200406598 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinki-ekspertit pureskelevat kaupungin valmiiksi turisteille

Julkaistu: 19.7.2004 19:26

Kiertoajelubussit hyötyivät alkukesän sateista

Puolitoista tuntia bussissa, ja Helsingin-matkailijalla on päässään kompakti yleiskuva Suomen pääkaupungista. Keskeisten nähtävyyksien lisäksi mieleen luultavasti jää yksityiskohtia Suomen historiasta, kielestä, koulujärjestelmästä, ihmisistä ja heidän tavoistaan viettää kesälomaa.

Vaikka Helsinkiin saapuvat matkailijat ovat aiempaa omatoimisempia, valmiiksi pureskeltu kaupunkikiertoajelu puolustaa paikkaansa yhtenä suosituimmista turistipalveluista. Helsinki Expertin toimitusjohtajan Risto Välttilän mukaan kysyntää riittää ympäri vuoden, vaikka tärkein sesonki on luonnollisesti kesäkuukausina.

– Tällaisen reitin kiertäminen kävellen olisi toivotonta, ja turistilla menee kauan kulkuyhteyksienkin selvittämiseen. Talvella mietit kahteen kertaan, käveletkö edes Kauppatorilta Temppeliaukion kirkolle, Välttilä sanoo.

Helsinki Expertin opastetut kiertoajelut lähtevät liikkeelle satamaterminaaleista, joista ne nappaavat kyytiin laivoista liput ostaneet risteilymatkustajat. Lisäksi kesäaikana pyörivä audiokiertoajelu starttaa Esplanadilta muutaman kerran päivässä.

Sateen ropina ei haittaa bussissa

Sotavuosista lähtien turisteja kierrättänyt Helsinki Expert on sittemmin laajentanut palvelujaan suuntaan jos toiseen. Kiertoajelujen lisäksi yrityksen kesävalikoimassa on kävelykierroksia sekä puolipäiväretkiä Porvooseen ja Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Ryhmille yritys järjestää myös majoituksen ja muuta ohjelmaa, kuten illanviettoja.

Helsinkiin saapuvista turisteista kisailee Välttilän mukaan kolme kiertoajeluja järjestävää yhtiötä, joista yksi on erikoistunut kaksikerroksisiin busseihin. Välttilän mukaan Helsinki Expert johtaa markkinoita.

Kiertoajelu kuuluu niihin bisneksiin, jotka hyötyivät sateisesta alkukesästä.

– Bussit täyttyvät herkästi, kun ropisee ja kadulla kävely ei miellytä. Jos taas on kuuma, bussissa on jostain syystä väljempää, vaikka autot onkin ilmastoitu.

Asiakkaat ovat valtaosin ulkomaalaisia, sillä suomalaisilla on kova kynnys tulla kiertoajelulle.

– Kokemuksesta tiedän, että stadilainenkin näkee kaupungin aivan toisin silmin kiertoajelun jälkeen.

Tallinna-päivä tuo turisteja Helsinkiin

Kolmen kuukauden mittaisessa sesongissa on turistien palvelijan kannalta hyvät ja huonot puolensa.

– Off-seasonille yritetään koko ajan keksiä uusia houkuttimia. Kesän ulkopuolista vuotta ei tulisi kätkeä, pitäisihän senkin olla kaupallistettavissa, esimerkiksi eksoottisena, Välttilä kertoo.

Yritys välittää myös yhä enemmän matkoja Tallinnaan. Välttilän mukaan mahdollisuus Tallinnan-retkeen on hyvä houkutin Helsinkiin tulijoille.

– Keskieurooppalaiselle voi olla päätöksenteossa tärkeää, että pääsee poikkeamaan Tallinnaan päiväksi. Se on Helsingin voitoksi, sillä silloin ulkomaalaiset viipyvät täällä usein yhden ylimääräisen yön.

Expertin tuotteista Välttilän lempilapsi on 11-kielinen audiokiertoajelu. Monipuolisella äänimaailmalla höystettyä kuunnelmaa voi seurata esimerkiksi stadin slangilla, joka huvittaa varsinkin koululaisryhmiä suuresti.

Tuoreimmat osastosta