Vedenvarassa

Julkaistu:

Ei ole ihan yhdentekevää minkälaista vettä valitsee viinin ja ruuan seuraksi,vakuuttaa Chez Dominiquen sommelier Petri Pellinen

– Suomalainen vesi on hyvää! Meillä ei aina ymmärretäkään kuinka hyviä vesiä täällä on: puhtaita ja luonnollisia, ei hanavedestä aktiivihiilellä suodatettuja vesiä, joita maailmalla tarjoillaan pullovesinä, muistuttaa Chez Dominiquen sommelier Petri Pellinen.

Viineistä ravintola-asiakkaat osaavat jo odottaa suosituksia, mutta entäpä vesistä. Kuplavettä, kuplatonta, lähdevettä, mineraalivettä, aromivettä vai ihan tavallista kraanavettä – jäillä, ilman vai sitruunalla?

– Ongelma on, että vesiä tarjoillaan vielä aika kehnosti. Ravintolassa asiakkaalle ei välttämättä edes myydä vettä, vaan pöytään viedään vain karahvillinen hanavettä.

Vedet ovat yleensä pienissä pulloissa eikä niitä välttämättä haluta pöytää täyttämään. Pellinen toivoo kuitenkin vesille hyvää kohtelua. Niitä pitäisi käsitellä kuten viinejä, esitellä ja kaataa kauniisti.

Puhdasta ja neutraalia

Veden puhtaus ja neutraalius on tärkeää, varsinkin jos maistellaan kalliita tai ikääntyneitä viinejä. Ikävintä viinille on jääkylmä, erittäin hiilihapokas mineraalivesi, joka peittää ja rikkoo maut.

– Jos vedessä on paljon maistuvia mineraaleja ja mineraalisuoloja, ne peittävät alleen viinin mineraalit. Samoin suolat pehmentävät viinin maun.

Viinin seuralaisvesi saisi olla mieluummin kokonaan ilman kuplia tai vain miedosti hiilihapollista, Pellinen suosittelee.

Samat ohjeet Pellinen tarjoilee ruokaan, liian voimakkaasti kupliva mineraalivesi peittää maut alleen.

Ei liian kylmänä

Ruokapöydässä veden ihanteellinen lämpötila on kuuden ja kymmenen asteen välillä. Viinien kellarilämpötila sopii vesillekin hyvin. Liian kylmä vesi huijaa makuaistia, maut vääristyvät, samoin liian lämmin vesi ylikorostaa makuja.

Nyt maistuvat aromit

Aromatisoidut vedet tulivat Suomeen lähes kymmenen vuotta sitten. Nyt vesimarkkinoiden kasvu tulee nimenomaan makuvesistä.

Sommelier ei paheksu aromatisoitujen vesien nauttimista ruuan kanssa, aina tilanteen mukaan.

– Viiniin en niitä yhdistäisi, mutta ruokaan, kevyihin lounaisiin ja salaatteihin, ne sopivat oikein hyvin.

Pellinen toivoo makuihin eksoottisten hedelmien lisäksi eleganttia ruokaisuutta, vaikka kurkkua, melonia tai avokadoa.

– Ei kai kukaan paprikavettä janoonsa joisi, mutta ruuan kanssa se voisi olla erinomaista.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    2. 2

      Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

    3. 3

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    4. 4

      Kokkilan kesätyö vastaavana mestarina päättyi onnettomuuteen – ”Meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta”

    5. 5

      Pankkien konttoreista käydään nostamassa jopa alle 20 euron summia – voi kannattaa

    6. 6

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    7. 7

      Ilpo Kokkila: Hyvän johtajan iso palkka on kaikkien etu

    8. 8

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    9. 9

      Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

    10. 10

      Kirsti Paakkanen täsmentää: Testamenttia ei ole tehty – ”Saa kai minulla unelmia olla”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    2. 2

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    3. 3

      Sairauslomalisä, tunturityölisä, tunnelilisä – saatko sinäkin erikoisia palkanlisiä?

    4. 4

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    5. 5

      Ilpo Kokkila: Hyvän johtajan iso palkka on kaikkien etu

    6. 6

      Pankkien konttoreista käydään nostamassa jopa alle 20 euron summia – voi kannattaa

    7. 7

      Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

    8. 8

      Kokkilan kesätyö vastaavana mestarina päättyi onnettomuuteen – ”Meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta”

    9. 9

      Kirsti Paakkanen täsmentää: Testamenttia ei ole tehty – ”Saa kai minulla unelmia olla”

    10. 10

      Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

    2. 2

      Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

    3. 3

      Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

    4. 4

      Ala käy kuumana ja tekijöille tarvetta: keskiansiot yli 4100 e/kk – pääsy­vaatimuksena yksi koe

    5. 5

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    6. 6

      Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

    7. 7

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    8. 8

      Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

    9. 9

      180 000 € vuodessa tienannut työtön ex-johtaja suivaantui te-toimiston ehdotuksesta – lukijat muistuttavat tasa-arvosta

    10. 10

      Sairauslomalisä, tunturityölisä, tunnelilisä – saatko sinäkin erikoisia palkanlisiä?

    11. Näytä lisää