200407053 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiedepuistojen taloudellinen vaikutus pysähtyy lähikuntiin

Julkaistu: 2.9.2004 19:28

Turku Development Forum pohtii tiedepuistojen merkitystä alueelliselle kehitykselle

Tiedepuistoilla on huomattava vaikutus lähiympäristönsä taloudelliseen aktiivisuuteen, mutta vaikutus ei välttämättä veny lähikuntia pidemmälle.

Tiedepuistoasiantuntijat ja -edustajat Pohjois-Euroopasta ja Uusista EU-maista pohtivat torstaina Turussa kolmipäiväisessä Turku Development Forum -seminaarissa, olisiko tiedepuistoista myös alueellisen kehityksen veturiksi.

– Varsinkin Itä-Suomessa, esimerkiksi Kuopiossa ja Joensuussa voidaan selvästi havaita, että tiedepuistot ovat vahvistaneet kaupunkien taloudellista toimeliaisuutta. Toisaalta kaupunkeja ympäröivät seudut eivät ole päässeet osalliseksi taloudellisista hedelmistä, vaan ovat jopa köyhtyneet entisestäänkin toimintojen keskittyessä kaupunkiin, sanoo asiaa tutkinut alueellisen kehityksen professori John Goddard Newcastlen yliopistosta Britanniasta.

Goddard varoittaa, että mikäli tiedepuistojen kehityksessä ei jatkossa oteta yhä enemmän huomioon myös sosiaalisia näkökohtia, lisääntyvä taloudellinen eriarvoisuus synnyttää poliittisia prosesseja, jotka voivat lamauttaa tiedepuistojen kehitystä.

Seminaarin alustajien käsitys tiedepuistojen tulevaisuudesta on kuitenkin voittopuolisesti positiivinen. Johtaja Henry Etzkowitz New Yorkin valtionyliopistosta kertoo, että tiedepuistokonsepti on nimenomaan järjestelmä, joka on jo perustaltaan vaikeisiin taloudellisiin suhdanteisiin sopiva.

– Tiedepuistossa yrityselämä, julkishallinto ja yliopistot yhdistävät toimintansa ja osittain ottavat myös toistensa tehtäviä hoitaakseen. Muun muassa yliopistot osallistuvat perinteisesti talouselämälle kuuluneisiin hankkeisiin, kuten esimerkiksi yritysten ja työpaikkojen luomiseen.

Umeån yliopiston tutkijan Regis Cabralin mukaan yritykset enää harvemmin rahoittavat suoraa tutkimustoimintaa yliopistoissa, vaan mieluummin ostavat pieniä yrityksiä, jotka ovat syntyneet yliopistotutkimuksen pohjalle.

– Tiedepuistoille ei kannattaisi kuitenkaan lastata liikaa odotuksia. Se ei ole mikään taikaluoti, joka parantaa asiat kertalaukaisusta. Se voi kuitenkin olla erittäin hyvä työväline oikein käytettynä, sanoo Goddard.

Tuoreimmat osastosta