200402524 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-maat pidättäytyvät polttoöljyveron laskusta

Julkaistu: 2.6.2004 18:46

EU-maiden valtiovarainministerit ovat voimattomia öljyn hinnan rajun nousun edessä. Ministerit jättivät eilisessä Ecofin-neuvoston kokouksessa lakonisen julkilausuman, jossa he lupasivat välttää yksipuolisia polttoaineverojen leikkauksia.

Ministerit halusivat antaa polttoaineiden kuluttajille viestin, että he eivät ryhtyisi painostamaan hallituksia veronalennuksiin energiakustannusten leikkaamiseksi. Polttoaineverojen lasku ei välttämättä näy kuluttajahinnoissa, vaan jalostamot ja vähittäiskauppa voivat napata osan veronalennuksista.

EU-mailla on tietenkin oikeus päättää energiaverojensa suuruudesta itsenäisesti. EU säätää ainoastaan energiaverojen minimitasoista, jotka valtaosa jäsenmaista ylittää reippaasti.

Ecofin-neuvoston kokoukseen osallistunut valtiovarainministeri Antti Kalliomäki sanoi kantavansa huolta öljyn hinnan nousun vaikutuksesta euroalueen talouskasvuun.

– Kotirintamalla ei ole kuitenkaan suuria mahdollisuuksia vaikuttaa polttoaineen hintaan. Öljyn hinnan nousu ei ole myöskään tuotannosta kiinni, sillä tuotanto on kulutusta suurempi, hän sanoi viitaten Opecin hintajärjestelyihin, jotka ovat syynä hinnannousuun.

Tuoreimmat osastosta