä byrokratiaa.

Ennakoitavissa on julkisen sektorin saneerauskuuri. Kunnista jää tällä vuosikymmenellä eläkkeelle noin 50 000 henkeä, ja poistuman täysimääräiseen korvaamiseen tuskin on taloudellisia edellytyksiä.

Positiivinen asia on, että teollisuuden etujärjestön TT:n selvityksen mukaan alle 50 henkeä työllistävät yritykset arvioivat investoivansa tänä vuonna 67 prosenttia viime vuotta enemmän.

Määrä on kuitenkin vain noin 30 miljoonaa euroa, noin sadasosa teollisuuden kokonaisinvestoinneista.

Investointilaman seurauksena teollisuuden työpaikkoja on kadonnut parin vuoden aikana yli 20 000, noin 10 prosenttia koko työvoimasta. Työpaikat saavuttivat vuosisadan vaihteessa lamaa edeltäneen tason, mutta sen jälkeen on alkanut alamäki.

Ennustettavissa on, että tuotannon tehostamisen ja Kiina-ilmiön seurauksena työpaikkojen määrä edelleen vähenee lähes 10 000 työpaikan vuosivauhtia.

Ulkomailla investointien pääasiallisia kasvualueita olivat Kiina, Venäjä ja Baltian maat. Tuotantoa siirretään myös Keski- ja Etelä-Euroopan maihin.

TT:n selvityksen mukaan suomalaisyritysten henkilökunnan määrä kolminkertaistui Venäjällä ja Kiinassa vuosina 1997–2002. Investointien lisäys oli samaan aikaan molempiin maihin lähes kymmenkertainen.

Niin sanotulla Kiina-ilmiöllä – jos tällä tarkoitetaan työpaikkojen lakkauttamisia ja tuotannon siirtoa halpatyövoiman maihin – on toistaiseksi kuitenkin vain marginaalinen vaikutus kokonaistyöttömyyteen.

Investointilama heijastuu osittain muun muassa kauppataseen ylijäämäisyytenä. Kauppatase on ollut ylijäämäinen yhtäjaksoisesti vuodesta 1991. Enimmillään se oli vuonna 2001 noin 13 miljardia euroa ja vielä viime vuonnakin noin kymmenen miljardia.

Ulkomaankaupalla Oy Suomi Ab onkin tehnyt ihan hyvän tilin. Ulkomaankaupalla on tienattu jokaista suomalaista kohti lähes 2 000 euroa. J

os raha olisi ohjautunut kulutukseen, olisivat asiat varsin hyvällä mallilla. Osa ylijäämästä kuitenkin valuu takaisin esimerkiksi osinkoina ulkomaisille sijoittajille. Tänne jäävän rahan määrää mittaava vaihtotase on myös positiivinen. Rahoja ei ole pystytty kanavoimaan merkittävästi kotimaisen kulutuksen lisäämiseen, koska yritykset eivät in-vestoi riittävästi rahoja uu-sien työpaikkojen luomiseksi.

Yritykset maksavat yhä pois lamanaikaisia velkojaan ja maksavat tuhteja osinkoja. Runsaan osingonjaon vuoksi rahaa valuu optiomiljonääreille ja uusrikkaille, joiden kulutustaso on saavuttanut kyllästymispisteen ja ylijäämäinen raha sijoitetaan usein maan rajojen ulkopuolelle.

Suomalaiset kuluttavat keskimäärin kymmenen prosenttia vähemmän kuin muut saman kehitysasteen maat. Verojen jälkeen käteen jää rahaa useimpia Euroopan maita vähemmän. Lisäksi rahat hupenevat muita Euroopan maita korkeimpiin elinkustannuksiin. Myös tämä pitää talouden aktiviteetin matalana.

Yritysten kannattavuus on velkojen maksun ja säästämisen seurauksensa parantunut kohisten. Hyvin toivottavaa olisi, että lisääntyneitä likvidejä varoja käytettäisiin nykyistä enemmän ulkomaisen markkinoinnin tehostamiseen ja uusien vientimarkkinoiden avaamiseen.

Tätä kautta investoinnit saataisiin kasvuun, joka taas vähitellen edesauttaisi työllisyystilanteen kohentumista.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Black Friday on monille kaupoille vuoden kovin myyntipäivä – osa otti jo varaslähdön

  2. 2

   Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

  3. 3

   Kotkan kaupunginjohtajaksi valittiin Esa Sirviö

  4. 4

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  5. 5

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  6. 6

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  7. 7

   Kommentti: Säpsähdys kesti tunnin ja 16 minuuttia – markkinat eivät piittaa Saksan hallituskriisistä

  8. 8

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  9. 9

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  10. 10

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

  4. 4

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  5. 5

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  6. 6

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  7. 7

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  8. 8

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää