200401314 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssilistaus kiinnostaa Finndomoa

Julkaistu: 17.6.2004 18:54

Pientalovalmistaja on saamassamyös Ruotsin-tytäryhtiönvoitolliseksi

Pohjoismaiden johtava pientalovalmistaja Finndomo tähyilee nyt pörssiin. Yhtiö on jo saanut muutaman vuoden takaiset Ruotsin-ostokset eli kolme tappiolla ollutta talotehdasta viilattua parempaan malliin.

– Ruotsin-toiminta tuottaa voittoa tänä vuonna, lupaa konsernijohtaja Reijo Svanborg.

Svanborgin mukaan tänä vuonna halutaan olla pörssikelpoisia, mutta mahdollinen listautuminen on ajankohtaista aikaisintaan ensi vuonna.

– Nyt alkavat keskustelut ja tunnustelut. Haluamme selvittää kaikki mahdollisuudet, esimerkiksi sen, listaudummeko Helsingin tai Tukholman pörssiin vai jopa molempiin. Myös muita exit-vaihtoehtoja harkitaan, kuten myyntiä pääomasijoittajille.

Valmistautumisesta kertoo sekin, että yhtiö aloitti viime viikolla suunnatun annin johtoryhmälle ja avainhenkilöilleen.

Mikäli listautuminen toteutuu, Finndomosta tulee pörssin ensimmäinen pientalovalmistaja. Finndomon suurimmat omistajat ovat vuodesta 1997 lähtien olleet pääomasijoittajat Capman ja 3i.

Synergioita haetaanedelleen

Finndomo laajentui 2001 Ruotsiin ostamalla Hjältevadshus Produktion AB:n liiketoiminnan ja tuotantolaitokset Hjältevadissa, Hässleholmissa ja Hultsfredissä. Omistajan innottomuus ja 1990-luvun alun lamavuodet olivat ajaneet yhtiön raskaasti tappiolle.

– Yhtiöiden tekemä tappio oli silloin yli 40 miljoonaa kruunua, Svanborg kertoo.

Kaupan hyöty on näkynyt jo ostoissa, sillä materiaalikuluja on saatu pudotettua. Tehtävää on silti vielä paljon.

Svanborgin mukaan Suomen- ja Ruotsin-tehtailla mietitään parhaillaan uusia käytäntöjä. Kaikkia toimintoja ei voida yhtäläistää, koska rakentamista koskevat normit ovat erilaisia eri maissa.

Finndomolla on käsissään useita erilaisia talobrändejä. Ruotsin talomerkit ovat Modulenthus ja Hjältevadshus. Suomessakin talomerkkejä on useita, muun muassa Omatalo, Puutalo ja Vaajatalo. Lisäksi yhtiö tekee tilaelementtitaloja Finndomo Valmiskoti -merkillä.

Pikaista ratkaisua brändien yhtenäistämiseksi ei ole, mutta yhtiö tekee Finndomoa tunnetuksi käyttämällä sitä alabrändien yhteydessä. Ulkomaan vienti ja projektitoiminta tapahtuu Finndomona.

Tulevaisuus onvalmistalojen

Ruotsissa Hässleholmin tehtaalla rakennetaan Modulenthus-valmistaloja. Talot tehdään linjoilla niin valmiiksi, että tapetit, putkitukset, laatoitukset ja jopa kodinkoneet ovat valmiina paikoillaan, kun rekat tuovat tilaelementit asiakkaan tontille.

– Valikoimassa on 20–25 talomallia, joihin on kaksi tai kolme vaihtoehtoa. Kaikki on asiakasohjautuvaa. Asiakas valitsee esimerkiksi ikkunat ja ovet, kertoo Hässleholmin tehtaanjohtaja Kaj Kvorning.

Ruotsalaiset ovat rakentaneet tilaelementeistä tehtyjä valmistaloja jo paljon ennen suomalaisia. Hässleholmin tehdas on rakennettu 1960-luvulla nimenomaan tilaelementtitehtaaksi.

Hartiapankkirakentamisesta vähemmän kiinnostunut sukupolvi on kasvattanut muuttovalmiiden talojen kysyntää myös Suomessa.

Finndomo kuuluu sekä Suomessa että Ruotsissa kolmen suurimman talovalmistajan joukkoon. Ruotsin-markkinoilla isoimmat kilpakumppanit ovat Älvsbyhus ja Skanskan omistama Myresjöhus. Suomessa kärkikaartiin kuuluvat Finndomon lisäksi muun muassa Jukka-taloja valmistava Pyhännän Rakennustuote sekä Kastellitalot.

Tuoreimmat osastosta