2004011170 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Microsoft patentoi kämmentietokoneen klikkauksen

Julkaistu: 20.7.2004 16:27

USA:ssa patenttikäsite on laajempi kuin Suomessa ja patentteja myönnetään enemmän. Suomessa Nokia johtaa patenttitilastoa määrällisesti.

Microsoftille on myönnetty keväällä tuplaklikkauksen patentti Yhdysvalloissa. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen hiirellä klikkaaminen, vaan patentti koskee mobiililaitteita eli lähinnä kämmentietokoneita. Patentissa määritellään kolme eri klikkausta: lyhyt, pitkä ja tuplaklikkaus. Toiminto koskee ainoastaan laitteen fyysisiä nappeja, ei näytöltä valittavia komentoja.

– Kämmentietokoneissa on erilaisia painikkeita, ja patentti koskee sitä, miten näiden painikkeiden taakse ohjelmoidaan erilaista toiminnallisuutta, teknologiajohtaja Kimmo Bergius Suomen Microsoftista sanoo.

Eri pituiset klikkaukset avaavat eri sovelluksen tai muuttavat napin käyttäytymistä.

– En itse asiassa edes tiedä, onko patentti voimassa Suomessa. Se on USA:ssa myönnetty patentti, Bergius sanoo.

Yhdysvalloissa patentteja myös bisnesideoille

Yhdysvalloissa yritykset ovat innokkaita patentoimaan keksintöjään. Microsoftillakin on Bergiuksen mukaan lähemmäs 4 500 patenttia.

– Yhdysvalloissa patenttikäsitys on laajempi kuin Suomessa. Siellä esimerkiksi bisnesidealle voi saada patentin, Patentti- ja rekisterihallituksen neuvontainsinööri Timo Maunola kertoo.

Internetkauppaa harjoittava Amazon on patentoinut ”one-click-purchasing”-menetelmän. Siinä kävijä hyväksyy valintansa yhdellä klikkauksella, jonka jälkeen kaupantarjoaja automaattisesti täyttää tallennetut tiedot tilaukseen.

Yritykset patentoivat keksintöjään voidakseen hyödyntää niitä itse mutta myös voidakseen myydä ratkaisujaan tai käyttöoikeuksia muille yrityksille. Suomessa eniten patenttihakemuksia viime vuonna tekivät Nokia, 177 kappaletta ja Metso, 172 kappaletta. Suomessa myönnettiin yhteensä 2 402 patenttia vuonna 2003.

Tuoreimmat osastosta