200402348 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK tyrmää työehtojen heikennykset

Julkaistu: 6.9.2004 19:59

Ek:n Fagernäsin puheet palkanalennuksista ja työajan pidentämisestä uhkaavat tupo-neuvotteluja. Irtisanomisten sijaan SAK vaatii yrityksiä kantamaan vastuunsa yhteiskunnasta.

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola ihmettelee suuresti Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäsin puheita palkanalennuksista ja työajan pidentämisestä.

Huutola vaatii työnantajien kannanottoihin enemmän harkintaa, jotta tupo-neuvottelut saataisiin käynnistettyä. Asiaa käsiteltiin eilen SAK:n hallituksen kokouksessa.

– Hallituksen jäsenet olivat yksimielisiä, että neuvottelut keskitetystä tuloratkaisusta tuskin edes käynnistyvät, jos tällaiset vaatimukset ovat niiden pohjalla.

Huutolan mielestä Fagernäsin esittämät ajatukset työehtojen sopimisesta yrityksissä ovat tupon kannalta mahdottomia.

– Eihän meillä ole mitään mahdollisuuksia keskitetyssä ratkaisussa sopia liittokohtaisista ja yrityskohtaisista ratkaisuista.

SAK:n keskeisiä tavoitteita syksyn tulokierroksella on huolehtia siitä, että työelämän joustot eivät perustu työehtojen heikentämiseen.

– Jos joku työelämässä on viime vuosina joustanut, on se työntekijä. Valtaosa nykyisistä sopimuksista antaa suuria joustomahdollisuuksia, mikäli niitä vain halutaan käyttää.

Palkankorotukset täsmentyvät myöhemmin

Täsmällisistä palkankorotuksista ei SAK:ssa ole vielä päätetty, vaikka niiden taso onkin jo selvillä. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on esittänyt kahden prosentin vähimmäiskorotusta tupo-neuvotteluihin. Ruotsissa korotukset ovat olleet kolmen prosentin tasolla.

– Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemien laskelmien mukaan palkankorotusvaraa olisi neljä prosenttia, jos huomioidaan tuottavuuden ja inflaation tuoma jakovara. Korotusvaatimus tulee todennäköisesti olemaan jossain kahden ja neljän prosentin välillä.

SAK:ssa selvitetään parhaillaan edellytyksiä tulokierroksen aloittamiseksi. Asia on seuraavan kerran esillä SAK:n hallituksen kokouksessa lokakuun alussa. Matalapalkkaerät ja palkkakehityksestä tippuneiden alojen palkkojen nostaminen ovat SAK asialistan kärjessä.

– Meidän on vaikea tehdä sopimusta, joka ei perustu solidaariseen palkkapolitiikkaan. Eihän tämä keskitetty ratkaisu mikään itsetarkoitus ole.

Yritykset mukaan yhteiskuntavastuuseen

Viikonloppuna valtiovarainministeri Antti Kalliomäki moitti yrityksiä kvartaalitaloudessa elävien sijoittajien etujen yksipuolisesta ajamisesta. Huutola on Kalliomäen kanssa samoilla linjoilla ja vaatii yrityksiltä vahvempaa sitoutumista yhteiskuntavastuuseen.

– Nämä suuret irtisanomiset ovat huonoja uutisia keskitetyn tuloratkaisun kannalta. Meillä on Suomessa poikkeuksellisen rauhalliset, vakaat ja ennustettavat työmarkkinat. Tähän mennessä ainoastaan työntekijät ovat osoittaneet sitoutumisensa yhteiskuntavastuuseen.

Tuoreimmat osastosta