200407596 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomessa Luottokunta määrää kaupan palkkiot

Julkaistu: 3.8.2004 20:24

Komission valpastuminen voi vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisen Luottokunnan asemaan, jolla on määräävä markkina-asema luottokorttien ostotapahtumien vastaanotossa vähittäiskaupalta.

Suomen luottokorttiketju poikkeaakin täysin muusta maailmasta. Suomessa pankit ovat Visa-kortin liikkeellelaskijoita korttiasiakkaiden suuntaan.

Osuuskunta Luottokunta puolestaan hoitaa vähittäiskaupalta ostotapahtumien vastaanoton ja välittää tiedot kortinhaltijan laskuun. Visa-kortilla laskutuksensa hoitavat kauppiaat ovat kaikki Luottokunnan jäseniä, samoin kuin pankit, jotka liikkeellelaskevat Visa-kortit.

Luottokunnan hallitus päättää, minkä verran palkkioita kauppa maksaa Luottokunnalle ostotapahtumien vastaanotosta. Suomessa vähittäiskauppa ei voi näin ollen valita, mille rahoituslaitokselle se välittää Visa-korttitapahtumansa.

Luottokunta veloittaa vähittäiskaupalta noin yhden prosentin Visa-ostoksen hinnasta.

Suomen Kilpailuvirasto kävi 1990-luvulla Luottokunnan kimppuun, koska Luottokunnalla oli Visa Internationalin jäsenyyden perusteella yksinoikeus Visa-kortin hallinnoimiseen Suomessa.

Kilpailuvirasto päätti kuitenkin, että Luottokunnan menettelyyn ei ollut tarvetta puuttua.

– Jos Luottokunta pyrkisi sulkemaan markkinoitaan Visan aloitteesta, sitä voitaisiin epäillä kielletystä kilpailun rajoittamisesta, sanoo erikoistutkija Mikko Huimala Kilpailuvirastosta.

Kilpailuvirastossa ei ole menossa tällä hetkellä Luottokunnan toimintaa koskevia tutkimuksia.

Tuoreimmat osastosta