2004011599 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ulkomaiset investointipankit jättivät tilaa kotimaisille

Julkaistu: 15.9.2004 17:01

Myös yritysjärjestelyjen vilkastuminen on auttanut uusien pankkien maihinnousua

Ulkomaisten investointipankkien vetäytyminen Suomen markkinoilta on tehnyt tilaa uusille suomalaisille investointipankeille. Muutaman viime vuoden aikana markkinoille on tullut kuusi uutta investointipankkia, jotka sanovat päässeensä hyvin vauhtiin vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta.

Virallisesti ulkomaiset investointipankit eivät ole Suomesta lähteneet, mutta käytännössä ne ovat vähentäneet läsnäoloaan markkinoiden kuumiin vuosiin verrattuna. Ne keskittyvät nyt vain suurimpiin yhtiöihin ja isoihin toimeksiantoihin.

– Se on jättänyt tilaa uusille tulijoille, arvioi viime syksynä aloittaneen investointipankki Aventum Partnersin toimitusjohtaja Juha Karttunen.

Ulkomaisten investointipankkien kiinnostusta Suomen markkinoihin on vähentänyt se, että alan palkkiorakenne on buumivuosien jälkeen muuttunut.

Bisneksen tekeminen Suomessa ei välttämättä ole kansainväliselle pankille enää niin kannattavaa ainakaan pienemmissä toimeksiannoissa.

Uudet tulokkaat eivät ole ajaneet markkinoita veriseen kilpaan, vaan kyse on yleisestä kansainvälisestä palkkiorakenteen muutoksesta.

Kotimainen osaaminen on kasvanut

– Kotimaiset investointipankit ovat vieneet jonkin verran markkinaosuutta ulkomaisilta siksi, että osaaminen Suomessa on kasvanut. Aikanaan investointipankkitoiminta oli ulkomaisten käsissä ja kotimaisia osaajia oli vähän, sanoo investointipankki Advium Partnersin toimitusjohtaja ja pääomistaja Janne Larma.

Hänen mukaansa jalansijan saamista on auttanut myös yleinen markkinan kasvu. Neuvonantajaa käytetään myös aiempaa useammin ja aiempaa pienemmissä toimeksiannoissa.

Myös yritysjärjestelyt ovat jälleen vilkastumassa hiljaiselon jälkeen. Se auttaa uusia tulijoita, sillä useimmat niistä ovat keskittyneet ennen kaikkea yritysjärjestelyihin, vaikka toimivatkin myös pääomamarkkinapuolella vähintään neuvonantajana.

Kolme vuotta sitten aloittaneen investointipankki HLP Corporate Financen toimitusjohtaja Harri Hollmén arvioikin, että osa uusista tulokkaista pohtii jo toiminnan varovaista kasvattamista aktiviteetin lisääntyessä.

– Tekemistä riittää. Kilpailu on toki kovaa, mutta niin se on aina, hän vakuuttaa.

Palveluja myydään pankin sijaan ihmisen nimellä

Markkinaraon löytämistä helpottaa uusien tulokkaiden mukaan se, että investointipankkitoiminnassa on kyse ennen kaikkea henkilöistä ja näiden kokemuksesta. Palveluja ei myydä pankin vaan enemmänkin ihmisen nimellä, muistuttaa Larma.

Koska uudet pankit ovat syntyneet vanhoista investointipankeista lähteneiden nimekkäiden pankkiirien ympärille, ne ovat pystyneet kalastamaan vanhoja asiakkaita mukaansa.

Voimakasta virtausta Mandatumista Aventumiin

Erityisen paljon on väkeä lähtenyt Mandatumista sen siirryttyä Sammon omistukseen. Esimerkiksi Karttunen toimi investointipankki Mandatumin toimitusjohtajana ennen Aventum Partnersin perustamista viime syksynä.

Muina Aventumin pääosakkaina ovat Sammon varatoimitusjohtajana toiminut Sten Eklundh ja Mandatumin varatoimitusjohtajana toiminut Heikki Palmroth. Mukana on myös iso joukko Mandatumin entisiä työntekijöitä.

Myös kolme vuotta sitten perustetun HLP Corporate Financen pääomistajina ovat alan konkarit Harri Hollmén ja Kurt Lundmark. Hollménilla on pitkä pankkiura Meritassa ja Leonian konsernijohtajana ja sen jälkeen Sonera Plazan toimitusjohtajana. Lundmark puolestaan tuli Sammon varatoimitusjohtajan paikalta.

Ensimmäisiä uusia tulijoita oli neljä vuotta sitten aloittanut Advium Partners.

Tuoreimmat osastosta