Kännykän suuri muutos

Julkaistu:

Symbianin perustaja Juha Christensen uskoo multimedian muuttavan tapojamme käyttää matkapuhelinta

Maailman johtaviin it-vaikuttajiin kuuluva Macromedian mobiilitoiminnan johtaja Juha Christensen uskoo digitaalisten teknologioiden lähentymisen vihdoin alkaneen. Kysymys on teknologia- ja ohjelmistoteollisuuden raja-aitojen murtumisesta.

– Merkittävin syy teknologisen lähentymisen käynnistymiseen on se, että vasta nyt päätelaitteissa on riittävän hyviä prosessoreita ja värinäyttöjä. Nyt on mahdollista tehdä todellista interaktiivista multimediaa matkapuhelimiin.

Business Week -lehti ennustaa teknologisen lähentymisen merkitsevän samanlaista muutosta kuin internet aikanaan. Muutoksen ensivaiheessa palveluntarjoajilla eli teleoperaattoreilla on tärkeä rooli. Ilman heitä puhelimiin ei saada kuunnollista sisältöä.

– En usko internetiin käyttöön matkapuhelimessa. Kännykällä luetaan uutisotsikoita bussipysäkillä, suunnistetaan suurkaupungissa elektronisen kartan avulla, suunnitellaan sääkartan parissa vapaa-ajan menoja ja pelataan pelejä.

Kännykän käyttömuuttuu

Kun matkapuhelimet 1990-luvulla tulivat markkinoille, niiden ennustettiin muuttavan ainoastaan ihmisten kommunikointitapoja. Christensenin mielestä kommunikointi on vain yksi kännykän käyttöaloista.

Matkapuhelimesta tulee entistä enemmän multimedialaite, jonka parissa vietetään joutoaikaa.

– Nykyään puhelimet ovat teknisesti niin kehittyneitä, että ihmiset osaavat jo käyttää ainakin yhtä mobiilipalvelua puhelimellaan. Heti kun markkinoille tulee sisältöteollisuutta palvelevaa teknologiaa, tulemme näkemään aivan uudenlaisia palveluita.

Christensenin mielestä Nokia on edelläkävijä multimedian tuomisessa matkapuhelimeen. Christensen tuntee Nokian hyvin, sillä hän oli vuonna 1996 perustamassa matkapuhelimien käyttöjärjestelmiä kehittävää Symbiania.

– Nokian Anssi Vanjoki puhui jo nelisen vuotta sitten siitä, kuinka matkapuhelin ei ole pelkästään korvia vaan myös silmiä varten.

Multimedian merkitys matkapuhelimissa oivallettiin Eurooppaa ennen Aasiassa, joka vielä viisi vuotta sitten oli kännykkäalueena varsinainen takapajula. Nykyisin markkinoilla jopa edetään Aasian ja erityisesti Japanin viitoittamalla tiellä.

Eivätkä eurooppalaiset enää hymähtele huvittuneesti sille, että aasialaiset ovat innostuneita simpukkapuhelimista. Nyt kaikilla suurilla matkapuhelinvalmistajilla on omat simpukkapuhelimensa markkinoilla.

Christensenin mielestä eurooppalaisten on edelleen syytä seurata tarkasti, mitä Japanissa tapahtuu.

– Nykyisin Tokion metrossa suuri osa matkustajista tuijottaa matkapuhelimeensa, mutta tuskin kukaan puhuu siihen.

Viihdeteollisuustulossa mukaan

Musiikkiteollisuus on tuonut matkapuhelimeen soittoäänet, joiden menestys on perustunut helppoon ladattavuuteen ja halpoihin hintoihin.

Kaliforniassa työskentelevän Christensenin mukaan soittoäänet ovat vasta alkusoittoa sille, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa.

– Hollywoodin tuotantoalustojen sovittaminen matkapuhelimeen on erittäin vaikeaa. He ovat tottuneet tekemään sisältöä ainoastaan yhdellä formaatilla, joka ei sovi matkapuhelimeen. Siellä ollaan hyvin kiinnostuneita tuomaan sisältöä langattomiin päätelaitteisiin, mutta se halutaan tehdä mahdollisimman helposti, eikä kymmenillä eri tekniikoilla.

Mitä enemmän tekniikoita on käytössä, sitä kalliimpaa sisällön muuntaminen kännykkään on. Kustannuksista johtuen multimedia-kokeilut kännykässä eivät vielä ole olleet Euroopassa kovin onnistuneita.

– Jos peliyhtiö joutuu tekemään yhdestä pelistään yli sata erilaista versiota, jotta se toimisi mahdollisimman monessa päätelaitteessa, niin se ei voi olla kovin kannattavaa bisnestä.

Eräs ratkaisu formaattiongelmaan voi olla Macromedian vuosia sitten kehittämä Flash-tekniikka. Internetissä se on mahdollistanut interaktiivisten sivustojen tekemisen ja saavuttanut suuren suosion.

Nyt Macromedia tuo Christensenin johdolla Flashin matkapuhelimiin. Tällä viikolla yhtiö julkisti teleoperaattori T-Mobilelle tekemänsä Flash-käyttöliittymän.

– Kaikkialla, missä on näyttöruutu, tarvitaan käyttöliittymä. Flash-tekniikalla tehty käyttöliittymä toimii kaikissa langattomissa päätelaitteissa, kannettavassa tietokoneessa ja televisiossa.

Teleoperaattorienuusi rooli

Christensenin mielestä teknologioiden lähentyminen tarkoittaa myös sitä, että teleoperaattoreidenkin rooli tulee muuttumaan ja niiden on mietittävä uusia hinnoittelutapoja.

Operaattorit eivät voi enää toimia pelkästään bittiputkina, jotka välittävät informaatiota.

– Pelottavinta matkapuhelinteollisuudessa olisi se, että matkapuhelinvalmistajien ja teleoperaattoreiden välille muodostuisi muuri. Applen iPodin suosio perustuu siihen, että vaikka laite on teknisesti erittäin yksinkertainen, on musiikin ostaminen, lataaminen ja toistaminen hyvin helppoa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen laite tai verkkopalvelu.

Uusien palveluiden käyttö vaatii usein myös uusimpia matkapuhelimia, eivätkä kuluttajat ole valmiita vaihtamaan kalliita design-puhelimiaan kovin usein.

– Puhelimen vuokraaminen teleoperaattoreilta tulee lisääntymään, ja uusia puhelimia tullaan myymään sadalla eurolla. Puhelimen vuokra maksetaan sitten laskussa.

Yritykset tarvitsevattoisiaan yhä enemmän

Teollisuudessa teknologioiden lähentymiseen on varauduttu tekemällä uusia aluevaltauksia.

Suuret ja keskenään erilaiset tietotekniikkayritykset kuten Microsoft, HP, Cisco ja Dell ovat ajautuneet varsin pitkälle alkuperäisestä liiketoiminnastaan päästäkseen mukaan käynnissä olevaan lähentymiseen. Yritysten yhteenliittymien merkitys kasvaa.

Käytännössä langattomuudessa on siirrytty ilmiötasolta toiminnan pariin. Christensen näkee nyt tapahtuvassa toimialojen välisessä sulautumisessa merkkejä tilanteesta, jossa Symbian perustettiin.

– Symbianin ympärille rakentui teknologiaklusteri, jossa eri yritykset yhdessä alkoivat määritellä omiin tarpeisiinsa sopivaa teknologiaa.

Macromedian Flashillä tehdyt käyttöliittymät toimivat Symbianin ja Microsoftin käyttöjärjestelmien päällä. Motorola irtautui vähän aikaa sitten Symbianista hypätäkseen kilpailijansa Microsoftin leiriin.

Christensenin mukaan markkinoille mahtuu hyvin kaksi kilpailevaa käyttöjärjestelmää.

– Suurimmassa osassa matkapuhelimia tulee olemaan joko Symbianin tai Microsoftin käyttöjärjestelmä. Myös Linuxilla voi hyvinkin olla tulevaisuus matkapuhelimien käyttöjärjestelmissä. Maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka ovat suorastaan hulluina Linuxiin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  2. 2

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  3. 3

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  4. 4

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  5. 5

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  6. 6

   Hiihto­keskusten työ­riitaa sovitellaan ensi tiistaina

  7. 7

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  8. 8

   Syksyn yhteishaun tulokset julki: näihin ammattikorkeakouluihin oli vaikeinta päästä

  9. 9

   Rovion toimitusjohtaja ei kannata naiskiintiöitä – toivoo naisille rohkeutta pyrkiä johtotehtäviin

  10. 10

   Talvivaaran Kaivososakeyhtiö haudataan – yhtiökokous vahvisti uuden nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  2. 2

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  3. 3

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  4. 4

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  5. 5

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  6. 6

   Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

  7. 7

   Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

  8. 8

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  9. 9

   Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

  10. 10

   Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  3. 3

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  4. 4

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  5. 5

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää