HK Ruokatalo hyökkää Puolan kautta länteen

Julkaistu:

Toimitusjohtaja Simo Palokangas haluaa lauantainSuomessa normaaliksi työpäiväksi

Alkukesän surkeat säät ovat vähentäneet kotimaista grillausta, mutta tänä iltana sentään tirisee säästä riippumatta. Suomen toiseksi suurimman lihayrityksen toimitusjohtajan Simo Palokankaan mukaan grillituotteet ovat yrityksen tulokselle tärkeitä, mutta katastrofia kylmästä kesästä ei tule.

– Tällaistahan tämä Suomen kesä on. Pitää vaan varautua niin, ettei yrityksen tulos ole säistä kiinni, sanoo Palokangas.

Riippuvuuttaan Suomen suvesta ja muutenkin ahtaaksi käyneistä kotimarkkinoista HK Ruokatalo vähentää kansainvälistymällä. Baltia on jo vahvasti Rakveren kombinaatin avulla HK:n pihdeissä.

Puolasta yhtiö on haukannut mehevän siivun maan isoimman jalostajan Sokolovin kolmasosan omistuksella. Kun kumppanina oleva Ruotsin tuottajajärjestö LRF suunnittelee oman Sokolov-osuutensa myyntiä, on HK Ruokatalolle aukeamassa Puolan kautta valtaväylä Länsi-Eurooppaan.

– Me olemme tietysti kiinnostuneita Sokolovista ja Puolasta. Puola on EU:n tehokkain tuottajamaa ja Sokolov on Puolan suurin ja tehokkain valmistaja. Sokolovilla on osaamista ja kapasiteettia, ja se on keskellä satojen miljoonien ihmisten markkinaa, hehkuttaa Palokangas.

– LRF on ollut Sokolovissa sijoittaja, me haemme nyt myös teollista yhteistyökumppania. Sellaisella yhteistyömallilla päästäisiin vahvemmin jatkamaan kehitystä Itä-Euroopan maissa ja vientiä Puolasta Länsi-Euroopan markkinoille, kertoo Palokangas.

Enempää pörssiyhtiön toimitusjohtaja ei vireillä olevasta järjestelystä paljasta.

Paikallistabisnestä

Osuuskuntiensa kautta Ruokataloa omistavien suomalaisten tuottajien ei tarvitse olla huolissaan Sokolovin lihan rynnäköstä Suomeen.

– Jos Sokolovin kannalta katsotaan, Suomi on niin marginaalinen maa verrattuna Saksaan ja muihin lähialueisiin, ettei sieltä ole suurta tarvetta tulla Suomen markkinoille.

Rakveren ja siipikarjayhtiö Tallegginkin tuotteillekin riittää niin paljon kasvavaa kysyntää Latviassa ja Liettuassa, että Ruokatalon sisällä liha liikkuu enemmän etelään kuin pohjoiseen.

– Kansainvälistyminen on pääsääntöisesti sitä, että mennään muualle tekemään paikallisille markkinoille. Keski-Euroopassa rajat ovat olleet auki pitkään, mutta sielläkin 80–90 prosenttia kulutuksesta on valtakunnan sisäistä tuotantoa. Tuoreeseen merkkitavararuokaan perustuva liiketoiminta on pääsääntöisesti paikallista, kuvaa Palokangas.

Yrityksen on kuitenkin kasvettava kyetäkseen palvelemaan kasvavia asiakkaitaan.

Venäjäkin Ruokataloa kiinnostaa pidemmän ajan kuluessa, mutta kansainvälistymisen aloittaminen Baltiassa ja Puolassa on ollut paljon turvallisempaa.

– Ei haluttu mennä rajuihin riskeihin. Venäjällä riskit ovat ihan eri tasoa, sellaisia joita ei länsimaissa kohtaa. Baltiassa ja Puolassa emme ole mafiaa kohdanneet, kun olemme toimineet läpinäkyvästi ja noudattaneet lakia. Silloin ne eivät pääse mistään kiinni. Eihän siellä semmoista enää ole kuin jossain pornobisneksessä ja huumekaupassa, muu alkaa olla läpinäkyvää, kuvaa Palokangas uusia kotimarkkinoita.

Atria pääsi Ruotsiin Litthellsin ostolla. Yhtiön tullessa myyntiin HK ei ollut vielä taseeltaan ostokunnossa. Erilaisilta näyttäviä kansainvälistymisen strategioita selittää Palokankaan mukaan osittain myös sattuma.

– Ikkuna on auki yrityskauppoihin aina määrätyn ajan. Joko tartut niihin tai et.

Lauantaista normaali työpäivä

Vaikka Palokangas ei yleistä euroruoan rynnäkköä Suomeen odotakaan, on kaupan ovi auki viikonloppuisin. Hänen mielestään lauantaityön kalleus ja huono joustavuus elintarvikealalla voivat johtaa siihen, että kotimainen teollisuus ei pysty tyydyttämään sunnuntaisin auki olevan kaupan tuoreruuan kysyntää.

– Toivon että joustoja voidaan lisätä, kun se ei ole minusta millään lailla pois ihmisten hyvinvoinnista. Käytännössä niin, että lauantai olisi normaali työpäivä muiden arkipäivien tapaan.

Kilpailukykyä kotimaassa voi parantaa automaatiota lisäämällä. Kolmivuorotyö ei sen sijaan alalle sovi pääoman käytön tehostajaksi.

– Meidän täytyy siivota ja desinfioida joka tapauksessa laitokset kerran vuorokaudessa.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    2. 2

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    3. 3

      Näin 100 hehtaarin metsä tuottaa vuodessa eri maakunnissa: Päijät-Hämeessä 24 950 € – Lapissa vain 2 520 €

    4. 4

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    5. 5

      Euron arvo lähestyy kymmentä kruunua – edellisestä kerrasta kahdeksan vuotta

    6. 6

      Finnairista tehtyjen valitusten määrä räjähti: tältä vuodelta kasassa jo 587 riitaa

    7. 7

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    8. 8

      Kuulutko tähän ikäryhmään? ”On ollut paljon huonoa onnea”

    9. 9

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    10. 10

      Tuhat rekkaa päivässä  –  S-ryhmän valtavan logistiikkakeskuksen käyttöönotto etenee

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    2. 2

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    3. 3

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    4. 4

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    5. 5

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    6. 6

      Näin 100 hehtaarin metsä tuottaa vuodessa eri maakunnissa: Päijät-Hämeessä 24 950 € – Lapissa vain 2 520 €

    7. 7

      Kuulutko tähän ikäryhmään? ”On ollut paljon huonoa onnea”

    8. 8

      Finnairista tehtyjen valitusten määrä räjähti: tältä vuodelta kasassa jo 587 riitaa

    9. 9

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    10. 10

      Marimekon toimitusjohtaja listaa, miksi japanilaiset fanittavat yhtiötä: ”Leikkisyys, omaperäisyys, pilke..”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    2. 2

      Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

    3. 3

      Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

    4. 4

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    5. 5

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    6. 6

      Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

    7. 7

      Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

    8. 8

      Näin kävi asuntojen hinnoille Tallinnassa 10 vuodessa – ”Moni suomalainen teki hyvät kaupat”

    9. 9

      Cheekin firmalla miljoonien kassa – ura loppuu, mutta rahaa riittää

    10. 10

      Uusi Hehku-kauppaketju aloittaa tammikuussa – palkkaa jopa tuhat työntekijää

    11. Näytä lisää