200402373 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HOK-Elanto valtaa Helsingin keskustaa

Julkaistu: 25.8.2004 19:10

Osuuskunta suunnittelee S-markettia Forumiin ja ravintolaa entiseen Finnairinterminaaliin Elielin aukiolle

Pääkaupunkiseudun alueosuuskauppa HOK-Elanto kahmii eurot vilkkaasta Helsingin rautatieaseman ympäristöstä. Se valtaa uusia liikepaikkoja aseman läheisyydestä, johon se on avaamassa sekä uuden kaupan että ravintoloita.

Muut ketjut jäävät alakynteen, sillä esimerkiksi K-ryhmällä ja Sparilla on samalla alueella kummallakin vain yksi ruokakauppa. Ravintolatoimintaa niillä ei edes ole.

HOK-Elannon toimitusjohtajan Arto Hiltusen mukaan osuuskauppa on solminut Forumin kauppakeskuksen kanssa vuokrasopimuksen, jolla Forumin alimman kerroksen liiketila siirtyy HOK-Elannolle ensi kesänä.

Nykyisin paikalla on Wihurin omistama Sesto. Se on aikonut riitauttaa asian Forumin kanssa, koska sen mielestä Forumin täytyy jatkaa vuokrasopimusta Seston kanssa.

Hiltusen mukaan HOK-Elanto aikoo avata Forumiin paitsi S-marketin myös ruokapaikkoja.

Kehittämiseen70 miljoonaa

VR:ltä HOK-Elanto aikoo vuokrata matkakeskuksen tilat Elielin aukiolta ja perustaa niihin ravintolan. Viimeksi rakennuksessa oli Finnairin terminaali. Hiltusen mukaan sopimus varmistuu sen jälkeen, kun kustannuslaskelmat ovat valmiit ja tutkittu.

Ainakaan yökerhoa matkakeskukseen ei tule, koska Hiltusen mukaan se ei ole HOK-Elannon ominta alaa. Puolitoista viikkoa sitten osuuskunta joutui sulkemaan nuorten menomestan Ctrl:in Kampissa.

Kamppiin on kuitenkin tulossa uusia HOK-Elannon ravintoloita, sillä HOK-Elanto avaa ravintoloita myös rakenteilla olevaan liikekeskukseen.

Nykyisin HOK-Elannon omistuksessa on aseman ympäristöstä muun muassa Sokos Mannerheimintiellä sekä S-market ja Alepa tunnelissa. Suuri osa lähistön ravintoloista kuuluu osuuskuntaan, esimerkiksi Casa Largo, Rosso, Wanhan Tanssikellari, Sports Academy, Zetor, Public Corner, Praha, La Tour ja Dubliner.

Hiltusen mukaan HOK-Elanto kehittää liiketoimintaansa yhteensä yli 70 miljoonalla eurolla tänä vuonna. Se investoi etenkin käyttötavarakauppaan, sillä Sokos-tavaratalotoiminnasta on tullut sen uusi toimiala.

Syyskuussa osuuskunta avaa kymmenennen Prisman Olariin.

Fuusiojärjestelyt painoivat tulosta

HOK-Elannon alkuvuoden tulosta painoivat fuusiojärjestelyt. Hiltusen mukaan konsernin tulos oli kuitenkin suunnitellun suuruinen.

Vähittäiskaupan liikevaihto oli 411 miljoonaa euroa tammi–kesäkuussa. Vähittäiskaupan tulos oli 2,7 miljoonaa euroa eli viisi miljoonaa euroa pienempi kuin vuosi sitten.

Tulos heikentyi, koska osuuskunta muutti Siwat, Maxit ja Valintatalot S-ryhmän ketjuiksi. Tulosta pudotti myös kiristynyt hintakilpailu.

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnan liikevaihto oli tammi–kesäkuussa 46 miljoonaa euroa, mikä on kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Liiketulos parani reilulla miljoonalla eurolla kolmeen miljoonaan euroon.

– Kustannustehokkuus kasvoi ja sulautuminen toi synergiaetuja, Hiltunen sanoo.

Hän kertoo, että yhdistymisoperaatio on maksanut parikymmentä miljoonaa euroa. Osa kuluista rasittaa tämän vuoden tulosta. Pääosa kohdistui viime vuodelle. Henkilöstön koulutus maksoi 1,2 miljoonaa euroa. Yhdistyminen vei 7 000 henkilötyöpäivää seitsemässä kuukaudessa.

Tuoreimmat osastosta