200401963 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hyvä varastonkiertosiivitti Stockmannia

Julkaistu: 11.8.2004 18:29

Stockmanninkasvu Baltiassaja Venäjällävain kiihtyy,autokauppaalamäessä

Stockmannin tulos ilman myyntivoittoja parani reilun viidenneksen toisella neljänneksellä, vaikka liikevaihto pysyi viime vuoden tasolla. Stockmannin myönteinen kehitys yleensä nihkeänä alkuvuonna antaa hyvä eväät loppuvuotta kohti. Yhtiö uskookin kasvattavansa myyntiään ja tulostaan tänä vuonna.

Erityisen ilahtunut toimitusjohtaja Hannu Penttilä oli siitä, että jokainen liiketoimintaryhmä paransi suhteellista myyntikatettaan. Konsernitasolla parannus oli lähes kaksi prosenttiyksikköä. Parannus johtuu siitä, että liiketoimintaryhmissä varastonkiertoa on nopeutettu.

Hurja kasvu jatkuu Venäjällä ja Baltiassa

Penttilä oli tyytyväinen myös tavarataloryhmän ja Seppälän kehityksestä. Molemmat ryhmät esittelivät lähes kymmenen prosentin myynnin kasvua toisella vuosineljänneksellä. Liikevoitto parani etenkin Seppälällä selvästi – reilusti yli 50 prosenttia.

Molemmissa ryhmissä kasvuveturit ovat Venäjä ja Baltia. Alkuvuonna myynti kasvoi voimakkaasti, ja syksyä kohti kasvu vain kiihtyy.

– Tavarataloryhmän myynti kasvoi 6 prosenttia kotimaassa heinäkuun aikana, ja nyt nähdään, että ulkomaan toiminta lähtee voimakkaaseen kasvuun. Ulkomaan toiminnan myynti kasvoi 80 prosenttia heinäkuun aikana. Sama trendi koskee Seppälää, Penttilä totesi eilisessä tiedotustilaisuudessa.

– Loppuvuotta kohti ulkomaan myynnin osuus kasvaa hyvin voimakkaasti.

Kasvua pitääkin tulla, sillä Stockmannin uuden strategian mukaan vuoden 2008 loppuun mennessä Venäjän ja Baltian osuus konsernin myynnistä ja tuloksesta pitäisi olla kolmannes. Kesäkuun lopussa alueiden osuus myynnistä oli yli kymmenes.

Tavoitteen saavuttamiseksi Stockmann avaa vielä tänä vuonna tavaratalon ja myymälöitä Moskovaan. Sama meno jatkuu myös tulevaisuudessa. Lisäksi yhtiö hakee mahdollisuuksia franchising-toiminnan laajentamiseen.

– Tällä hetkellä en halua eritellä yhteistyöstä kiinnostuneita yhtiöitä, mutta keskusteluja käydään. Uskomme, että tavoitteemme on saavutettavissa ilman franchisingin lisäämistäkin.

Autokauppa taittui

Alkuvuonna hyvin kehittynyt autokauppa on nyt hiipunut. Stockmannin autokaupan myynti laski toisella neljänneksellä kahdeksan prosenttia ja lasku on vain syventynyt heinäkuussa. Syksy ei näytä hyvältä.

– Meidän arviomme autokaupan kehityksestä on, että se putoaa loppuvuonna. Se tarkoittaa, että kokonaismarkkinoilla päädytään kappalemääräisessä myynnissä viime vuoden tasolle.

Ongelmaryhmä Hobby Hall tuotti tappiota edellisvuoden malliin. Ryhmässä tehdään nyt voimakkaita säästö- ja tehostamistoimia. Muun muassa tiistaina ryhmässä aloitettiin yt-neuvottelut 45 kokoaikaiseksi muutetun henkilön työmäärän vähentämiseksi.

Lisäksi Stockmann etsii vaihtoehtoja Hobby Hallin toiminnan kehittämiseksi. Vaihtoehdoista yksi on toiminnan myynti. Penttilän mukaan ratkaisuja on odotettavissa marraskuun aikana.

Tuoreimmat osastosta