2004011587 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Investoinnit vauhdittavat USA:n talouskasvua

Julkaistu: 23.8.2004 20:15

Ekonomistit uskovat USA:n talouskasvun hidastumisen olevan vain tilapäistä ja vauhdin kiihtyvän jälleenloppuvuonna

Yhdysvaltain talouskasvun notkahdus on jäämässä tilapäiseksi, uskovat suomalaiset ekonomistit. Heidän mukaansa nyt vedetään henkeä alkuvuoden kovan pyrähdyksen jälkeen.

Vaikka viime aikojen muutamat heikentyneet talousluvut ovat herättäneet huolta, ekonomistien mukaan vielä ei ole syytä pelätä kasvun pysyvää uuvahtamista.

Ekonomistien mukaan talouskasvulla on nyt päin vastoin vankat edellytykset vauhdittua uudestaan, koska kasvu on nykyisin aiempaa vakaammalla ja laajemmalla pohjalla. Myös vienti on alkanut hiljalleen vauhdittua. Samoin kuluttajien luottamus on yhä kasvussa.

Pahimmat riskit kasvun jatkumiselle aiheuttavat öljyn hinnan kova nousu ja odotettua heikompi työmarkkinakehitys USA:ssa.

– Pessimismille ei kuitenkaan ole vielä katetta. Alkuvuonna kasvu oli niin kovaa, että on selvää, että jossain vaiheessa tulee pieni hengästymisvaihe, korostaa Nordean pääekonomisti Juha Ahtola.

Hänen mukaansa nyt nähdyssä kasvun tilapäisessä hidastumisessa on kyse tyypillisestä suhdannesyklin vaiheesta, jolloin nousun voimakkaimmassa vaiheessa vedetään henkeä. Kasvu vahvistuu uudestaan, kun todetaan, että asiat ovat menossa hyvään malliin.

– Ehkä se kaikkein korkein suhdannepiikki on ohitse, mutta talouskasvulle on edelleen hyvät edellytykset. Esimerkiksi yrityssektorilla on erittäin vahva luottamus tulevaisuuteen, arvioi Sammon pääekonomisti Tarja Heinonen.

Myös OP-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm korostaa USA:n talouskasvun olevan nyt ennen kaikkea aiempaa terveempää.

– Moni asia on korjaantunut, kun yrityssektori on saanut kannattavuutensa parempaan malliin. Investoinnit ja vientikin ovat kasvussa, eli mitään romahdusta yrityspuolella ei ole tapahtunut, Lindholm arvioi.

Investointien kasvukertoo luottamuksesta

Tukea talouskasvun jatkumiselle antaakin se, että kasvun vetovastuu on siirtynyt pelkiltä kuluttajilta myös teollisuudelle. Tästä kertoo investointien kasvu, joka on jatkunut jo yli vuoden ajan. Eikä kyse ole enää pelkistä it-investoinneista, mikä on ekonomistien mielestä erityisen hyvää.

Teollisuuden investoinnit kasvoivat ennustelaitos Thomson Financial First Callin mukaan 32 prosenttia toisella neljänneksellä ja telepalveluissa 11 prosenttia.

Investointien lisäksi luottamuksesta kertoo myös ostopäälliköiden ISM-indeksi, joka on jo yli vuoden ajan kertonut tuotannon kasvusta.

Luvun odotetaan heikkenevän elokuussa hieman heinäkuun 62 pisteestä, mutta niin kauan kuin se pysyttelee tuotannon kasvusta kertovan 50 pisteen rajan yläpuolella, Heinonen sanoo suhtautuvansa luottamuksella teollisuustuotannon kehitykseen.

– Se, että kasvu on siirtynyt myös teollisuuden harteille, on hyväksi myös kauppa- ja vaihtotaseen vajeelle, painottaa Lindholm.

Investoinnit ja vienti auttavat edes hieman jättimäiseksi paisuneiden vajeiden paikkaamisessa toisin kuin tuonnin varassa kasvava yksityinen kulutus.

Kuluttajien ostointoei ole uuvahtanut

Myöskään amerikkalaiset kuluttajat eivät näytä olevan vielä uuvahtamassa, mikä on tärkeää, koska yksityinen kulutus muodostaa kaksi kolmasosaa USA:n taloudesta. Kuluttajien luottamus on jatkanut tasaista kasvua ja on nyt korkeimmalla tasollaan yli kahteen vuoteen, joten pienikään heikkeneminen ei vielä välttämättä iskisi kulutukseen.

Nyt vähittäiskaupan myynti on jatkanut kasvuaan jo usean vuoden.

Heinonen on tosin huolissaan siitä, että korkotason alkanut nousu ja verokevennysten loppuminen voivat alkaa tiukentaa kuluttajien kukkaronnyörejä. Kuluttajien huoli voi myös kasvaa, jos työmarkkinoiden kehitys jää odotettua heikommaksi.

Työmarkkinoiden huonokehitys pelottaa

Huonoja merkkejä taloudesta on saatu juuri työmarkkinoilta, mikä on herättänyt pelkoa kasvun hiipumisesta. Uusia työpaikkoja syntyi heinäkuussa vain murto-osa odotetusta eli 32 000 ja myös edelliskuukausien lukuja jouduttiin reivaamaan alaspäin.

Se oli pettymys, kun keväällä uusien työpaikkojen synty näytti vihdoin päässeen vahvaan vauhtiin nihkeän alkuvuoden jälkeen ja samanaikaisesti yritykset ovat kuitenkin kertoneet hyvistä tuloksista ja tulevaisuudennäkymistä.

– Vaikka tuloskunto antaisikin myöten lisärekrytointeihin, niin yritykset saattavat jo varautua kasvun hidastumiseen ensi vuonna eivätkä siksi palkkaa lisäväkeä odotetusti, Lindholm pohtii.

Ahtola puolestaan muistuttaa, että työmarkkinat ovat sinänsä kehittymässä Yhdysvalloissa myönteiseen suuntaan, vaikka uusien työpaikkojen määrä onkin jäänyt pettymykseksi.

Työttömyysprosentti on nimittäin pysynyt lähes paikallaan jo viime vuoden lopulta lähtien ja on nyt 5,5 prosenttia, ja kehitys jatkunee, kun uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä on pysynyt työllisyyttä parantavalla uralla.

Tuoreimmat osastosta