Tosi-shoppailijaon mies

9.9.2004 17:42

Hellyin äskettäin ostamaan pojalleni uudet golfkengät. Vuoden vanha pari ei kuulemma enää pitänyt vettä ja oli kenties jäämässä pieniksikin.

Pari viikkoa sitten hän sai draiverin, kun vanhasta menivät sisuskalut säpäleiksi. Tietenkin saman tien oli "järkevää vaihtaa muutkin puumailat".

Hellyin, vaikka muistin vielä alkukesästä uusitut rautamailat, joiden edeltäjät olivat "niin kamalan vanhat ja paksupäiset".

Pojan harrastaminen käy kalliiksi, vaikka Britannian klubien juniorijäsenmaksut ovat varsin edullisia ja sisältävät rajoittamattoman pelioikeuden. Viikonloppuisin ja lomien aikana range- ja pelipalloihin, opetukseen, kilpailumaksuihin sekä klubeilla syömiseen hujahtaa 20 euroa päivässä.

Britanniassa tyypillinen golfari käyttää lajiin kohtuulliset 1 100–1 500 euroa vuodessa. Ainoastaan neljä prosenttia kuluttaa yli 3 000 euroa. Toivon hartaasti, ettei meillä kukaan yllä tuohon ryhmään.

Minä itse kuulun siihen 11 prosentin karvalakkigolfareiden vähemmistöön, jolle laji maksaa alle 750 euroa vuodessa. Säästäväisyyteni salaisuutena ovat pääosin toisilta perityt mailat ja halvat pay-and-play-kentät.

Suomessakin on samanlainen edullisesti golfaava vähemmistö. Suomen Golflehden mukaan 11 prosenttia harrastajista käyttää lajiin alle 500 euroa vuodessa.

Tyypillinen suomalaispelaaja kuluttaa 500–1 000 euroa ja kolmasosa pelaajista 1 000–2 000 euroa. Vain joka kymmenes aukoo kukkaronnyörejään yli 3 000 euron edestä vuodessa.

Osakeyhtiömuotoiset golfkentät vaikeuttavat tosin kulujen arviointia. Kun osakkeet ovat harrastuksen lopahdettua myytävissä, niin niitä voi pitää sijoituksena. Toisaalta pelaamaan haluavalle ne ovat kuitenkin usein pakollinen kustannus.

Amerikkalainen markkinointiväki on tutkinut maan golfareita tarkasti. Heidän kulutuksensa on keskimäärin samansuuruista kuin eurooppalaistenkin. Yli 45-vuotiaat, yksityisten klubien jäsenet, huipputuloiset, yli 25 kierrosta vuodessa ja yli 20 vuotta pelanneet kuluttavat selvästi enemmän kuin muut. Mitä alhaisempi tasoitus, sitä kalliimpi harrastus.

Keskimäärin jenkkimies käyttää lajiin runsaat 800 euroa ja nainen yli 600 euroa vuodessa.

Ja arvatkaapa, mikä eron selittää? Muotitietoisuus tietenkin. Mailoihin, palloihin ja bägeihin miehet käyttävät kaksi kertaa niin paljon rahaa kuin naiset, kierros- ja klubimaksuihin saman verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?